Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Подання документів для призначення пенсії працюючому громадянину через уповноважену особу підприємства.

Опубліковано 29 липня 2014 року о 14:26

Статтею 44 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що заяву про призначення пенсії та необхідні документи подає до територі­ального органу Пенсійно­го фонду України (ПФУ) майбутній пенсіонер або уповноважена особа в порядку, ви­значеному правлінням фонду. Постановою прав­ління ПФУ від 25.11.2005 № 22-1 затверджено Порядок подання та оформ­лення документів для призначення (перера­хунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове дер­жавне пенсійне страхуван­ня» (далі – Порядок 22-1).

Відповідно до п.2 Порядку 22-1 «Заява про призначення пенсії працюючим громадянам і членам їх сімей (у зв'язку з втратою годувальника) та про відстрочку часу її призначення  відповідно до Закону 1058-15   подається працівником (членом його сім'ї у зв'язку з  втратою  годувальника) до управління Пенсійного фонду України у районах,  містах і районах у містах (далі - орган,  що призначає пенсію)  через  уповноважену посадову   особу   підприємства,  установи,  організації  (далі  - посадова особа).  За бажанням особи така заява  може  бути  подана особисто за місцем проживання (реєстрації).»

Звертатись за призначенням пенсії можна в будь-який час після ви­никнення права на пенсію. Для призначення пенсії за віком можна звертатись і до настання пенсійного віку, але не раніше ніж за місяць до виникнення та­кого права.

Оскільки працюючим громадянам документи для призначення пенсії оформляються за місцем роботи, на кожному підприємстві (організації, установі) адміністрацією має бути визначено уповноважену відповідальну особу, на яку покладено обов’язки з підготовки таких документів.

Уповноважена поса­дова особа підприємства, не пізніше ніж за місяць до дня до­сягнення працівником пенсійного віку, повідомляє йому про виникнення права на пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах. Працівник подає уповноваженій особі за­яву про призначення пен­сії за встановленою фор­мою. Зразки заяви та інших до­кументів, необхідних для призначення різних видів пенсій, зазначені в Поряд­ку № 22-1.

У де­сятиденний термін з дня одержання заяви про при­значення пенсії уповнова­жена особа оформляє всі необхідні документи і по­дає їх до районного управ­ління ПФУ.

Заяви про призначення пенсії реєструються в жур­налі реєстрації рішень ра­йонного управління ПФУ, який призначає пенсію. Заявнику або уповнова­женій посадовій особі під­приємства органом ПФУ видається розписка із за­значенням дати прийнят­тя заяви, а також переліку одержаних і відсутніх до­кументів.

Не пізніше 10 днів після надходження для призна­чення пенсії документів орган Пенсійного фонду повинен розглянути пода­ні документи та прийня­ти рішення. При цьому органи ПФУ мають право вимагати додаткового оформлення прийнятих і подання додаткових до­кументів, а також переві­ряти, якщо необхідно, об­ґрунтованість їх видачі. У разі відмови в призначен­ні пенсії заявникові на­правляється (видається) відповідне повідомлення із зазначенням причини відмови та порядку оскар­ження рішення.

Заява про призна­чення пенсії з усіма по­даними документами та рішенням про призначен­ня пенсії зберігається в окремій пенсійній справі на кожного пенсіонера в органі ПФУ за місцем фактичного його прожи­вання. Документом, який підтверджує призначен­ня громадянину пенсії, є пенсійне посвідчення, що видається органом, який призначає пенсію.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux