Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Результати брифінгу міністра охорони здоров’я Максима Степанова за 9 грудня

Опубліковано 09 грудня 2020 року о 13:17

Завдяки запровадженим протиепідемічним заходам Україні вдалося зупинити стрімке поширення COVID-19. Наразі ситуація стабілізувалась — фіксується зменшення кількості нових випадків захворювання та госпіталізацій. Для прикладу, якщо з 23 по 29 листопада в медзаклади було госпіталізовано 11 606 осіб, то з 30 листопада по 6 грудня — 10 100. Це дозволило дещо зменшити навантаження на вітчизняну медичну систему.

Сьогоднішнє зменшення кількості тестувань на коронавірусну хворобу пов’язане зі скороченням числа звернень громадян. Тестування методом ПЛР здійснюється особам з підозрою на COVID-19, пацієнтам з пневмонією, пацієнтам з ознаками гострого респіраторного захворювання, контактним особам, у яких з'являються симптоми коронавірусної хвороби, а також особам, у яких при дослідженні методом ІФА виявлені антитіла класу А або М до SARS-CoV-2.

МОЗ перегляне стандарти досліджень на COVID-19 та розширить коло осіб, яким буде проводитись тестування як методом ПЛР, так і за допомогою експрес-тестів на антиген до SARS-CoV-2, які уже почали поставлятися в медзаклади.

В Україні наразі відведено під лікування хворих на COVID-19 — 62 198 ліжко-місць, з яких 33 606 (тобто 54%) забезпечені киснем. Ситуація різниться залежно від регіону. МОЗ продовжує нарощувати кількість ліжок, які забезпечені киснем як централізовано, так і за допомогою кисневих концентраторів.

Очільник МОЗ на звернення дописувачки у соціальній мережі Facebook Тетяни Борецької-Коцюби прокоментував ситуацію з постачанням кисню у Доманівську лікарню Миколаївської області. Медзаклад, який розрахований на 75 ліжок, був перепрофільований під лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою 30 жовтня. За інформацією головного лікаря Доманівської лікарні Лілії Гузенко, у медзакладі перебувають 16 пацієнтів з діагнозом COVID-19 та 27 — з підозрою. Станом на вчора централізованим постачанням кисню забезпечені 18 точок. До кінця поточного тижня планується їх збільшення до 34. Перебоїв із постачанням кисню у лікарню немає, лікарня також забезпечена кисневими концентраторами.

Медичні заклади повністю забезпечені препаратами антибактеріального спектру. У деяких лікарнях наявний 2-3-місячний запас. Споживання деяких груп антибіотиків у країні зросло у 5-6 разів. МОЗ наголошує, що антибактеріальна терапія призначається виключно лікарем, і закликає громадян утриматись від самолікування. Адже через бездумне вживання антибіотиків формується антибіотикорезистентність.

МОЗ наполягає на суттєвому збільшенні фінансування медицини з бюджету 2021 року і сподівається на відповідну підтримку парламенту. За розрахунками міністерства, зарплата лікаря повинна становити 23 тис. грн, середнього медпрацівника — 17 тис. грн, молодшого медперсоналу — 12 тис. грн.

Джерело: МОЗ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux