Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Результати брифінгу міністра охорони здоров’я Максима Степанова за 4 листопада

Опубліковано 04 листопада 2020 року о 10:52

В Україні за минулу добу зафіксовано черговий антирекорд за кількістю нових випадків захворювання на COVID-19 – 9 524 хворих. Також за вчора одужала рекордна кількість осіб – 7 536. Коронавірус розповсюджується ураганними темпами. Така динаміка спостерігається в усіх без винятку країнах Європи.

Для прийому хворих на COVID-19 МОЗ розгортає додаткові ліжко-місця, зокрема із централізованим підведенням кисню. Якщо на початку епідемії нараховувалось 3 500 ліжок із підведеним киснем, то на початку вересня – 8 800, а станом на 3 листопада – уже 18 500. Протягом місяця цей показник буде доведений до не менше ніж 40 000.

Будь-яка система охорони здоров’я має межу своїх можливостей, і вітчизняна – не виняток. Щоб не допустити переповнення лікарень, зараз надважливо дотримуватись основних правил. У разі виявлення перших симптомів гострої респіраторної хвороби потрібно негайно зателефонувати сімейному лікарю, який вирішує, чи необхідно викликати мобільну бригаду для проведення ПЛР-тестування, а також питання госпіталізації.

Наразі мобільні бригади здійснюють за добу забір не менше ніж 25 тисяч зразків для дослідження на COVID-19. Тестування здійснюється безкоштовно. У разі виникнення проблем з діагностикою чи лікуванням коронавірусної хвороби, а також за відсутності можливості зв’язатися з сімейним лікарем, необхідно зателефонувати у всеукраїнський контакт-центр МОЗ.

З початку поточного навчального року на COVID-19 захворіли 5 215 школярів (або 0,9%), а також 10 552 вчителі. На сьогодні дистанційно працюють 912 закладів освіти.

Днями у мережі Інтернет з’явилася інформація, що деякі адміністрації шкіл змушують батьків підписувати інформаційну згоду, що заклад освіти не несе відповідальність за розповсюдження COVID-19. МОЗ наголошує, що подібний "документ" не передбачений жодним нормативно-правовим актом, і ніхто не може змусити батьків його підписати.

МОЗ ще до початку навчального року розробило детальні рекомендації про проведення навчального процесу в умовах пандемії. Вони розміщені на сайті міністерства. Одна з основних вимог – власник закладу освіти (наприклад, міська рада, об’єднана територіальна громада) несе відповідальність за наявність у медичному пункті безконтактних термометрів, дезінфекторів, антисептиків для рук, засобів індивідуального захисту.

Відповідальність за дотримання протиепідемічних заходів у закладах освіти лежить саме на їх керівництві. Вони повинні забезпечити регулярну термометрію та ЗІЗ для всіх працівників, а також контроль за дотриманням епідеміологічних правил безпеки. Зокрема, необхідно забезпечити різний час початку та закінчення занять для різних класів та груп, а також перерви у різні часові проміжки. У школі повинна бути розмітка в коридорах.

Школярі можуть знаходитись у класах без масок, а приходити, пересуватися та перебувати на перервах – у масках.

Відвідування закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти забороняється, коли на самоізоляції через контакт із пацієнтом з підтвердженим діагнозом COVID-19 перебуває більше ніж 50% учнів та персоналу закладу освіти.

Джерело: МОЗ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux