Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Як зміниться споживання електроенергії після 1 січня 2019 року

Опубліковано 20 грудня 2018 року о 15:05

 
Що потрібно знати кожному про реформу ринку електроенергії?
1 січня 2019 року в Україні розпочинається перший етап державної реформи ринку електроенергії для того, щоби він почав працювати за європейською моделлю. Законодавчо зміни передбачені новим Законом «Про ринок електричної енергії», який фактично є «енергетичним безвізом», зробить ринок відкритішим і створить нові можливості та вигоди для клієнтів.

Що це означає для мешканців Києва? Які компанії тепер будуть їх обслуговувати?
З 1 січня 2019 року енергопослуги клієнтам в Україні надаватимуть дві різні компанії. Оператор системи розподілу – ДТЕК Київські електромережі й компанія-постачальник – Київські енергетичні послуги.

Зараз функції з розподілу та постачання електроенергії зосереджені в одній компанії – ДТЕК Київські електромережі (раніше – ПАТ Київенерго). Європейський досвід показує, що коли функції розділені між двома незалежними компаніями – система працює швидше та зручніше для клієнта. Кожна компанія зосереджена на своїх завданнях, обслуговує клієнтів якісніше й оперативніше. Це дві незалежні компанії – з різними кол-центрами, рахунками та ліцензіями

Що буде з Центрами обслуговування клієнтів? Тепер це будуть різні ЦОКи?
ЦОКи будуть розміщуватися за колишніми адресами. Тільки тепер у них прийматимуть фахівці відразу двох компаній, які проконсультують вас із будь-яких питань. Зокрема – у них можна буде докладніше дізнатися про реформу енергоринку. Інформація буде розміщена на інформаційних стендах і в підготовлених інформаційних матеріалах.

Кому потрібно передавати показання лічильника електроенергії?
Оператору системи розподілу.

Як продовжити споживати електроенергію з 1 січня 2019 року?
Щоби продовжити споживати електроенергію як зазвичай, необхідно приєднатися до Публічного договору на постачання електроенергії постачальником універсальних послуг – Київські енергетичні послуги, а також окремо – до договору про надання послуг із розподілу електроенергії ДТЕК Київські електромережі. Ознайомитися з ними можна, відповідно, на сайті dtek-kem.com.ua. Клієнтам зовсім не потрібно спеціально відвідувати Центри обслуговування клієнтів або телефонувати до кол-центру, щоби приєднатися до цих договорів. Держава передбачила спрощену процедуру приєднання: усе, що необхідно зробити, – це продовжити користуватися послугами та своєчасно оплачувати рахунки. Клієнту необхідно зробити це в лютому 2019 року, у момент оплати послуг за січень 2019 року (Якщо клієнт просто сплатить рахунок і/або продовжить споживати електроенергію – це буде вважатися його згодою з умовами публічного договору й автоматично приєднає його до послуг двох компаній – постачальника електроенергії та розподільчої компанії). Треба зазначити, що тарифи ДТЕК Київські електромережі й постачальника універсальної послуги регулює держава в особі НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг). Цей підхід єдиний для всієї України.

Як із січня зміняться рахунки за електроенергію? Це будуть два окремі рахунки?
У клієнтів і далі залишається всього один рахунок за електроенергію, у якому з’являться дві окремі рядки: вартість послуг із розподілу та вартість електроенергії, ця модель розрахунків прийнята в Європі. Зміна в структурі тарифу не означає його збільшення. Тариф для побутових клієнтів і далі регулюється державою. Перший оновлений рахунок побутові клієнти отримають у лютому 2019 року за електроенергію, спожиту в січні. Зверніть увагу, всі розрахунки проводяться через постачальника електроенергії.

Як передавати показання?
Нічого не змінилося. Оплату, як і раніше, можна зробити через Особистий кабінет. Для користувачів системи й електронних платіжних систем реквізити в системі зміняться автоматично. Тут також можна передавати показання лічильників. Крім того, як і раніше, передати показання можна за телефоном кол-центру ДТЕК Київські електромережі 15–88, в онлайн-чаті груп Facebook ДТЕК Київські електромережі та іншими звичними способами.

А якщо оплачувати через банк або інтернет-банкінг. Як бути в цьому разі?
Якщо ви оплачуєте рахунки через банк, інтернет-банкінг, у лютому 2019 року необхідно вказати нові реквізити отримувача – компанії-постачальника. Реквізити будуть на сайтах і в перших рахунках від постачальника, які будуть доставлені клієнтам у лютому 2019 року.

Як клієнтам будуть повернуті переплати за електроенергію?
Клієнтам, у яких на кінець розрахункового періоду буде сформована переплата, її буде повернуто шляхом перерахунку грошей постачальнику універсальних послуг і зараховано на особовий рахунок клієнта. Про суму повернутих грошей клієнтів буде проінформовано в рахунках на електроенергію в наступному розрахунковому періоді.

Які функції в Оператора системи розподілу?
Оператор системи розподілу (OCP) ДТЕК Київські електромережі:

    відповідає за якість і надійність електропостачання
    керує системою розподілу
    експлуатує та ремонтує лінії електропередач, підстанції та інші енергооб’єкти
    здійснює під’єднання/від’єднання від системи розподілу (ліній)
    встановлює лічильники електроенергії й фіксує їхні показання.

До нього ж треба звертатися з питань якості електропостачання, нового під’єднання або заміни лічильника. Компанія також відповідатиме за експлуатацію та ремонти ліній передач, під’єднання та від’єднання споживачів, а також може встановлювати прилади обліку електроенергії.

Які функції в компанії постачальника?

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux