Головна  →  Новини  →  11 вересня 2019

Нові та реконструйовані станції метро матимуть обов’язковий безбар’єрний простір для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп

«Влаштування необхідних засобів доступності на станціях метро та в суміщених підземних переходах для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення є обов’язковим. Нові і реконструйовані станції метро будуть повністю доступними для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп», – повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Ми прописали чіткі обов’язкові вимоги щодо створення реального безбар’єрного середовища для всіх: і для людей з порушеннями опорно-рухового апарату, і для осіб з порушеннями зору, слуху, людей похилого віку, вагітних та інших. Метрополітен стане зручним та комфортним видом транспорту для усіх, це буде дійсно безбар’єрний простір. Нові будівельні норми щодо метрополітенів, які містять ці вимоги, вже почали діяти з 1 вересня. Тож шлях до безбар’єрності – незворотній», – переконаний Лев Парцхаладзе.

З 1 вересня 2019 року вступили у дію нові державні будівельні норми В.2.3.-7:2018 «Метрополітени. Основні положення». Вони вводять обов’язкове влаштування необхідних засобів доступності, зокрема:

1 — поверхня підлоги платформ і вестибюлів станцій повинна бути неслизькою;

2 — на шляхах руху пасажирів у межах станції та суміщених підземних переходів необхідно передбачати системи навігації, візуальної статичної і оперативно-змінюваної інформації, тактильні елементи доступності — тактильні смуги та інформпокажчики, візуальні елементи доступності — контрастне маркування, інформтаблички і покажчики та аудіопокажчики — звукові орієнтири;

3 — ширина дверей на входах/виходах станцій має складати не менше 0,9 м;

4 — на нових станціях – тільки вантажопасажирські ліфти, на реконструйованих існуючих станціях дозволяється дублювати сходи спеціальними підйомниками.

Всі засоби доступності мають влаштовуватися з урахуванням вимог, які містяться у будівельних нормах «Інклюзивність будівель і споруд».

Нові ДБН В.2.3-7:2018 «Метрополітени. Основні положення» розроблений ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» на заміну діючих з 2010 року ДБН. Нові норми вступили в дію з 1 вересня 2019 року і доступні за посиланням: https://bit.ly/2kEuP1t

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

Джерело: Мінрегіон

Перейти до спискуВерсiя для друку