Головна  →  Новини  →  8 грудня 2022

VІ Форум «Креативна Україна: Сила стійкості» розпочався

7 грудня в Києві розпочався VI Форум «Креативна Україна: Сила стійкості» – 2022. Цьогоріч у фокусі – роль креативних індустрій у визвольній війні України та їх внесок у перемогу. 

Дивіться пряму трансляцію: українськоюанглійською. Всі деталі про форум тут.

Збройні сили України роблять все, аби наблизити перемогу в агресивній війні, яку розпочала росія проти України. Водночас українські креативні індустрії сформували свій фронт. Вони допомагають формувати наративи української нації, а також закладають фундамент для побудови нової сильної України. 

Саме креативні індустрії створюють найбільшу додану вартість. У 2020 році це було 4,5 % ВВП. Прогнози на цей рік були ще більш оптимістичними. Але через війну цьогоріч креативні індустрії не отримали понад 15 мільярдів доларів. Падіння задекларованих доходів - понад 63%, 20 % працівників знаходяться за кордоном.

«Я постійно своїм колегам на заході кажу, якщо ви хочете підтримувати креативні індустрії, розвивати колаборації, підтримувати українську культуру, підтримуйте їх тут, в Україні. Для нас надзвичайно важливо втримати й підтримувати таланти й можливості, які ми маємо в Україні попри все», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Протягом двох днів креативні підприємці та підприємиці, митці і мисткині, журналісти й журналістки, урядовці з України, Литви та Польщі, народні депутати, експерти й експертки, а також всі небайдужі обговорюватимуть не тільки значення креативних індустрій у війні, а й перспективи найближчого майбутнього та способи подолання випробувань.

«Нині все українське під пильною увагою світу. І якщо на початку війни ми ще розмірковували, чи доречні зараз концерти й культурні заходи, то незабаром зрозуміли, що вони обов’язкові. Вони показують, хто ми є, що захищаємо, за що воюємо. Нам було також важливо показати: українська культура – частина світової. Тож якщо втратимо ми, втратить і весь світ. До того ж мені здається, самі українці зараз дивляться на свою культуру інакше. Вони остаточно виліковуються від комплексу меншовартості щодо Росії», – зазначила перша леді Олена Зеленська.

Розпочався форум з надихаючого виступу Святослава Вакарчука. Він заспівав «Обійми мене». Саме ця пісня часто звучала у перші дні війни. Нині вона продовжує надихати українських воїнів та всіх українців. 

«Сніг мете, електрики немає, зв'язку немає, але в душі українців великий оптимізм. Перемога не просто за нами, вона настане значно швидше, ніж ми собі уявляємо. Заслуга в цьому українського народу, душі, українського духу й спротиву, але також української винахідливості й креативності, про які ми сьогодні говоримо», – сказав лідер гурту «Океан Ельзи».

За словами Голови Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікаса, війна передусім накладає обмеження. 

«Все стало чорним і білим, люди стали іншими. Україна - не Росія. Українська культура заявила про себе, вона стає універсальною. «Паляниця» відрізняє нас від них. Українська культура заявляє про себе як про процвітаючу й прогресивну. Культура робить свій внесок, додаючи країні стійкості. Надає їй можливість ставати кращою візією себе. Форум «Креативна Україна». Ключове слово «креативна». Бо креативність допомагає відбудувати інфраструктуру, знищені чи пошкоджені  пам'ятки. Ми продовжуємо працювати для українського культурного сектору»,– зазначив він.

У першій частині форуму «Партнери розвитку культури та креативних індустрій України» зі словами підтримки до учасників події звернулись партнери розвитку культури та креативних індустрій України – учасники першого модуля. Модератором цієї розмови став Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Серед учасників: Пйотр Глинський, Віцепрем'єр-міністр, Міністр культури та національної спадщини Республіки Польща; Сімонас Кайрис, Міністр культури Литовської Республіки; Ніколас Томас, директор Британської Ради в Україні; Марія Габріель, Європейський комісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді.

Модератор другого модуля «Креативні індустрії. План Відновлення країни» — Галина Григоренко, заступниця Міністра культури та інформаційної політики України. 

Основні спікери: Євгенія Кравчук, народний депутат України, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики; Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України; Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, секретар Національної ради з відновлення країни; Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки, радник керівника Офісу Президента України.

Далі під час форуму одночасно відбуваються три секторальні модулі: 

«Народні художні промисли. Традиції. Розвиток. Експорт»

Модераторка: Уляна Хром’як - Голова Офісу розвитку креативних індустрій Міністерства культури та інформаційної політики України

Основні спікери: Ірина Тушницька - виконавчий директор проєкту «Супровід урядових реформ в Україні»; Марія Гринюк - кандидат мистецтвознавста, заслужений діяч мистецтв України; Владислав Колінченко - співвласник, менеджер з розвитку Решетилівської майстерні художніх промислів SOLOMIA; Дмитро Нальотов - Народний депутат України.

«Fashion. Модна індустрія часів війни. Естетика супротиву» 

Модераторка: Ірина Данилевська - співзасновниця та СЕО Ukrainian Fashion Week, голова Експертного Комітету Української Ради Моди.

Основні спікери: Іван Фролов - засновник та креативний директор FROLOV, член Експертного Комітету Української Ради Моди; Марина Лосєва - засновниця Ukrainian Fashion Education Group (UFEG), авторка книги «Теорія Моди: концепції та практики», членкиня Української Ради Моди; Катя Сільченко - засновниця та креативний директор бренду the COAT by Katya Silchenko, амбасадор L'Oreal Paris в Україні. «Найкращий дизайнер жіночого одягу» (Best Fashion Awards 2021); Надія Дзяк - засновниця та креативний директор бренду NADYA DZYAK, волонтер Благодійного фонду «Україна в серці».

 «Книговидання. Частина 1: Український інститут книги: здобутки і цілі державної книжкової політики»

Куратор: Олександра Коваль, директорка Українського інституту книги. 

 «Частина 2. Продати за кордон: що і як»

Основні спікери: Олена Одинока - виконуюча обов'язки заступника директора з міжнародної співпраці Українського інституту книги; Іван Федечко - райтс менеджер ВСЛ; Наталія Мірошник - райтс менеджер Віват; Зеня Томпкинс - літературна агенція TAULT, США; Вікторія Матюша - літературна агенція OVO; Сергій Поночовний - YAKABOO, БукзОнДіманд; Богдан Будний - директор видавництва «Навчальна книга — Богдан»; Олег Домарецький - керівник з розвитку видавництва «Навчальна книга — Богдан», мережі книгарень Дім книги; Антон Мартинов – засновник та власник видавництва «Лабораторія» та застосунку для читання електронних книжок «Librarius»; Олена Безугла - СEO національної книжкової платформи Yakaboo; Ігор Огура - директор ТОВ «Елібрі»Катерина Аврамчук - директорка Абук.

 «Частина 3. Нові назви з України: рекомендації та практична інформація для видавців та літературних агенцій»

Основні спікери: Катажина Котинська - культурологиня, перекладачка української літератури; Анна Міхальчук-Подлецкі - літературна перекладачка та редакторка; Ольга Смольтинська - перекладачка, письменниця; Ева Пенксик-Ключковська - літературна перекладачка та редакторка; Йоанна Кристина Радош - перекладачка та письменниця; Ангеліна Трофимчук - провідний фахівець відділу міжнародної співпраці.

Другий день форуму розпочнеться о 9.00 зі вступного слова Олександра Ткаченка, Міністра культури та інформаційної політики. Далі - тематичні модулі й секторальні дискусії.

9.15-11.00 МОДУЛЬ 3. Креативні індустрії як осердя проєкту майбутнього української культури після війни.

Модераторка: Наталія Кривда — професорка кафедри української філософії та культури філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Основні спікери: Денис Кудін — Перший заступник Міністра економіки України; Андрій Федорів — український маркетолог, засновник Fedoriv Group; Олеся Островська-Люта — директор Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал»; Вахтанг Кебуладзе — український філософ, публіцист, перекладач, спеціаліст з феноменології, доктор філософських наук; Андрій Різоль — кіно- та музичний продюсер, експерт з комунікацій, засновник компанії «ВАВІЛОН”, Голова правління Асоціації «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!».

11:00-12:30 МОДУЛЬ 4. Опір нескорених: креативна допомога фронту.

Модераторка: Ірина Славінська — виконавча продюсерка Радіо Культура (Суспільне), журналістка, письменниця, перекладачка.

Основні спікери: Святослав Вакарчук — музикант, лідер гурту «Океан Ельзи», громадський діяч; Ярослава Кравченко — телеведуча, радіоведуча, громадський діяч, засновник та директор незалежного театру «Дикий Театр»; Марія Єфросиніна — українська телеведуча, громадська діячка; Ярослава Гресь — українська громадська діячка, піарниця, маркетологиня, журналістка; Ірина Никончук — співзасновниця ініціативи WAW: War Against War; Олег Псюк — український репер, засновник і фронтмен гурту «Kalush Orchestra».

12:30-14:00 МОДУЛЬ 5. Голоси війни: між мистецтвом і креативними індустріями.

Модератор: Олексій Ананов — журналіст, телеведучий, куратор Діалогової платформи Українського дому.

Основні спікери: Сусана Джамаладінова (Джамала) — українська співачка, народна артистка України; Володимир Бородянський — продюсер фільму «Маріуполь. Невтрачена надія»; Катерина Тейлор — менеджер культурних проєктів, експерт з сучасного мистецтва; Тамара Трунова — українська театральна режисерка, головна режисерка Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра; Сергій Жадан — український письменник, перекладач, громадський діяч, фронтмен гуртів «Жадан і Собаки» та «Лінія Маннергейма»; Ярослав Пахольчук — генеральний директор «1+1 media».

14:00-16:00 Секторальний модуль: «Український Інститут. Відкриваючи Україну: що може дати світові перевідкриття культури».

Модераторка: Тетяна Пушнова — українська журналістка, репортерка, редакторка та продюсерка.

Основні спікери: Девід Кодлінг - Директор Сезону культури Велика Британія/Україна, Британська Рада; Лі Бетстон - засновниця Українського фестивалю сучасної музики в Нью-Йорку; Катерина Тейлор - менеджер культурних проектів, експерт з сучасного мистецтва.

16:00-18:00 Секторальний модуль: «Ми на фронті»

Модератор: Євген Нищук — український актор театру і кіно, заслужений артист України.

Основні спікери: Олег Михайлюта — лідер гурту «ТНМК»; Сергій Михальчук — український кінооператор, Заслужений діяч мистецтв України; Анжеліка Рудницька — українська співачка, телеведуча, художниця, науковиця.

13:00-16:00 Секторальний модуль: «Дизайн. Дизайн змін».

Модератор: Ярослав Белінський - співзасновник та керівник Асоціації Design4Ukraine, власник та арт-директор дизайн-бюро SuperGraphica.

Основні спікери: Ольга Дуда - Open Circle University of Generations, філософ-практик, дослідник, політолог, автор концепції нейромоделей; Анастасія Білецька - дослідник, куратор, колайдер, креативний директор Maino Design, амбасадор Design4Ukraine у Швейцарії; Вікторія Якуша - архітектор, дизайнер, автор, засновниця архітектурної студії Yakusha, FAINA Collection, FAINA Gallery (Антверпен, Бельгія); Орнелла Остапенко - дизайнерка, комунікаційна стратегиня, мисткиня, політична активістка та тренерка, співзасновниця Асоціації Design4Ukraine та першого в Україні феміністичного видавництва Creative woman publishing.

16:00-18:00 Секторальний модуль «Український культурний фонд».

Основні спікери: Владислав Берковський – виконавчий директор Українського культурного фонду; Дмитро Решетченко – заступник Виконавчого директора УКФ з проєктної роботи; Людмила Кожекіна – керівниця сектору аналітичної роботи УКФ; Юлія Аленіна – операційна директорка ГО «Інша Освіта», координаторка освітніх та гуманітарних проєктів в агенції proto produkciia; Олександра Якубенко – координаторка з програм підтримки митців України, Artists at Risk Connection, PEN America; Ілона Демченко – менеджерка інфраструктурних грантів та грантів міжнародної співпраці у програмі House of Europe від Goethe-Institut; Ярослав Дяків – завідувач національного бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні; Поліна Нюхіна – лідерка проєкту ZMINA 2.0, фонд ІЗОЛЯЦІЯ; Анастасія Розенберг – субгрант-менеджерка проєкту ZMINA 2.0, фонд ІЗОЛЯЦІЯ; Тетяна Калита – заступник Міністра у справах ветеранів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Костянтин Мазніченко – менеджер з комунікацій, Український культурний фонд; Наталія Керницька – менеджерка з міжнародного співробітництва, Український культурний фонд.

Нагадаємо, Міжнародний форум «Креативна Україна» є найбільшою у Східній Європі платформою для обговорення державної політики у сфері культури та креативних індустрій. Щороку подія збирає кількадесят спікерів та спікерок з багатьох країн світу, аби обговорити напрями виклики та шляхи розвитку для креативних індустрій. 

Засновником Форуму та головним організатором є Міністерство культури та інформаційної політики України. 

Партнери форуму цього року – Британська Рада в Україні, Український інститут, Український інститут книги, Ukrainian Fashion Week, Design4Ukraine, Офіс розвитку креативних індустрій при МКІП  та ін.

Перейти до спискуВерсiя для друку