Головна  →  Новини  →  5 січня 2021

Результати брифінгу міністра охорони здоров’я України Максима Степанова за 5 січня

 

 

В Україні суттєво зменшилась добова кількість проведених ПЛР-тестів. Цей показник не відповідає наявним можливостям лабораторної мережі МОЗ, які вже сягають до 75 тисяч ПЛР-тестувань на добу.

МОЗ закликає громадян робити тест на виявлення COVID-19 у разі виникнення будь-яких симптомів ГРВІ. Зі свого боку лікарі повинні направити на безкоштовний тест як пацієнтів із симптомами ГРВІ, так і осіб, які перебували у контакті із хворими на COVID-19. Зі скаргами щодо відмови лікаря направити пацієнта на відповідний тест громадяни можуть звернутися у контакт-центр МОЗ за безкоштовним номером телефону 0-800-60-20-19.

Згідно постанови КМУ №1236, яка регулює обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені в період з 00 годин 00 хвилин 8 січня 2021 р. до 00 годин 00 хвилин 25 січня 2021 р., на території України буде дозволена торгівля виключно товарами, що належать до продуктів харчування, на торговельних площах, не менш ніж 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин. Інформація щодо заборони торгівлі лікарськими засобами, ветеринарними препаратами, пресою та кормами для тварин, яка вчора з'явилася у мережі, є недостовірною.

У кінці грудня минулого року уряд схвалив ініційовану МОЗ Концепцію розвитку електронної охорони здоров’я. Вже напрацьовано конкретний план заходів із реалізації цієї Концепції, який визначає дії МОЗ на наступні 5 років. МОЗ спільно з підпорядкованими органами НСЗУ, ДП «Електронне здоров’я», Мінцифри та іншими партнерами і далі продовжуватимуть розвивати та розширювати функціональність електронної системи охорони здоров'я. Згідно з розробленою Road Map заплановано понад 30 цифрових проєктів, які будуть реалізовані протягом 2021 року.

Буде впроваджено електронний кабінет пацієнта, зокрема з інтеграцією із сервісом «Дія». Це дозволить пацієнту бачити власну електронну медичну картку, подавати декларації онлайн, надавати доступ до власних даних. Продовжуватиметься розвиток напряму медичних висновків, зокрема електронних лікарняних — у 2021 році МОЗ планує повністю відмовитись від паперових листків непрацездатності.

Під час реалізації проєктів буде забезпечено інтеграцію електронної системи охорони здоров’я з іншими державними системами та реєстрами, удосконалено та розширено функціонал верифікації даних, їх безпеки та надійності.

Джерело: МОЗ

Перейти до спискуВерсiя для друку