Головна  →  Новини  →  13 травня 2022

14 травня Україна відзначатиме День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

14 травня Україна відзначатиме День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

 У 1939–1944 роках, під час нацистської окупації території України, відбулося масове знищення євреїв, що входить у трагедію Голокосту. В Україні допомога євреям була набагато складнішою й небезпечнішою у порівнянні з іншими місцями окупованої Європи. На території України усі мешканці, які надавали будь-яку допомогу євреям, наражалися на смертельний ризик. Нацисти карали не тільки ту людину, що надавала допомогу, але й усю її родину. Незважаючи на тисячі жертв, масові екзекуції та в’язниці, євреям надавалася допомога.  

 На знак поваги до українських громадян, що рятували євреїв від знищення нацистами, до їх співчуття та солідарності 14 травня  в Україні відзначається День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

 У 1953 році для вшанування пам'яті жертв і героїв Голокосту рішенням Кнесету був заснований Яд Вашем - офіційний меморіал в Єрусалимі (Ізраїль), присвячений жертвам Голокосту. Одним з положень рішення було вшанування «Праведників народів світу». Праведником, згідно з рішенням, визнавалися неєвреї, що ризикували життям, рятуючи євреїв під час Голокосту. 

 2 659 громадян України удостоєні Державою Ізраїль звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту, тобто нацистської політики знищення.  

 Подвиг цих людей – приклад людяності та самопожертви, що є дуже актуальним у наші часи.

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку