Головна  →  Новини  →  1 квітня 2020

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЗАХОДИ З ПРОТИДІЇ КОРОНАВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ COVID-19

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЗАХОДИ З ПРОТИДІЇ  КОРОНАВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ COVID-19

Коронавірус (лат. Coronaviridae) — родина одноланцюгових РНК-вірусів, що включає на січень 2020 року 39 видів вірусів, об'єднаних у дві підродини Letovirinae та Orthocoronavirinae до яких належить і SARS-CoV-2, який спричинив, згідно з міжнародною медичною термінологією, спалах коронавірусної хвороби, що почався в грудні 2019.

 

Що треба знати про новий коронавірус?

Відповіді на основні запитання про COVID-19 – захворювання, викликане новим коронавірусом та оперативна інформація про ситуацію в Україні на сайті Кабінету Міністрів України, за посиланням: https://covid19.com.ua

 

Уряд подовжив дію карантинних обмежень до 31 липня 2020 року

Через зростання кількості хворих Кабінет Міністрів України подовжив дію карантинних обмежень до 31 липня 2020 року.

Відповідне рішення Уряд ухвалив на засіданні в середу, 17 червня, шляхом внесення змін в низку актів Кабінету Міністрів, якими встановлені карантинні обмеження. 

Відкриваючи засідання Уряду, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зокрема зазначив, що за сім останніх днів на коронавірус в Україні захворіли 4853 людей, що є найбільшим показником за весь час пандемії в Україні. 

Очільник Уряду повідомив, що «через зростання кількості хворих на коронавірусну хворобу, ми продовжуємо дію адаптивного карантину до 31 липня цього року». «Також на сьогоднішньому засіданні ми розглянемо запропонований МОЗ оновлений підхід до адаптивного карантину, який передбачає можливість посилення карантину в певних окремих регіонах. Наголошу, якщо цього вимагатиме ситуація, тоді будуть посилюватися карантинні заходи», - заявив Прем’єр-міністр.

Крім того він повідомив, що сьогодні Уряд також приймає зміну графіків початку роботи в окремих сферах і галузях, з метою зменшення кількості людей в години пік, що в один час рухаються на роботу і завантажують громадський транспорт. Таким шляхом рухалися деякі країни Європи, в Україні також години початку роботи тепер будуть розтягнуті від 8 до 10 ранку і пізніших годин.

Також Уряд на засіданні чітко фіксує ті заборони, які діють впродовж карантину. Наприклад, вимога ходити у масці у приміщеннях, або обмеження щодо кількості пасажирів у транспорті.

«Уряд розуміє – аби такого вимагати, людям потрібно створити умови за яких вони зможуть дотримуватись карантинних обмежень. Тому, звертаюсь до міських голів – випустіть максимальну кількість громадського транспорту на маршрути. За необхідності – розробіть нові. Але люди не повинні стояти в чергах та їхати у переповнених задушливих маршрутках. Це ваша відповідальність, як керівників міст, і перевізників, які таке допускають»,- наголосив Прем’єр-міністр.

Окрім цього, Денис Шмигаль попросив навести в приміських потягах порядок із здійсненням контролю, і з дотриманням вимоги щодо кількості людей у вагонах, дотриманням масочного режиму та інших заходів визначених Урядом. Крім того очільник Уряду звернувся до керівництва Міністерства охорони здоров’я та Міністерства внутрішніх справ з вимогою посилити контроль за дотриманням карантинних правил.

За матеріалами Кабінету Міністрів України

 

Інформація щодо заходів, які виконуються у Печерському районі з метою подолання

надзвичайної ситуації, пов′язаної з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19

Виявлення серед населення Печерського району пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19 та їх амбулаторне лікування здійснюється Комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Печерського району. З метою належного забезпечення діагностичного процесу в КНП «ЦПМСД» Печерського району створена медична бригада, яка з дотриманням протиепідемічних вимог та з використанням захисних засобів виконує взяття біологічного матеріалу на дому у пацієнтів (хворих або з підозрою на COVID-19) для проведення лабораторної діагностики (ПЛР - полімеразно-ланцюгова реакція). Також здійснюється діагностика за допомогою експрес-тестування.

На території Печерського району в інфекційному відділенні КНП «Олександрівська клінічна лікарня м. Києва» здійснюється також стаціонарне лікування хворих на COVID-19 з середньою та важкою формами перебігу.

З початку епідемічного підйому захворюваності станом на 05.06.2020 року серед населення Печерського району захворіло 217 осіб, загалом по району (разом із стаціонарними пацієнтами) зафіксовано 443 хворих. Продовжують перебувати на самоізоляції 54 особи.

Протягом періоду епідемічного підйому захворюваності  КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Печерського району виконав забір біоматеріалу на ПЛР у 1378 пацієнтів. Встановлено та виявлено усіх осіб, які контактували з хворими та вжито належних протиепідемічних заходів щодо їх ізоляції (самоізоляції) та спостереження за станом їх здоров′я.

Контроль за дотриманням протиепідемічних умов особами, які перебувають на самоізоляції, забезпечується працівниками КНП «ЦПМСД» Печерського району у співпраці з Печерським районним управлінням головного управління Національної поліції України в м. Києві. В разі надходження інформації про порушення режиму самоізоляції певною особою, з метою перевірки фактів та складання протоколу про адміністративне порушення до місця перебування направляється робоча група у складі працівника Національної поліції та медичного працівника.

Нагадуємо, що для профілактики захворювання, спричиненого коронавірусом COVID-19, незважаючи на певні послаблення обмежувальних заходів згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 №392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів», населенню слід продовжувати дотримуватись стандартних рекомендацій:

- часто мити руки або обробляти дезінфікуючими засобами;

- під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс паперовою хустинкою;

- уникати тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;

- в разі підвищення температури тіла, кашлю, утрудненого дихання, слід якнайшвидше звернутись до лікаря.

Печерська районна в місті Києві державна адміністрація

 

1 червня у Києві введено наступний етап

послаблення обмежень

Із 1 червня в Києві розпочали наступний етап послаблення обмежувальних заходів.

З першого червня, у столиці відкрили: Дитячі садочки – ті, що виконали вимоги і регламенти для безпечної роботи в цій ситуації. Спортивні комплекси, зали та фітнес-центри. Дитячо-юнацькі спортивні школи. Заклади професійно-технічної освіти для випускників та абітурієнтів.

 

У Києві запроваджено перший етап послаблення карантинних заходів 

З 12 травня, у Києві запроваджено перший етап послаблень карантинних заходів, таке рішення прийняте відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 343 та розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації КМДА № 39.

Відтак у столиці відкрились наступні заклади:

- непродовольчі магазини (загальною площею до 300 кв. м крім розташованих у ТРЦ, якщо немає окремого входу з вулиці): із вимогою присутності не більше 1 відвідувача на 10 кв. м площі;

- салони краси, косметологічні кабінети, перукарні та інші об'єкти побутового обслуговування населення у об’єктах площею не більше 300 кв. м (крім розташованих у ТРЦ, якщо немає окремого входу з вулиці);

- літні та сезонні відкриті майданчики кав’ярень та ресторанів із дотриманням умов безпеки;

- парки та сквери: групами не більше двох людей або, якщо з дітьми, – двоє дорослих, двоє дітей (крім багатодітних родин – за цих умов кількість дітей не обмежується);

- невеликі виробництва непродовольчих товарів та підприємства побутового обслуговування (ательє, побутові послуги та інші): із дотримання вимоги не більше 1 співробітника на 10 кв. м та не більше 1 клієнта на 10 кв. м;

- адвокатські та нотаріальні бюро, аудитори: з вимогою не більше 1 відвідувача на 10 кв. м площі приміщення;

- автокінотеатри.

Музеї, та інші заклади культури, можуть відновлювати роботу із обмеженнями, але без відвідувачів, у цих закладах повинні тимчасово відсторонити від роботи осіб, які підлягають самоізоляції (зокрема, віком старше 60 років).

Приймати відвідувачів музеї можуть під відкритим небом та історико-культурні заповідники, проте після прийняття рішення органом управління та дотримуючись протиепідемічних обмежень.

Звертаємо увагу, що дозвіл на відкриття діє за умови забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних вимог щодо якості продуктів харчування та особливих порядків проведення профілактичних і протиепідемічних, у тому числі дезінфекційних та інших заходів.

Водночас, нагадуємо, що решта обмежувальних заходів у Києві продовжує діяти!

Детальніше ознайомитись з інструкціями послаблення карантинних заходів можна, за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-deyakih-aktiv-a343?fbclid=IwAR0oR_dqYP_Za8NgH6k5gNrfwBLkNJhbW5pm_kaLZDv1bSheF8rWVMxMSNE

 

Робота Єдиного Координаційного Центру КМДА

Сил кожного з нас окремо не вистачить аби допомогти незахищеним верствам населення пройти крізь карантин та лишитися живими і здоровими. Кількість людей, що залишились сам на сам з проблемами зростає у геометричній прогресії. В першу чергу це стосується людей поважного віку, людей , що опинились у складних життєвих обставинах.

Тому, Мером Києва, Віталієм Кличко, було прийнято рішення створити «Єдиний Координаційний Центр», який об’єднає наші зусилля.Про це повідомила Заступник голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда на офіційному сайті КМДА
kyivcity.gov.ua/news/za_tri_dni_roboti_yedinogo_koordinatsiynogo_tsentru_dlya_dopomogi_malozakhischenim
_kiyanam_nabori_persho_neobkhidnosti_otrimali_mayzhe_2500_osib/

«Єдиний Координаційний Центр» створено на базі Департаменту соціальної політики КМДА на чолі з Русланом Світлим та Віленом Матвеєвим.

Набори отримують кияни, які опинилися в складних життєвих обставинах. Першочергово, наборами забезбечують особи, які знаходяться в, так званій, «групі ризику»: літні люди, люди з інвалідністю.

До роботи Єдиного Координаційного Центру долучилися представники благодійних і громадських організацій та представники соціально-відповідального бізнесу: БФ «Майбутній Київ», БФ «Життєлюб», Спілка самаритян України, торгівельні мережі «Новус» та «АТБ», компанія «Розетка».

Логістику забезпечують компанї «Уклон» та «Нова пошта».

Якщо ви потребуєте допомоги, телефонуйте до Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Печерського району м. Києва, за телефоном: (044) 285-23-59, або звертайтесь листом на електронну адресу: [email protected].

Детальніше ознайомитися із роботою, Єдиного Координаційного Центру можна, за посиланням: kyiv.stopcovid.org.ua.

 

Як вберегти себе від COVID-19, що робити та куди звернутись, якщо відчули симптоми?

Печерська райдержадміністрація звертає увагу громадян, що в умовах наявної епідеміологічної ситуації в країні, слід з розумінням та відповідальністю поставитись до обмежувальних заходів та дотримуватись рекомендацій, з метою упередження розповсюдження короновірусної інфекції COVID-19:

- обмежте соціальні контакти, відвідування громадських місць, відвідування гостей тощо;

- мінімізуйте відвідування магазинів, користуйтесь послугами доставки продуктів харчування з дистанційною оплатою;

- у разі крайньої необхідності при відвідуванні торгівельних мереж дотримуйтесь відстані не менше 1 метра між відвідувачами;

- при виході на вулицю обов'язково користуйтесь засобами індивідуального захисту такими, як маска та рукавиці;

- дотримуйтесь правил особистої гігієни. Мийте руки з милом упродовж 20-40 секунд. Якщо помити руки немає змоги користуйтесь антисептиком, вміст спирту в якому не повинен бути менше 60-80%. Уникайте дотиків до свого обличчя. Не торкайтеся брудними руками своїх очей, носа та рота;

-уникайте контакту з людьми із симптомами ГРВІ. З тими, хто має симптоми застуди. Мінімальна дистанція – 1,5 метра;

- термічно обробляйте продукти;

- постійно провітрюйте та зволожуйте приміщення, у якому перебуваєте;

- дезінфікуйте поверхні: дверні ручки, столи, вимикачі, мобільні телефони тощо.

Якщо ви захворіли – сидіть вдома!

При проявах симптомів захворювання – першочергово повідомте свого сімейного лікаря телефоном. Щоденно будьте на зв’язку з сімейним лікарем та дотримуйтеся його рекомендацій, саме він вирішує здавати вам тест чи ні. Не відмовляйтеся від госпіталізації, якщо лікар вбачає таку необхідність.

Звертаємо увагу, що у Києві працює цілодобова гаряча лінія «Порада лікаря за телефоном», куди можна звернутися у разі виявлення симптомів, схожих на ознаки коронавірусу, за номером: 15-83 - зі стаціонарного, 044-235-01-01 - з мобільного.

Також у разі виникнення питань або симптомів коронавірусу можна звернутись, за телефонами:

Урядова гаряча лінія: 1545

Міністерство охорони здоров'я України: 0 800-505-201

Центр громадського здоров’я МОЗ України: 0 800-505-840

Крім того, у Києві створено Єдиний центр координації дій для допомоги малозахищеним та одиноким киянам, білеше інформації, за посиланням: https://kyiv.stopcovid.org.ua/

 

Карантин продовжено: до 24 квітня 2020 року обмежений доступ до Печерської райдержадміністрації

25 березня, на засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято рішення запровадити режим надзвичайної ситуації на всій території Украіни на 30 днів та продовження карантину до 24 квітня 2020 року включно.

 З метою недопущення поширення коронавірусної інфекції COVID-19 на території міста Києва встановлено обмежений доступ до будівлі Печерської райдержадміністрації.

 Дані заходи запроваджено відповідно до розпорядження КМДА від 16 березня 2020 року №444 «Про деякі заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 на території міста Києва».

 Так, нагадуємо вам про способи отримання консультацій та подачі звернень до Печерської райдержадміністрації, її окремих підрозділів і ЦНАПу району на період запровадженого карантину.

Подавати ваші звернення можна в електронному вигляді на офіційну електронну адресу райдержадміністрації: [email protected], запити на інформацію: [email protected].

 Якщо вам необхідна консультація адміністратора центру надання адміністративних послуг Печерської райдержадміністрації скористайтеся підтримкою call-центру, за телефоном: (044) 280 41 97. Також для зручності громадян можна скористатися додатковими каналами зв’язку – менсенджерами:

- WhatsUP: https://wa.me/380635371173;

- Telegram: https://t.me/CNAPPechersk;

- Viber: +38 (063) 537-11-73;

 Щодо питань про призначення державних допомог, субсидії, пільг на житлово-комунальні послуги тощо, звертайтесь з листом до Управління праці та соціального захисту населення на офіційну електронну адресу: [email protected],та за тел.: (044) 280 00 29, (044) 254 20 99.

 Для отримання консультації Служби у справах дітей та сім’ї надсилайте листи на електронну адресу: [email protected] та телефонуйте: (044) 280 24 44.

 Також рекомендуємо користуватися он-лайн сервісами для отримання адміністративних послуг, за допомогою електронних підписів. Перелік послуг Міністерства юстиції України, за посиланням https://kap.minjust.gov.ua/ , електронні послуги Держгеокадастру: https://e.land.gov.ua/services.

 Зберігайте спокій, дотримуйтесь правил особистої гігієни та за можливості залишайтесь вдома.

Довідково:

Дізнавайтесь інформацію про поширення коронавірусної інфекції лише з офіційних джерел, таких як:

Офіційний сайт ВООЗ: https://www.who.int/;

Міністерство охорони здоров'я України: https://moz.gov.ua/;

Єдиний Telegram-канал про коронавірус в Україні, верифікований МОЗ України: t.me/COVID19_Ukraine.

 

Обмежувальні заходи щодо діяльності підприємств торгівлі продовжено до

24 квітня 2020 року

Шановні керівники підприємств торгівлі незалежно від форми власності та підпорядкування!

У зв’язку з загостренням епідеміологічної ситуації в країні та відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 року № 239 до 24 квітня 2020 року заборонено роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема:

- закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо);

- торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності;

- фітнес-центрів, закладів культури;

- торговельного і побутового обслуговування населення.

Окрім цього, за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів дозволено торгівлю:

- продуктами харчування;

- пальним;

- засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

- ветеринарними препаратами, кормами;

- пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом;

- засобами зв’язку;

- торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень.

 

Печерська РДА нагадує графік руху громадського транспорту на період карантину

Починаючи з 23 березня, громадський транспорт столиці перевозить виключно медичних працівників, рятувальників, правоохоронців, фахівців сфери ЖКГ, громадян, які працюють у продуктових магазинах та аптеках, а також співробітників стратегічних підприємств.

Звертаємо увагу, громадян, що на період дії обмежувальних заходів у столиці перевезення пасажирів здійснюється винятково за наявності спеціальних квитків КМДА, посвідчення особи та засобів індивідуального захисту.

Ознайомитись із схемою руху міського громадського наземного транспорту (із розрахунком на інтервал руху 2 години):

Автобусні маршрути:

- № 56-Д «Просп. Палладіна – ст.м. «Либідська» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 114 «Вул. Милославська – зал. вокзал «Центральний» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 118 «Ст.м. «Чернігівська» – ст.м. «Політехнічний інститут» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 119 «Вул. Касіяна – Контрактова площа» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 220 «Вул. Тростянецька – вул. Медова» (розкладу робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 500 «Вул. Північна – зал. вокзал «Центральний» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 99-Д «Станція метро «Мінська» – станція метро «Нивки» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

Тролейбусні маршрути:

- № 7 «Вул. Чорнобильська – ст.м. «Площа Льва Толстого» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 16 «Вул. Туполєва – Майдан Незалежності» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 30 «Вул. Милославська – вул. Кадетський гай» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 91-Н «Вул. Милославська – зал. вокзал «Центральний» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 92-Н «Просп. Свободи – аеропорт «Київ» ім. І. Сікорського» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 25: «Проспект Свободи» – «Станція метро «Почайна» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

Трамвайні маршрути:

- № 1 «Михайлівська Борщагівка – станція «Старовокзальна» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 12 «Пуща-Водиця – Контрактова площа» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 14 «Просп. Відрадний – Контрактова площа» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 16 «Ст.м. «Героїв Дніпра – Контрактова площа» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 22 «Бульв. Перова – завод ЗБК» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

- № 28-Д «Просп. Ватутіна – ст.м. «Позняки» (розклад у робочі дні) (розклад у вихідні дні)

 

На всій території України запроваджено режим надзвичайної ситуації

25 березня, на засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято рішення запровадити режим надзвичайної ситуації на всій території Украіни на 30 днів, до 24 квітня 2020 року.

Крім того, Урядом прийнято рішення про продовження карантину на 21 день – до 24 квітня включно.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що Уряд діє за визначеним планом в боротьбі з поширенням коронавірусної інфекції. Також працюють в даному питанні з міжнародними партнерами.

Звертаємо увагу, що надзвичайна ситуація не обмежує конституційні права громадян, а лише консолідує зусилля для подолання загрози.

 

 

Список протиепідемічних обмежень у Києві та відповідальність за порушення карантиних заходів

Печерська райдержадміністрація звертає увагу громадян на перелік обмежень, регламентів та рекомендацій на період надзвичайної ситуації в місті, зафіксованих розпорядженнями керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

«За невиконання обмежень є адміністративна та кримінальна відповідальність. Нагадую: нижній поріг штрафу за порушення карантинних заходів – 17 000 гривень. Ми будемо складати протоколи на порушників, адже виконання обмежень, регламентів та рекомендацій є життєво важливим! Ми всі хочемо якнайшвидше і без втрат повернутися до повсякденного життя. Саме тому сьогодні від кожного з нас залежить термін, який усі ми витратимо на боротьбу із вірусом. Ті, хто сьогодні говорить про «дурні обмеження», «незручності» чи «перевищення повноважень», повинні подивитись що відбувається у країнах Європи: там діють такі ж заходи» – зазначив перший заступник КМДА Микола Поворозник.

Також нагадуємо, що столичний громадський транспорт працює в режимі запроваджених обмежень – в салоні транспорту пасажирів має бути не більше від половини сидячих місць.

Ознайомитись з детальною інфографікою з усіма обмеженнями, що діють у місті Києві нижче:

Також ознайомитись із заходами, які вживаються для бородьби з короновірусною інфекцією COVID-19, можна на сайті Національної служби здоров’я України, за посиданням: https://nszu.gov.ua/

Перейти до спискуВерсiя для друку