Головна  →  Новини  →  6 жовтня 2022

Автоматизована система моніторингу та заїзні кишені для машин: затверджено Програму розвитку паркувального простору Києва на 2023 рік

У столиці затверджено Програму розвитку паркувального простору міста на 2023 рік, яка передбачає створення умов для розвантаження вулично-дорожньої мережі, введення інноваційних технологій та підвищення рівня відповідних послуг.

Зокрема, у зв`язку з тим, що Правилами паркування транспортних засобів заборонено паркування на тротуарах, КП «Київтранспарксервіс» планує облаштувати паркувальні майданчики заїзними кишенями і встановити системи відеоспостереження.

За попередніми даними обстеження відведених паркувальних майданчиків, наступного року необхідно облаштувати заїзними кишенями 2284 машиномісць – 15% від загальної кількості, а саме: в І територіальній зоні паркування – 1790, у II зоні – 247, у III зоні – 247.

Організація ефективного паркувального простору неможлива без оперативного моніторингу відведених майданчиків і аналізу транспортної інфраструктури. Це забезпечить формування аналітичної бази автоматизованої системи керування дорожнім рухом щодо:

  • потреби в паркомісцях чи, навпаки, їхнього профіциту в певних локаціях;
  • несплати паркування на локаціях;
  • порушень правил паркування та виявлення можливості їхньому запобіганню.

Аналітичні дані також сприятимуть розвантаженню транспортної інфраструктури – завдяки організації перехоплюючих паркувальних майданчиків із зручною стиковкою з громадським транспортом.

Автоматизована система моніторингу єдиного паркувального простору передбачає:

  • моніторинг зайнятості паркомісць у режимі реального часу;
  • фіксацію початку паркування і граничного часу для здійснення оплати;
  • формування звіту-розрахунку навантажень паркувальних місць по зонах і локаціях для обрахунку обгрунтованого тарифу та планування ефективного розвитку паркувального простору.

Облаштування відведених паркувальних майданчиків КП «Київтранспарксервіс» здійснює власними силами, обсяг робіт при цьому значно збільшився у зв’язку з розширенням паркувального простору столиці. При цьому автотранспортні засоби, які сьогодні є на балансі підприємства, придбані ще у 2009 році і мають значний знос. Тому для продуктивної та злагодженої роботи передбачено створення додаткових бригад і придбання спеціальної техніки.

Розробка Програми проводилась із урахуванням Стратегії розвитку Києва до 2025 року. Її реалізація покращить розвиток паркувального простору столиці та сприятиме збільшенню дохідної частини бюджету Києва за рахунок податкових надходжень і збільшенню кількості робочих місць.

Джерело: КМДА

Перейти до спискуВерсiя для друку