Профілактичні заходи, спрямовані на запобігання поширенню захворювання вірусним гепатитом А
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний період характеризується сплесками інфекцій навесні і восени.
За механізмом передачі збудника інфекції гепатит А відносять до кишкових інфекцій. Джерело інфекції – хвора людина, яка виділяє збудник – вірус гепатиту А в навколишнє середовище разом з кишковими випорожненнями. Вірус передається від людини до людини через харчові продукти, воду, через брудні руки та предмети вжитку. Інфікування вірусним гепатитом А частіше відбувається під час подорожей та відпочинку, коли використовується вода з неперевірених джерел постачання та неможливе дотримання особистої гігієни, а також при побутових контактах між людьми вдома та в організованих колективах. Вірус гепатиту А тривалий час може зберігатися в навколишньому середовищі, стійкий до низьких температур та звичайних концентрацій розчинів дезінфекційних засобів.
Інкубаційний період триває від 7 днів до 51 дня, в середньому 35 днів.
Найчастіше захворювання починається із загальних симптомів як при гострих респіраторних вірусних інфекціях, а саме: з нездужання, головного болю, катаральних проявів, підвищення температури тіла до 37,5 – 390С на протязі 1 – 3 днів. В подальшому зникає апетит, з’являється відчуття дискомфорту в області печінки, змінюється колір сечі, знебарвлюються випорожнення, змінюється колір слизових оболонок та шкіри, з’являється жовтяниця.
Раннє виявлення і госпіталізація хворих гострою формою хвороби – перший і важливий крок в припиненні розповсюдження гепатиту А в сім’ї та колективі, що необхідно в зв’язку з тим, що хворий може виділяти вірус в навколишнє середовище з першого дня захворювання і тим самим запобігти спалахів даного захворювання.
Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А треба дотримуватися простих, але ефективних методів:
- ретельно мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після поїздок в громадському транспорті, після перебування на прогулянці, після відвідуванням місць загального користування, тощо;
- овочі та фрукти ретельно мити перед вживанням;
- дотримуватись суворого водно-питного режиму, не пити воду із невідомих джерел;
- не пити з одного келиха напої та дотримуватись правил особистої гігієни.
При виникненні симптомів підозри на захворювання необхідно своєчасно звертатись до лікаря для призначення лікування та запобігання розповсюдженню інфекції серед контактних осіб.
Джерело: КМДА