Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Порядок застосування реєстраторів розрахункових операцій

Опубліковано 17 квітня 2014 року о 14:27

1.  Чи встановлений термін давності для застосування штрафних санкцій за порушення вимог щодо проведення розрахунків у готівковій та безготівковій формі із застосування платіжних карток, платіжних чеків, жетонів

Відповідь: Відповідно до ст. 15 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) контроль за додержанням суб’єктами господарювання порядку проведення розрахунків за товари (послуги), інших вимог цього Закону здійснюють органи доходів і зборів шляхом проведення фактичних та документальних перевірок відповідно до Податкового кодексу України.
     При цьому, відповідно до п. 114.1 ст. 114 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) граничні строки застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) до платників податків відповідають строкам давності для нарахування податкових зобов’язань, визначеним ст. 102 ПКУ.

     Згідно з п. 102.1 ст. 102 ПКУ контролюючий орган, крім випадків, визначених п. 102.2 ст. 102 ПКУ, має право самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків у випадках, визначених ПКУ, не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації та/або граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, - за днем її фактичного подання. Якщо протягом зазначеного строку контролюючий орган не визначає суму грошових зобов’язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов’язання, а спір стосовно такої декларації та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.

     У разі подання платником податку уточнюючого розрахунку до податкової декларації контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов’язань за такою податковою декларацією протягом 1095 днів з дня подання уточнюючого розрахунку.
     Таким чином, оскільки Законом № 265 не передбачено термін давності для застосування штрафних санкцій за порушення вимог щодо проведення розрахунків у готівковій та/або безготівковій формі із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів, то застосовуються норми ПКУ, згідно з якими такий термін становить 1095 днів.

2. Чи передбачена відповідальність за неподання інформації по дротових та бездротових каналах зв’язку?

Відповідь:    Відповідно до п. 9 ст.17 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265), за порушення вимог Закону № 265 до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних органів державної податкової служби України застосовуються фінансові санкції у таких розмірах, зокрема, десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - в разі неподання до органів державної податкової служби звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з реєстраторів розрахункових операцій по дротових або бездротових каналах зв’язку, в разі обов’язковості її подання.

     Законом України від 21.06.2013 № 357-VII «Про внесення змін до розділу II Закону України ”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України” щодо відстрочення настання відповідальності за неподання електронної звітності» встановлено, що фінансова санкція встановлена п. 9 ст. 17 Закону №265 застосовується до суб’єктів господарювання з 1 січня 2014 року.
     Підпунктом 3.1.2 п.3.1 Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних та Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів державної податкової служби, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2012 № 1057 встановлено, що реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО) з модемом повинен забезпечувати автоматичну із заданою сервером обробки інформації періодичністю передачу контрольно-звітної інформації до сервера обробки інформації за протоколом передачі інформації (для РРО з контрольною стрічкою в електронній формі та електронних контрольно-касових реєстраторів, у тому числі передачу інформації про кожен надрукований розрахунковий документ).

     Копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків формуватимуться на контрольній стрічці в пам’яті РРО або в пам’яті модема, приєднаного до нього і один раз на день ця інформація автоматично передаватиметься на сервер обробки інформації Міністерства доходів і зборів України.

     Враховуючи викладене вище, у разі виявлення під час проведення перевірки неподання інформації по дротових або бездротових каналах зв’язку до суб’єкта господарювання буде застосовано штрафну санкцію за кожне таке неподання, з 1 січня 2014 року, згідно п. 9, ст. 17 Закону №265.

3. Чи передбачена відповідальність у разі роздрукування Z-звіту. В якому відсутні обов’язкові реквізити?

Відповідь:  Відповідно до ст.2 Закону України 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон) фіскальний звітний чек – це документ встановленої форми, надрукований реєстратором розрахункових операцій, що містить дані денного звіту, під час друкування якого інформація про обсяг виконання розрахункових операцій заноситься до фіскальної пам’яті.
     Згідно із п.14 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2002 року № 199 (далі – Вимоги), чеки всіх звітів повинні містити такі загальні реквізити:

  •  назву і адресу господарської одиниці;
  • індивідуальний номер платника, перед яким друкуються великі літери «ПН». У разі коли суб’єкт підприємницької діяльності не зареєстрований як платник ПДВ, замість індивідуального номера платника повинен бути надрукований ідентифікаційний код згідно з Єдиним державний реєстром підприємств та організацій України (для юридичних осіб) або ідентифікаційний номер згідно з державним реєстром фізичних осіб (для фізичних осіб), а замість літер «ПН» - літери «ІД»;
  • фіскальний номер реєстратора, перед яким друкуються великі літери «ФН»;
  • заводський номер реєстратора;
  •  логотип виробника.

     При цьому, у п.17 Вимог зазначено додаткові дані, які повинен містити чек Z-звіту (всі підсумки та суми обчислюються за зміну).

     Відсутність обов’язкового реквізиту у звітному чеку може свідчити про аналогічне порушення вимог змісту розрахункового документа (касового чеку).
     Вимоги до змісту розрахункового документу визначають обов’язкові реквізити. У разі відсутності хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери призначення, документ не є розрахунковим (пп.2.1 п.2 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом ДПА України від 01.12.2000 № 614).
     За порушення цих вимог передбачено відповідальність у вигляді фінансової санкції згідно із п.1 ст.17 Закону у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту, зокрема, нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції:

  •   вчинене вперше - 1 гривня;
  •   вчинене вдруге - 100 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг);
  •  за кожне наступне вчинене порушення - у п’ятикратному розмірі вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг).

4.Чи застосовуються фінансові санкції у разі неповного роздрукування  Z-звіту в зв’язку із закінчення чекової стрічки у касовому апараті і як уникнути даного порушення?

Відповідь: Згідно із п. 9 ст. 3 Закон України від 06.07.95 N 265/95 - ВР ”Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”, із змінами та доповненнями (далі – Закон №265), необхідно щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій.

     Відповідно до п. 4 ст. 17 Закону № 265 у разі невиконання щоденного роздрукування фіскального звітного чека або його незберігання до суб’єктів підприємницької діяльності застосовується фінансова санкція у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
     Згідно з ст.2 Закону №265 фіскальний звітний чек - документ встановленої форми, надрукований реєстратором розрахункових операцій, що містить дані денного звіту, під час друкування якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься до фіскальної пам’яті.

     Відповідно до п.14, п.17 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.02 № 199 (далі – постанова №199) визначено перелік обов’язкових реквізитів, які повинен містити чек Z-звіту.

Таким чином, у разі неповного роздрукування чеку Z-звіту в зв’язку із закінченням чекової стрічки до суб’єкта господарювання застосовується фінансова санкція згідно з п.4.ст.17 Закону №265 у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для уникнення даного порушення суб’єкт господарювання повинен контролювати наявність достатнього розміру стрічки в гнізді касового апарату для друкування реєстратором розрахункових операцій даних денного звіту та своєчасно замінювати її новою стрічкою у разі її недостатнього розміру.

5. Чи передбачена окремо штрафна санкція  за не роздрукування (не зберігання) кожного фіскального звітного чеку?

Відповідь:  Відповідно до п. 9 ст. 3 Закону України від 6 липня 1995 року. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій.

     Відповідно до п. 4 ст. 17 Закону № 265 у разі невиконання щоденного друку фіскального звітного чека або його незберігання, до суб’єктів господарювання застосовується фінансова санкція у розмірі двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Враховуючи вищенаведене, фінансова санкція у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян передбачена за невиконання друку або незберігання одного фіскального звітного чека.

Отже, у разі невиконання щоденного роздрукування декількох фіскальних звітних чеків до суб’єкта господарювання буде застосовано фінансова санкція за кожний такий нероздрукований чек.

ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux