Головна  →  Новини  →  17 травня 2022

Департамент муніципальної безпеки закликає киян не ігнорувати сигнали повітряної тривоги: почули сирену – переходьте в укриття!

Нагадуємо усім жителям Києва: не ігноруйте сирени, що сигналізують повітряну тривогу, - переходьте в укриття!

У Києві спостерігається тенденція частого нехтування сигналами сирен, що повідомляють про повітряну тривогу та небезпеку, пов’язану з нею. Проте, на жаль, після відведення російських військ від територій столиці та Київської області не минула загроза ракетних обстрілів. На цьому наголошує Департамент муніципальної безпеки КМДА.

За інформацією Департаменту, повітряна тривога оголошується тоді, коли сили протиповітряної оборони сповіщають про рух ворожих літаків у напрямку повітряного простору України або є підтвердження запуску тактичних/балістичних ракет. Точне місце, куди може влучити ракета, та який населений пункт атакує літак одразу визначити складно, тому сирени вмикають щоразу, як з’являється загроза.

Коли з’являється сигнал «Повітряна тривога», потрібно йти в укриття, узявши з собою документи, питну воду та ліки.

Департамент зазначає, що загалом територіальна автоматизована система централізованого оповіщення Києва використовує 151 електросирену для подачі сигналу «Увага всім», які сигналізують на всі райони міста. Водночас із початком посилення військової агресії розроблені та працюють мобільні сервіси для оповіщення населення.

Для киян, які використовують додаток «Київ Цифровий», працює система оповіщення, яка попереджає про початок повітряної тривоги і її відбій. Також про тривогу та відбій сповіщає офіційний Telegram-канал КМДА.

Компанія Ajax System за ініціативи ІТ-компанії https://stfalcon.com за підтримки Міністерства цифрової трансформації України випустила застосунок «Повітряна тривога», який громадяни України можуть встановити: можна самостійно вибрати свій регіон, щоб отримувати сповіщення про початок і закінчення повітряної тривоги в окремих областях країни.

Департамент муніципальної безпеки закликає дотримуватись правил під час оголошення повітряної тривоги: почули сирену – терміново спустіться в укриття цивільного захисту!

Для укриття населення Києва від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру створено фонд захисних споруд цивільної оборони: https://cutt.ly/THnSCAe. 

На мапі позначені сховища цивільного захисту, підземний простір метрополітену, підвальні приміщення житлових будинків, підземні паркінги та інші споруди підземного простору, які можуть бути тимчасово використані для укриття населення.

Наголошуємо, що керівники організацій та власники споруд мають забезпечити вільний доступ населення до сховищ.

Джерело: КМДА

Перейти до спискуВерсiя для друку