До уваги суб’єктів господарювання! Роз'яснення вимог щодо якості реалізації продуктів харчування
Відповідно до розпорядження Керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) від 12.05.2020 № 41 «Про заходи із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації регіонального рівня, яка відноситься до категорії «Медико-біологічні НС» код 20713 «Надзвичайна ситуація, пов’язана з епідемічним спалахом небезпечних інфекційних хвороб», затверджено вимоги щодо якості реалізації продуктів харчування у закладах (магазинах) продовольчої торгівлі, та агропродовольчих ринках, під час надання послуг швидкого харчування, а саме приготування та продажу їжі, чайних, кавових напоїв у тимчасових спорудах, засобах пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі закритого типу та у закладах громадського харчування.
Водночас, установлено особливий порядок проведення профілактичних і протиепідемічних, у тому числі дезінфекційних заходів для тимчасових споруд та засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі закритого типу, у яких здійснюється торгівля продовольчими та/або непродовольчими товарами без приготування та/або споживання їжі та напоїв, а також для закладів торгівлі непродовольчими товарами, перукарень, салонів краси, косметологічних кабінетів усіх форм власності, підприємств побутового обслуговування тощо.
Основні вимоги щодо якості реалізації продуктів харчування у закладах (магазинах) продовольчої торгівлі (у т.ч. на автозаправних комплексах та станціях, які здійснюють реалізацію продовольчих товарів):
- у разі провадження діяльності, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу (відсутнє виробництво (обробка) та зберігання продукції тваринного походження), забезпечення роботи лише за умови державної реєстрації потужності;
- допуск до роботи персоналу та надання послуг виключно у засобах індивідуального захисту, які мають бути у наявності на наступні 5 робочих днів;
- забезпечення дотримання дистанції працівниками та відвідувачами як мінімум на відстань 1,5 метра;
- проведення контактного температурного скринінгу; допуск відвідувачів до торговельного приміщення із розрахунку 1 особа на 10 кв.м;
- збільшення кратності проведення дезінфекційних заходів (через кожні 2 години робочого часу), забезпечення дотримання працівниками правил особистої гігієни, тощо.
Основні вимоги щодо якості реалізації продуктів харчування на агропродовольчих ринках:
- у разі провадження діяльності, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу (відсутнє виробництво (обробка) та зберігання продукції тваринного походження), забезпечення роботи лише за умови державної реєстрації потужностей;
- дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів та Ветеринарно-санітарних правил для ринків, затверджених наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 04.06.1996 № 23, забезпечення роботи тимчасових споруд з реалізації харчових продуктів на території агропродовольчих ринків за умови реєстрації потужностей, недопущення стихійної торгівлі, допуск до роботи персоналу та надання послуг виключно у засобах індивідуального захисту, які мають бути у наявності на наступні 5 робочих днів;
- забезпечення дотримання дистанції працівниками та відвідувачами як мінімум на відстань 1,5 метра;
- проведення контактного температурного скринінгу; допуск відвідувачів до торговельного приміщення із розрахунку 1 особа на 10 кв.м;
- збільшення кратності проведення дезінфекційних заходів (через кожні 2 години робочого часу), забезпечення дотримання працівниками правил особистої гігієни, організація централізованого збору використаних засобів індивідуального захисту, тощо.
Також затверджено вимоги щодо якості реалізації продуктів харчування під час надання послуг швидкого харчування, а саме приготування та продажу їжі, чайних, кавових напоїв у тимчасових спорудах та засобах пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі закритого типу та щодо якості реалізації продуктів харчування у закладах громадського харчування.
Зокрема, затверджено Особливий порядок проведення профілактичних і протиепідемічних, у тому числі дезінфекційних та інших заходів для тимчасових споруд та засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі закритого типу, у яких здійснюється торгівля продовольчими та/або непродовольчими товарами без приготування та/або споживання їжі, Особливий порядок проведення профілактичних і протиепідемічних, у тому числі дезінфекційних та інших заходів для закладів торгівлі непродовольчими товарами незалежно від їх підпорядкування і форми власності, Особливий порядок проведення профілактичних і протиепідемічних, у тому числі дезінфекційних та інших заходів для перукарень, салонів краси, косметологічних кабінетів, Особливий порядок проведення профілактичних і протиепідемічних, у тому числі дезінфекційних та інших заходів для підприємств побутового обслуговування населення усіх типів та форм власності.
Детальніше ознайомитись із розпорядженням КМДА, за посиланням.