Головна  →  Новини  →  28 вересня 2021

Із 1 жовтня хворі на цукровий діабет отримуватимуть інсуліни за новим алгоритмом – Валентина Гінзбург

Із 1 жовтня у країні змінюється алгоритм отримання інсуліну хворими на цукровий діабет. Відтепер реімбурсацію інсулінів адмініструватиме Національна служба здоров’я України (НСЗУ). Про це проінформувала директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона нагадала, що до цього фінансування Програми відшкодування вартості препаратів інсуліну відбувалося за державною субвенцією, яка не покривала 100% потреби, тож була необхідність дофінансування з місцевого бюджету. Так, у 2020 році з бюджету столиці на ці потреби було витрачено 65 476 661 грн, а у 2021, станом на 24 вересня – 29 965 731 грн.

«За новими правилами Національна служба здоров’я стає єдиним платником за Програмою, і хворі зможуть отримувати препарати за механізмом, аналогічним програмі «Доступні ліки», – пояснила Валентина Гінзбург.

За інформацією НСЗУ, із 1 жовтня держава гарантує пацієнтам із цукровим діабетом можливість отримати необхідну форму інсулінів безоплатно або з доплатою, за умови запровадження та дотримання певних чітких правил.

Директорка Департаменту охорони здоров’я роз’яснила, як саме зміниться маршрут пацієнта для отримання інсуліну.

«Хворий на цукровий діабет має звернутися до свого лікаря-ендокринолога в заклад, де перебуває на диспансерному обліку (у консультативно-діагностичний центр або дитячу лікарню). Лікар складає індивідуальний план лікування, у якому фіксує діагноз із визначенням типу та дозування інсуліну і виписує електронний рецепт. За цим електронним рецептом хворий може отримати препарат в аптеці, що має договір із НСЗУ. Повторний рецепт за складеним ендокринологом індивідуальним планом пацієнт може отримувати вже у лікаря, з яким підписано декларацію на обслуговування Тож, якщо ви й досі не обрали сімейного лікаря, – зробіть це», – наголосила Валентина Гінзбург.

Директорка Департаменту охорони здоров’я зауважила, що призначення ендокринолога сімейний лікар самостійно не змінює. Після закінчення кількості інсуліну за планом лікування або за потребою він направляє пацієнта до ендокринолога для коригування або створення нового плану.

Валентина Гінзбург зазначила, що такий алгоритм реімбурсації, подібний до програми «Доступні ліки», має низку очевидних переваг для пацієнта. Зокрема те, що доступ до життєво необхідних ліків відтепер не залежатиме від місця перебування хворого. Наприклад, киянин, який перебуває на відпочинку або у справах в іншому регіоні країни, зможе отримати інсулін у визначених аптеках так само швидко і безвідмовно, як і вдома.

У Національній службі здоров’я повідомляють, що таку аптеку можна буде впізнати за наліпками «Доступні ліки+інсулін», а в разі виникнення питань можна звертатися у контакт-центр НСЗУ за номером 16-77

«Я закликаю інсулінозалежних хворих на цукровий діабет, які ще не звернулися до ендокринолога за індивідуальним планом лікування і електронним рецептом, не зволікати і зробити це якнайшвидше», – зазначила Валентина Гінзбург і запевнила, що Департамент охорони здоров’я проводить щоденний моніторинг виконання програми реімбурсації.

Джерело: КМДА

 
Перейти до спискуВерсiя для друку