Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Інформація про епідемічну ситуацію із захворюваності на інфекційні хвороби

Опубліковано 29 листопада 2017 року о 17:08

За результатами проведеного спеціалістами Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів аналізу стану санітарно-епідемічної ситуації в Україні, протягом останніх років кількість спалахів невпинно зростає, так їх кількість у порівнянні з 2014 роком зросла більше ніж у два рази, а кількість спалахів в організованих дитячих колективах у порівнянні з минулим роком збільшилася у 1,6 рази.

У місті Києві протягом останніх років також спостерігається суттєве погіршення епідемічної ситуації із захворюваності на гострі кишкові інфекції, виникнення яких пов’язано із порушенням вимог санітарного законодавства суб’єктами господарювання, зокрема дошкільними навчальними закладами, загальноосвітніми навчальними закладами та закладами громадського харчування.

Спочатку 2017 року в місті Києві зареєстровано два спалахи захворювання на гостру кишкову інфекцію ротавірусної етіології, два спалахи захворювання на гостру кишкову інфекцію невстановленої етіології, чотири спалахи сальмонельозу, в тому числі два спалахи в дитячих дошкільних закладах, один спалах харчової токсикоінфекції та один спалах ботулізму пов’язаних із одним виробником рибної продукції.

Під час спалахів захворіло 118 осіб, в тому числі 61 дитина, виявлено 50 носіїв сальмонельозної інфекції, в тому числі 46 дітей, в одному випадку захворювання на ботулізм закінчилось летально.

Спалахи інфекційних захворювань зареєстровані в 5-дитячих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, 1 – в закладах торгівлі та 3 – в закладах громадського харчування. Під час спалаху харчової токсикоінфекції джерело походження харчового продукту, з яким пов’язані випадки захворювання встановити не вдалося.

За результатами здійснення заходів державного нагляду (контролю) в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, закладах громадського харчування, де були зареєстровані спалахи, виявлені порушення вимог чинного санітарного законодавства, незадовільні умови та порушення технологічного режиму під час виготовлення харчових продуктів, виявлені порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, які сприяли ускладненню епідемічної ситуації та поширенню захворювання на гостру кишкову інфекцію та сальмонельоз.

Під час спалаху на ботулізм було зареєстровано 4 випадки захворювання, в тому числі один летальний, який пов'язаний із вживанням в’яленої риби промислового виробництва, придбаної в закладах торгівлі міста Києва. В усіх випадках захворювання на ботулізм постраждалі, вживали рибну продукцію виробника ФОП Меркулов А. В. (Кіровоградська область). За результатами серологічного дослідження вяленої риби зазначеного виробника виявлено бутулінічний прототоксин типу «Е».

У зв’язку з реєстрацією випадків на ботулізм серед населення м. Києва, які пов’язані із вживанням в’яленої риби промислового виробництва, з метою вжиття необхідних заходів, передбачених законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», рибна продукція була вилучена із торгівельної мережі міста Києва та повернута виробнику.

За результатами проведення санітарно-епідеміологічних розслідувань спрямованих на виявлення причин та умов, що призвели до виникнення і поширення спалахів інфекційних захворювань серед населення міста Києва, Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві направлені матеріали до правоохоронних органів про вжиття заходів реагування щодо вчинення протиправних діянь, що спричинили або завідомо могли спричинити поширення інфекційних захворювань та масових отруєнь, за якими відкрито 4 кримінальні провадження.

Джерело: відділ підприємництва, торгівлі та
споживчого ринку Печерської РДА


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux