Головна  →  Новини  →  18 червня 2021

Прогулянки вулицею Грушевського

Підопічні Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Печерського району м. Києва продовжують знайомитися з маєтками Липок. Цього разу маршрут пролягав вулицею Грушевського, адже тут розташовано чимало пам’ятних будинків – Маріїнський палац та Центральний будинок офіцерів, маєтки лікарів Якова Полякова та Макса Мендельштамма, особняки цукрозаводчиків Зайцевих та Гальперіних.

На початку ХІХ ст. вулиця називалась Олександрівською на честь імператора Олександра І, та була набагато довшою, ніж зараз. Пізніше назви змінювались – вул. Революції, Лікаря Тодтштрассе, вул. Кірова, а під сьогоднішньою назвою вона відома з 1991 року. Іноді кияни називають її урядовою, оскільки тут розміщені головні адміністративні споруди – Верховна Рада та Кабінет Міністрів України, а також парламентські комітети та інші міністерства.

Починаючи з другої половини ХІХ ст. на вулиці почали з’являтися фешенебельні приватні будинки заможної знаті. Частина споруд збереглися до наших днів. Кожна має власну історію, таємничі легенди, яскраву архітектуру та знаменитих мешканців. В одному з особняків, можливо, зупинявся Пушкін, в другому був створений перший в Києві ліфт, а третій своєю розкішшю не поступається Маріїнському палацу. 

Пам’ятки архітектури мають свою особливу ауру, тому пройти повз них і не зупинитися – неможливо. Їхні стіни приховують таємниці мешканців, а архітектори вкладають свою душу, творячи красу. Підопічні Територіального центру помилувалися красою маєтків вулиці Грушевського, познайомилися з різноманітними архітектурними стилями та дізналися цікаві факти з життя інтелігенції міста. Після екскурсії всі бажаючі відпочили в затишному Міському парку та поділилися враженнями від почутого та побаченого.

Перейти до спискуВерсiя для друку