Головна  →  Новини  →  27 липня 2017

Стартував меценатський проект з реставрації пам’ятки архітектури – церкви XII ст. Спаса на Берестові

Стартував меценатський проект з реставрації пам’ятки архітектури – церкви XII ст. Спаса на Берестові

27 липня 2017 року у Печерському районі урочисто презентовано проект з реставрації пам’ятки архітектури – церкви XII ст. Спаса на Берестові та підписано Меморандум про співпрацю між головою Печерської районної в місті Києві державної адміністрації Сергієм Мартинчуком, головою Громадської організації «Андріївська-Пейзажна ініціатива» Мариною Соловйовою та меценатом В’ячеславом Москалевським, для реалізації зазначеного проекту. Фотозвіт.

Так, в рамках проекту, бюджет якого становить 50 млн. грн., заплановано проведення благоустрою території площею 19510 м.кв. (1,95 Га) та реставраційно-консерваційних робіт пам’ятки архітектури – церкви XII ст. Спаса на Берестові, які розраховано реалізувати протягом двох років.

В прес-конференції з презентації меценатського проекту взяли участь:

- заступник Міністра культури України Тамара Мазур;

- голова Печерської районної в місті Києві державної адміністрації Сергій Мартинчук;

- меценат проекту - президент корпорації ROSHEN В'ячеслав Москалевський;

- замовник проекту - голова громадської організації «Андріївсько-Пейзажна Ініціатива» Марина Соловйова;

- головний архітектор проекту - заслужений будівельник України, Лауреат Державної премії України в галузі архітектури, член-кореспондент Академії будівництва України, дійсний член ICOMOS Тетяна Філіппова;

- директор Києво-Печерського заповідника Любомир Михайлина.

Під час прес-конференції у своїй промові до присутніх Сергій Мартинчук відзначив важливість реалізації даного проекту та зазначив: «Впевнений, що покладання першої цеглини до реставрації буде успішним і швидким, тому що з Божого благословення. З сьогоднішнього дня ми розпочнемо підготовчі роботи з облаштування території собору. Головне, що по завершенню робіт – це буде дуже сучасний історичний туристичний маршрут».

Окрім того, на прес-конференції було проведено екскурс в історію церкви Спаса на Берестові її історичну цінність, та проінформовано про заплановані роботи з благоустрою території. Зокрема, створення оглядового майданчика Спаського бастіону, влаштування в схилах бастіона 5 додаткових сходів, встановлення ліхтарних стовпчиків, світильників в мощенні площі та світильників вбудованих в лавки. Також заплановано влаштувати ефективний відток води від будівлі церкви. Обидва схили розділених укріплень пропонується облаштувати таким чином, щоб створити у відвідувачів враження, що перед ними дві частини єдиного цілого.

Нагадаємо, що проект здійснюється за підтримки Міністерства культури, Київської міської державної адміністрації та Печерської районної в місті Києві державної адміністрації. Ця пам'ятка будувалася в один період часу і є в одному ряду з Десятинною церквою і Софією Київською. Її будував Володимир Мономах, вона була усипальницею його роду, тут також був похований Юрій Долгорукий.

Довідково.

Церква внесена до "Списку пам'яток архітектури, які перебувають під охороною держави". Храм також входить до ансамблю Києво-Печерської лаври, включений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і є одною із найдавніших споруд Києва. За своєю цінністю об'єкт прирівнюється до Софійського собору. На даний момент храм знаходиться в аварійному стані.

Більш детально з планом реконструкції пам’ятки архітектури можна ознайомитися за посиланням >>>

Перейти до спискуВерсiя для друку