Головна  →  Новини  →  16 січня 2017

Порядок зняття з обліку підприємців

 

Порядок державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця регулюється Законом України від 15.05.2003 №755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», статтею 18 якого визначено, що фізичним особам підприємцям, які виявили бажання припинити підприємницьку діяльність, необхідно звернутись до Державного реєстратора з відповідною заявою.

Фізична особа - підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою (стаття 4 Закону №755-ІV).

Разом з цим, після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа - платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності, до завершення процедури зняття з обліку.

Звертаємо увагу на те, що обов’язок щодо сплати податкових зобов’язань фізичною особою – підприємцем припиняється з місяця, наступного за місяцем, у якому фізичною особою – підприємцем подано  Державному реєстратору заяву про припинення підприємницької діяльності.

Проте, статтею 65 Податкового кодексу України передбачено, що державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем не припиняє зобов’язань, що виникли під час провадження підприємницької діяльності такою особою.

Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, в установлені строки подати контролюючому органу податкову звітність за відповідний податковий період.

Джерело: Територіальні органи ДФС у м. Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку