Поради щодо запобігання епідемії грипу та ГРВІ в закладах торгівлі та харчування
З метою запобігання епідемії грипу та ГРВІ, мінімізації їх негативних наслідків та оперативного реагування на них, відділ підприємництва, торгівлі та споживчого ринку Печерської райдержадміністрації надає рекомендації керівникам закладів торгівлі та харчування, а саме:
- посилити дезінфекційні заходи в приміщеннях закладів торгівлі та харчування (проводити вологі прибирання з використанням дезінфекційних засобів);
- не допускати до роботи працівників з ознаками інфекційного захворювання;
- в разі виявлення хворого, з ознаками респіраторного захворювання, вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров’я;
- забезпечити обов’язкове використання засобів індивідуального захисту, у тому числі і використання медичних масок, співробітниками закладів торгівлі та харчування.
Наголошуємо, що грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом - коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого.
Тому, необхідно дотримуватись кількох простих правил:
- користуватися одноразовими масками, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження:
- регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні у хворої людини;
- часто мити руки з милом. Інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Адже ви торкаєтесь грошей чи тримаєтесь за поручні у транспорті, на яких зберігаються в віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей.