Головна  →  Новини  →  11 вересня 2019

Дні Києва у Братиславі. Дві столиці відзначають 50-річчя встановлення побратимських зв’язків

У 2019 році Київ та Братислава відзначають 50-ту річницю встановлення побратимських зв’язків. Із нагоди цієї ювілейної дати у столиці Словацької Республіки з 11 до 13 вересня триває культурно-просвітницький захід «Дні Києва у Братиславі». Наразі у словацькій столиці перебуває офіційна делегація міста Києва на чолі із заступником голови КМДА Олександром Спасибком.

Програма святкування передбачає зустріч делегації Києва із керівництвом міста Братислава, а також демонстрацію низки українських кінострічок у кінотеатрі Kino Mladost Bratislava. Так, словацькому глядачеві будуть презентовані такі фільми, як «Чужа молитва» (режисера Ахтема Сеітаблаєва), «Шляхетні волоцюги» (режисера Олександра Березаня), «Дике поле» (режисера Ярослава Лодигіна), «Сторожова застава» (режисера Юрія Ковальова).

Також 13 вересня відбудеться показ Альманаху «Все починається в Києві» – це добірка кіноновел за різними сюжетами, які об’єднаними спільною темою любові до Києва. Кіноновели демонструють унікальність та неповторність української столиці, харизму та музичність, багатство на стародавні пам’ятки та мистецькі цінності світового рівня, архітектурні об’єкти та визначні місця столиці.

Демонстрація кіноальманаху про Київ у Братиславі є доброю нагодою репрезентувати словацькій спільноті столицю України у позитивному та цікавому ракурсі. Також це нагода популяризувати Київ як європейську столицю з величезним туристичним та інвестиційним потенціалом. Збільшити потік туристів із цієї європейської столиці.

Крім того, під час проведення «Днів Києва у Братиславі» відбудеться спільний українсько-словацький концерт за участю Словацького національного театру та Київського національного академічного театру оперети.

Варто зазначити, що побратимські зв’язки Києва з Братиславою почалися у 1969 року підписанням Угоди про дружбу. За ці 50 років були встановлені плідні стосунки між двома містами. Сторони обмінювалися фахівцями у галузі міського господарства, спорту, представниками творчої інтелігенції, здійснювалися зв’язки між університетами, театрами тощо. Київ активно співпрацює з Братиславою у міжнародних організаціях.

Джерело: КМДА

Перейти до спискуВерсiя для друку