Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Безбар’єрність: столична служба зайнятості розширила можливості для реєстрації ВПО

Опубліковано 10 червня 2024 року о 11:43

Громадяни зі статусом внутрішньо переміщених осіб тепер можуть зареєструватися в будь-якому центрі зайнятості м. Києва. Таку можливість надано їм для зручності доступу до послуг служби зайнятості.

Для підтримки внутрішньо переміщених осіб у питаннях зайнятості діють спеціальні сервіси та програми служби зайнятості. Важливо, що для доступу до низки послуг немає потреби офіційно реєструватися як безробітний. Зокрема, переселенці можуть отримати без реєстрації послуги з пошуку роботи, профорієнтаційні консультації, а також вони можуть скористатися можливістю отримання ваучера на навчання. Водночас роботодавцям також доступні компенсаційні програми за працевлаштування внутрішньо переміщених громадян.

Тож далі – про основні програми та послуги служби зайнятості для ВПО:

Послуги з працевлаштування

Особи, зацікавлені в пошуку роботи, можуть здійснювати її самостійний пошук на Єдиному порталі вакансій або звернутись до будь якого центру зайнятості. Але, слід пам’ятати, що звернення до служби зайнятості може значно прискорити процес працевлаштування, оскільки часто фахівці служби здійснюють підбір кандидатів під конкретні замовлення роботодавців, зокрема – з організацією професійної підготовки безробітних безпосередньо на майбутньому робочому місці.

Професійне навчання та надання ваучерів

Служба зайнятості організовує професійне навчання безробітних за робітничими професіями, які користуються попитом на ринку праці. Таке навчання здійснюється на замовлення роботодавця або для самозайнятості людини, коли безробітний планує започаткувати власну справу.

Професійне навчання зареєстрованих безробітних здійснюється за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Київська міська служба зайнятості пропонує 28 навчальних програм з підвищення кваліфікації та навчання за 11 професіями у 13 навчальних закладах  м. Києва.

Після успішного завершення навчання слухачі отримують документ державного зразка про присвоєння або підвищення відповідної кваліфікації. Громадяни, які мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні, можуть безоплатно отримати від служби зайнятості ваучер на навчання та підвищити свій професійний рівень. Ваучер на навчання дає можливість пройти перепідготовку за робітничими професіями, підвищення рівня освіти, підвищення кваліфікації або спеціалізації та підготовку за спеціальністю для здобуття рівня магістра.

Ваучери видаються окремим категоріям громадян, зокрема і внутрішнім переселенцям, які відповідають певним вимогам за затвердженим Мінекономіки переліком із 124 професій та спеціальностей.

Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, на сьогодні – це 30 280 грн. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, то роботодавець або фізична особа доплачує різницю самостійно.

Надання грантів для створення або розвиток власної справи

У рамках реалізації урядового проєктуєРобота служба зайнятості супроводжує дві грантові програми, якими можуть скористатись і ВПО:

- “Власна справа” – розмір мікрогрантів становить від 50 до 250 тисяч гривень;

- Грант для ветеранів – передбачає кошти до 1 мільйон гривень.

Головною умовою отримання грантів є створення нових робочих місць. Подання заявок відбувається виключно через Портал Дія. До заяви обов’язково додається бізнес-план щодо започаткування нового або розвитку вже діючого бізнесу. Рішення щодо надання грантів приймає Державний центр зайнятості. Після перевірки на відповідність вимогам та погодження бізнес-проєкту грантові кошти перераховуються на окремий рахунок заявника в уповноваженому банку.

Впродовж трьох років підприємець повертає отриману суму коштів шляхом сплати податків та зборів, передусім за працевлаштованих працівників.

Використати грант у повному обсязі та створити нові робочі місця необхідно протягом 6 місяців з дати отримання коштів на рахунок.

Надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування ВПО

Служба зайнятості пропонує такі програми компенсацій роботодавцям за працевлаштування ВПО:

- Компенсація на оплату праці за працевлаштованих зареєстрованих безробітних із числа внутрішньо переміщених осіб - сплачується за умови працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа ВПО за направленням центру зайнятості на умовах строкових трудових договорів і збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплат у 2 рази.

- Компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні - сплачується роботодавцю за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО. Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим розміру мінімальної заробітної плати.

Джерело: Київський міський центр зайнятості



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux