Головна  →  Новини  →  29 вересня 2020

Перші авто пілотного проєкту «Інватаксі» вийшли на маршрути

Сьогодні стартував пілотний проєкт «Інватаксі для дітей з інвалідністю». Цього року місто тестує проєкт для 170 дітей з інвалідністю, а вже в новому році планується запустити його для всіх киян з інвалідністю, які такої послуги потребують. Проєкт спрямований на забезпечення комплексного підходу у вирішенні проблем надання різнобічної соціальної допомоги населенню за допомогою транспортних засобів та впровадження нових форм співробітництва з громадськими організаціями соціальної спрямованості, оскільки до його реалізації залучаються організації різних форм власності, а місто сплачує вартість наданих киянам соціальних послуг.

«У Києві проживає близько 12 тисяч дітей з інвалідністю, майже 5 тисяч з них потребують спеціалізованого транспортного перевезення, оскільки ці діти мають складні ураження нервової системи, порушення опорно-рухового апарату тощо. І для батьків таких діток є дуже великою проблемою дістатися до реабілітаційного центру, школи, медичного закладу. Тому наш пілотний проєкт спрямований на подолання ізольованості дітей (а в перспективі і дорослих) з інвалідністю», - зазначив в інтерв’ю телеканалам директор Департаменту соціальної політики Руслан Світлий.

У 2020 році участь у пілотному проєкті беруть 170 дітей з інвалідністю. Орієнтовна кількість поїздок для них цього року – до 8 на місяць тривалістю до 1,5 години кожна. Бюджет проєкту на 2020 рік – 1,9 млн грн. Строк реалізації – вересень-грудень поточного року. До участі в реалізації пілотного проєкту долучилася КО «Київмедспецтранс», яка стала переможцем тендеру, проведеного Департаментом соціальної політики КМДА.

«На жаль, коли ми оголосили тендер, була лише одна заявка – проєкт специфічний, можливо, тому бізнес не виявив активності. Але на сьогодні вже є ряд зацікавлених підприємств, і ми маємо надію, що із запуском проєкту в новому році буде більше учасників торгів, - зауважив Руслан Світлий. – З іншого боку ця комунальна організація має спеціально обладнані автомобілі, водії мають відповідну підготовку, в кожній автівці є медична аптечка, і тому наші пасажири не лише в повній безпеці, а й за необхідності отримають медичну допомогу».

Загалом проєкт «Інватаксі для дітей з інвалідністю, осіб з інвалідністю» передбачає доставку в межах міста Києва до: медичних, реабілітаційних та фармацевтичних установ, до місця навчання, на консультації спеціалістів з соціального захисту населення, для отримання юридичних, нотаріальних і банківських послуг, до відділень денного перебування соціальних закладів міста, до ритуальних та комунальних установ, для участі у виборах, на вокзали/до аеропорту, на прийом до спеціалістів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, - від одного об’єкта до іншого без проміжних заїздів.

«Учасники пілотного проєкту відбиралися за принципом повного охоплення всіх районів міста з урахуванням не лише місця їх проживання, а й місця призначення та нозологій дітей. Це дасть можливість повністю відпрацювати всі логістичні моменти, налагодити співпрацю всіх пов’язаних служб та спланувати фінансування для запровадження транспортної послуги для ширшого кола осіб з інвалідністю», - повідомив Руслан Світлий.

Транспортні послуги у рамках пілотного проєкту «Інватаксі» надаються дітям, які мають стійкі фізичні, психологічні та сенсорні порушення. Це діти з руховими порушеннями, які самостійно не пересуваються, діти з тяжкими поведінковими порушеннями, які соціально дезадаптовані та не можуть знаходитись вільно у громадському транспорті, діти із незвичною поведінкою. Такий підхід обумовлений акцентом уваги міжнародної спільноти на дотриманні прав дітей та осіб з інвалідністю щодо доступності об’єктів освіти, охорони здоров’я тощо.

Пілотним проєктом передбачено, що кожен клієнт може отримати до 8 транспортних послуг на місяць. Невикористані впродовж місяця поїздки не переносяться на інший місяць і не передаються іншим клієнтам. У виключному порядку у разі потреби системного відвідування лікувального чи реабілітаційного закладу, навчального закладу в період екзаменаційної сесії (при наданні відповідного документа) кількість транспортних послуг збільшується за наявності фінансових можливостей бюджету міста Києва.

На постійній основі транспортна послуга надається учням, які мають статус дітей з інвалідністю з порушенням опорно-рухового апарату і пересуваються на інвалідних візках, для систематичного відвідування занять.

Загалом проєкт «Інватаксі для дітей з інвалідністю, осіб з інвалідністю» - це реалізація Закону України «Про соціальні послуги» в частині надання транспортних соціальних послуг зазначеній категорії киян. Він спрямований на створення сприятливих умов для безперешкодного пересування осіб з інвалідністю, адже доступність транспорту - це невід’ємна частина реабілітаційного процесу, яка забезпечує вільне пересування та надає можливість отримувати освіту, соціалізуватись, користуватися культурними цінностями, робить людину соціально і економічно незалежною, вільною від сторонньої опіки.

 Джерело: ДСП КМДА

Перейти до спискуВерсiя для друку