Головна  →  Новини  →  29 травня 2020

Мінсоцполітики та Нацполіція обговорили план спільних дій щодо забезпечення безпечного середовища для дітей

29 травня 2020 року відбулась робоча зустріч керівництва Міністерства соціальної політики та Національної поліції України, на якій було підписано план спільних дій на 2020 рік, спрямований на організацію безпечного середовища для дітей.

За словами заступника Міністра соціальної політики Бориса Лебедцова, у ситуації вимушеної самоізоляції існують значні ризики загострення в суспільстві таких проблем, як неналежне виконання батьками своїх обов’язків, вживання алкоголю, наркотичних засобів, домашнє насильство, жорстоке поводження з дітьми тощо.

За оперативною інформацією місцевих органів виконавчої влади, починаючи з 30 березня 2020 року:

- зафіксовано понад 20 тисяч нововиявлених сімей з дітьми, що перебувають у складних життєвих обставинах (поряд із понад 50 тисячами вже раніше облікованих, яких було відвідано за цей період);
207 дітей було відібрано у батьків, інших осіб у зв’язку із загрозою їхньому життю та здоров’ю;

- 403 дитини виявлено як такі, що залишилися без батьківського піклування.

Внаслідок запровадження карантину в Україні 42 268 учнів/вихованців (з них 80% дітей з особливими освітніми потребами), які перебували на цілодобовому утриманні у понад 496 закладах інституційного догляду та виховання системи освіти, були повернуті до своїх родин без вивчення ситуації щодо спроможності кожної сім’ї забезпечити потреби дітей, насамперед, безпеку.

29 131 дитина була передана батькам або іншим законним представникам, 507 дітей були передані близьким родичам, 75 дітей влаштовано до закладів соціального захисту або госпіталізовано, 48 дітей були передані іншим особам.

У цьому контексті особливої актуальності набуває питання удосконалення взаємодії спеціалістів служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, та фахівців із соціальної роботи з територіальними органами поліції щодо забезпечення безпеки дітей, особливо в умовах поширення хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2, та карантину, встановленого на всій території України, його наслідків, а також подальшої постійної спільної роботи у сфері забезпечення безпеки дітей.

План спільних дій, зокрема, передбачає вдосконалення нормативно-правових актів, у сфері соціального захисту дітей, забезпечення спільного навчання, підвищення кваліфікації суб’єктів соціальної роботи із сім’ями, дітьми та молоддю, моніторингові візити до регіонів.

Крім того, для відповідних регіональних структур розроблено листа Міністерства соціальної політики та Національної поліції з пропозиціями щодо консолідації зусиль органів опіки та піклування та поліцейських на рівні області, району, міста, об’єднаної територіальної громади із пропозиціями до спільних заходів у сфері безпеки дітей.

Також цим листом регіонам для врахування в роботі надані методичні матеріали з питань жорстокого поводження з дітьми, розроблені в межах проекту, що реалізувався Всеукраїнським громадським центром «Волонтер» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Управління ювенальної превенції Національної поліції України.

Джерело: КМУ

Перейти до спискуВерсiя для друку