Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Про єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування:

Опубліковано 16 червня 2014 року о 10:13

1.   Який термін сплати ЄВ ФОП, які використовують працю найманих працівників?

 Відповідь: Відповідно до абз. третього п. 1 частини 1 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є роботодавці – фізичні особи – підприємці, зокрема ті, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців).

 Згідно абз. першого частини 8 ст. 9 Закону № 2464 платники, зазначені, зокрема, у п. 1 частини 1 ст. 4 Закону № 2464 зобов’язані сплачувати ЄВ, нарахований за календарний місяць не пізніше 20 числа наступного місяця.

Тобто, фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, сплачують нараховані за відповідний календарний місяць суми ЄВ не пізніше 20 числа наступного місяця.

 При цьому, під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується ЄВ, платники, одночасно з видачею зазначених сум, зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати ЄВ у розмірі, встановленому для відповідних платників (авансові платежі) (абз. другий частини 8 ст. 9 Закону № 2464).

2. Який порядок сплати ЄВ ФОП, які протягом року перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну?

Відповідь: Відповідно до п. 4 частини 1 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ) є, зокрема, фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

 Платники ЄВ, зазначені у п. 4 частини 1 ст. 4 Закону № 2464, зокрема фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані сплачувати ЄВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВ (абз. третій частини 8 ст. 9 Закону № 2464).

 Підпунктом 2 п. 4.6 розділу ІV Порядку нарахування та сплати платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України 09 вересня 2013 року № 455 «Про затвердження Інструкції про Порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2013 року за № 1622/24154 (далі - Інструкція № 455) визначено, що фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Платники можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу. При цьому суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Зазначена категорія платників самостійно обчислює для себе суму ЄВ, яка не може бути менше мінімального страхового внеску на місяць (п.п. 1 п. 4.6 розділу ІV Інструкції № 455).

 Фізичні особи - підприємці, які обрали загальну систему оподаткування, сплачують за себе ЄВ протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада у вигляді авансових платежів в розмірі 25 відс. річної суми ЄВ, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності. При цьому, суми ЄВ, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний рік до 10 лютого наступного року на підставі даних річної податкової декларації, та не можуть бути меншими за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток) (п.п. 2 п. 4.5 розділу ІV Інструкції № 455).

 Згідно з п.п. 177.5.2 п. 177.5 ст. 177 розділу IV ПКУ від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями фізичні особи - підприємці, які перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування.

  Платники податку розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені п.п. 2 п. 4.5 розділу ІV Інструкції № 455, що настануть у звітному податковому році.

  Враховуючи вищевикладене, фізичні особи - підприємці, які перейшли протягом поточного звітного року зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування нараховують та сплачують суми ЄВ у вигляді авансових платежів на підставі квартальної декларації, яка подається ними після закінчення кварталу, в якому відбувся перехід.

 При цьому, суми ЄВ, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний рік до 10 лютого наступного року на підставі даних річної податкової декларації, та не можуть бути меншими за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

3.Чи підлягають поверненню сплачені суми ЄВ  у разі довгострокового розірвання договору  про добровільну участь?

Відповідь: Відповідно до п. 5.8 розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 455, сплачені суми єдиного внеску у разі дострокового розірвання договору про добровільну участь поверненню не підлягають.

4. Яка категорія застрахованих осіб визначена кодом 46  додатка 2 наказу №454?

Відповідь: Відповідно до абзацу четвертого п. 1 частини 1 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ) є роботодавці, зокрема, фізичні особи, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту).

 Абзацом четвертим п. 2 частини 1 ст. 4 Закону № 2464 визначено, що платниками ЄВ є працівники - громадяни України, іноземці (якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України) та особи без громадянства, які, зокрема, працюють у фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту).

  Згідно з п. 1 частини 1 ст. 7 Закону № 2464 ЄВ нараховується для платників, зазначених у п. 1 (крім абзацу сьомого), 2, 3, 6, 7 і 8 частини 1 ст. 4 Закону № 2464, - на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

 Пунктом п. 1.1. розділу І Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 454, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 вересня 2013 року за №1628/24160 (далі – Порядок № 454), визначено, що код категорії застрахованої особи - це коди категорії застрахованих осіб, зазначені в Таблиці відповідності кодів категорії застрахованої особи та кодів бази нарахування і розмірів ставок ЄВ (додаток 2).

  Так, кодом 46 визначено категорію застрахованих осіб, які працюють у фізичної особи на умовах трудового договору (контракту) (додаток 2 до Порядку № 454).

5. Яким чином заповнюється таблиця 6 додатка 4 звіту щодо нарахованого ЄВ, якщо наймана особа протягом звітного періоду працювала по цивільно-правововму та трудовому договорах?

Відповідь: Відповідно до п. 4.9 розділу IV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 454 (далі – Порядок № 454) таблиця 6 додатка 4 до цього Порядку призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу) у звітному місяці. Такі відомості формуються з урахуванням кодів категорій застрахованих осіб, визначених у додатку 2 до цього Порядку

  Графа «Загальна сума нарахованої заробітної плати (доходу) (усього з початку звітного місяця)» по кожній окремій застрахованій особі формується з урахуванням такої черговості відображення виплат за умови їх нарахування цій особі в одному звітному періоді:

     а) сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці»;

     б) сума винагороди за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, її як підприємця);

     в) сума допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

   На одну застраховану особу допускається декілька записів у таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 454, якщо протягом одного звітного періоду застрахованій особі були здійснені нарахування виплат, у яких відрізняються база нарахування єдиного внеску та розміри ставок єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, згідно із Законом України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) (додаток 2), а також якщо нарахування здійснювалися за поточні та майбутні (відпускні, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами), за минулі (лікарняні, тимчасова непрацездатність та перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та нарахування сум заробітної плати (доходу) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, а також за відпрацьований час після звільнення з роботи або згідно з рішенням суду - середня заробітна плата за вимушений прогул) періоди.

 Таким чином, якщо наймана особа протягом звітного періоду працювала по цивільно-правовому та трудовому договорах, то у таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 454 здійснюються два записи, у яких відрізняється база нарахування та розміри ставок єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

6. Що означає реквізит «номер реєстрації страхувальника» таблиці 1 додатка 4 звіту щодо суми нарахованого ЄВ?

Відповідь:  Реквізит «№ реєстрації страхувальника» в таблиці 1 додатка 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 454, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 вересня 2013 року за № 1628/24160, означає:

 реєстраційний номер платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ) за даними форми № 2 - ЄСВ «Повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску» для платників ЄВ, на яких не поширюється дія Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №755);

реєстраційний номер платника ЄВ за даними виписки з Єдиного державного реєстру для платників ЄВ, на яких поширюється дія Закону № 755.

 Згідно з п. 4 розділу ІІ Положення про реєстр страхувальників, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 458, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25 вересня 2013 року за № 1647/24179, зазначені відомості вносяться до реєстру страхувальників і є необхідними для обліку платників єдиного внеску, їх зобов’язань та сплати ЄВ.

7. Протягом якого терміну страхувальник графу «Ознака нового робочого місця» таблиці 6 додатка 4 звіту щодо нарахованого ЄВ заповнює з позначкою «1-так»?

Відповідь:  Відповідно до п. 3 ст. 24 Закону України від 05 липня 2012 року № 5067-VI «Про зайнятість населення» роботодавцю, який протягом 12 календарних місяців забезпечував створення нових робочих місць, працевлаштовував на них працівників і упродовж цього періоду щомісяця здійснював їм виплату заробітної плати в розмірі не менше ніж три мінімальні заробітні плати за кожну особу, протягом наступних 12 календарних місяців за умови збереження рівня заробітної плати в розмірі не менше ніж три мінімальні заробітні плати за кожну таку особу щомісяця за рахунок коштів Державного бюджету України компенсуються фактичні витрати у розмірі 50 відсотків суми нарахованого єдиного внеску за відповідну особу за місяць, за який він сплачений, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, у разі працевлаштування особи на нове робоче місце,страхувальником протягом 2 років графа «Ознака нового робочого місця» таблиці 6 додатка 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 454 (далі Порядок № 454), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 вересня 2013 року за № 1628/24160, заповнюється з позначкою «1-так».

8. У яких випадках подається таблиця 5 додатка 4 звіту щодо сум нарахованого ЄВ?

Відповідь:Відповідно до п. 4.8 розділу ІV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 454 (далі Порядок № 454), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 вересня 2013 року за № 1628/24160, таблиця 5 «Відомості про трудові відносини осіб» додатка 4 до Порядку № 454 призначена для реєстрації застрахованих осіб у реєстрі застрахованих осіб та подається страхувальником, якщо протягом звітного періоду:

   було укладено або розірвано трудовий договір (цивільно-правовий договір, крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців) із застрахованою особою;

    було укладено або розірвано трудовий договір із застрахованою особою, яка працевлаштована на нове робоче місце;

     особі надано відпустку по догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку;

     особі надано відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

     особі надано відпустку по вагітності і пологах.

У разі коли за даними страхувальника протягом звітного періоду не було зафіксовано фактів укладання та розірвання трудових угод (цивільно-правового договору), надання відповідної відпустки, таблиця 5 додатка 4 до цього Порядку не формується та не надається до органу доходів і зборів.

9. Чи відображається в таблиці 6 додатка 4  звіту щодо сум нарахованого ЄВ  вартість санаторного лікування працівника. яка здійснюється шляхом перерахування коштів  фондом соціального страхування безпосередньо на рахунок санаторію?

Відповідь: Відповідно до п. 4.9 розділу IV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 454 (далі – Порядок № 454) таблиця 6 додатка 4 до цього Порядку призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу) у звітному місяці.

Згідно з п. 1 частини 1 ст. 7 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) для підприємств, установ та організацій, інших юридичних осіб, утворених відповідно до законодавства України незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб, є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

 Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄВ передбачено Iнструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5 (далі – Інструкція № 5).

Пунктом 3.2 Інструкції № 5 визначено, що допомоги та інші виплати, що здійснюються за рахунок коштів фондів державного соціального страхування (в тому числі, оплата путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення), відносяться до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці.

 Таким чином, вартість санаторного лікування працівника, оплачена фондом соціального страхування шляхом перерахування коштів безпосередньо на рахунок санаторію, не є базою нарахування ЄВ, тому не відображається в таблиці 6 додатка 4 звіту щодо сум нарахованого ЄВ.

10.  В яких випадках  у таблиця 5 додатка 4  щодо сум нарахованого ЄВ  заповнюється графа 12?

Відповідь:  Графа 12 «Дата створення нового робочого місця, на яке у звітному періоді працевлаштований даний працівник» таблиці 5 додатка 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 454 (далі Порядок № 454), заповнюється роботодавцями у разі працевлаштування особи на нове робоче місце, яке організовано у зв’язку із створенням нового суб’єкта господарювання (крім того, який створений шляхом припинення) або у зв’язку зі збільшенням штатної кількості працівників за умови відсутності скорочення середньомісячної чисельності за попередні 12 місяців, а також створене шляхом модернізації або зміни технології, що потребують нових знань та вмінь працівника.

 Відповідно до п. 3 ст. 24 Закону України від 05 липня 2012 року № 5067-VI «Про зайнятість населення» (далі - Закон № 5067-VI) роботодавцю, який протягом 12 календарних місяців забезпечував створення нових робочих місць, працевлаштовував на них працівників і упродовж цього періоду щомісяця здійснював їм виплату заробітної плати в розмірі не менше ніж три мінімальні заробітні плати за кожну особу, протягом наступних 12 календарних місяців за умови збереження рівня заробітної плати в розмірі не менше ніж три мінімальні заробітні плати за кожну таку особу щомісяця за рахунок коштів Державного бюджету України компенсуються фактичні витрати у розмірі 50 відсотків суми нарахованого єдиного внеску за відповідну особу за місяць, за який він сплачений, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

 Таким чином, графа 12 «Дата створення нового робочого місця, на яке у звітному періоді працевлаштований даний працівник» таблиці 5 додатка 4 до Порядку № 454 заповнюється работодовцем один раз по даті створення такого нового робочого місця за умов виконання в подальшому норм Закону № 5067-VI.

 

ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м.Києві

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux