Головна  →  Новини  →  18 травня 2022

Вітаємо з Міжнародним днем музеїв

Вітаємо з Міжнародним днем музеїв

 Шановні працівники музеїв!

Щиро вітаємо вас з професійним днем – Міжнародним днем музеїв!

Музеї та заповідники України здійснюють благородну і водночас відповідальну місію, спрямовану на дбайливе збереження та популяризацію унікальних духовних надбань нашого народу, його історико-культурних реліквій.

 Кожна держава має свої культурні корені, зібрані в музеях і виставкових залах, які дозволяють всім охочим долучитися до світу прекрасного і вдихнути на повні груди повітря, просочене духом часу. Україна володіє безцінними музейними колекціями – археологічними, історичними й художніми.

 У даний час відзначають це свято більше 20 000 музеїв по всьому світу, своєрідних "машин часу", де відвідувач має змогу хоча б на декілька хвилин перенестися у світ прадавніх історій та легенд. В Україні налічувалося таких закладів близько 5 тисяч, великих і малих, старих і нових, різнопланової тематики. В Печерському районі Києва знаходиться найдавніший музей в Україні – Національний художній музей України, а також найдивовижніший (таких у світі лише два) Музей мініатюр Миколи Сядристого і багато інших.

 На жаль, війна внесла свої корективи: є пошкодження, руйнування музейних закладів, втрати, пограбування, знищення цінних експонатів. І це близько 20 відомих музеїв за інформацією, яку  можна знайти у пресі, не рахуючи маленьких, утворених при школах, закладах культури тощо. Серед них Іванківський історико-краєзнавчий музей в Київській області, Харківський художній музей,  Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди…Адже ця війна без сумніву війна культур також.

 Висловлюю вам, шановні працівники музеїв, щиру вдячність за натхненну працю, вірність професії в цих непростих умовах війни. Сердечно бажаю вам творчої енергії, вдалих пошуків, цікавих знахідок, благополуччя і достатків, здоров'я і щастя, непохитної віри в світле майбутнє України, в нашу Перемогу.

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку