Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Акцизний податок. Питання-відповіді

Опубліковано 14 липня 2014 року о 17:42

1. Які операції з підакцизними товарами, що здійснюють платники акцизного податку, не підлягають оподаткуванню акцизним податком?

Відповідь:   Відповідно до п.п. 213.2 ст. 213 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі - ПКУ) не підлягають оподаткуванню акцизним податком операції з підакцизними товарами:

     вивезення (експорту) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України.

     Товари (продукція) вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межі митної території України, якщо їх вивезення (експортування) засвідчене належно оформленою митною декларацією, у тому числі, якщо відвантаження відбулося у звітному періоді, а вивезення (експортування) - у наступному звітному періоді і на дату подання декларації з акцизного податку за звітний місяць наявна така митна декларація (п.п. 213.2.1 п. 213.2 ст. 213 ПКУ);

     ввезення на митну територію України раніше експортованих підакцизних товарів (продукції), у яких виявлено недоліки, що перешкоджають реалізації цих товарів на митній території країни імпортера, для їх повернення експортеру.
     Такі підакцизні товари (продукція) ввозяться їх продавцем (експортером) без подальшої реалізації на митній території України (п.п. 213.2.2 п. 213.2 ст. 213 ПКУ).

 2. Як визначається дата виникнення податкових зобов’язань з акцизного податку при передачі підакцизних товарів (продукції) для власних виробничих потреб  і на підставі яких документів?

Відповідь: Відповідно до пп. 213.1.2 п. 213.1 ст. 213 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) операції з реалізації (передачі) підакцизних товарів (продукції) з метою власного споживання, промислової переробки, здійснення внесків до статутного капіталу, а також своїм працівникам, є об’єктом оподаткування акцизним податком.

     Згідно з п. 216.6 ст. 216 ПКУ при використанні підакцизних товарів (продукції) для власних виробничих потреб датою виникнення податкових зобов’язань є дата їх передачі для такого використання, крім використання для виробництва підакцизних товарів (продукції).
     Відповідно до частини 2 ст.3 Закону України від 16 липня 1999 року №996-ХІУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №996) бухгалтерський облік є обов’язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, грунтуються на даних бухгалтерського обліку.
     Частиною 1 ст. 9 Закону №996 передбачено, що підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факт здійснення господарської операції. Господарська операція – це дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов’язань, власному капіталі підприємства (ст. 1 Закону №996). В той же час первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення (частина 1 ст. 9 Закону №996). Первинні документи повинні мати обов’язкові реквізити: назва документа; дату і місце складання; назва підприємства, від імені якого складається документ; зміст і обсяг господарської операції; одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що мають можливість ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції (частина 2 ст 9 Закону №996).
     Інформація, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, систематизується на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного та аналітичного обліку шляхом подвійного запису їх на взаємопов’язаних рахунках бухгалтерського обліку. Господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені (частини 3, 5 Закону №996).
     Тому, якщо виробник підакцизних товарів (продукції) передає їх на власні виробничі потреби, то така передача проводиться на підставі первинного документа (накладної на внутрішнє переміщення) з підзвіту однієї матеріальної особи в підзвіт іншої. В кінці місяця виробник списує таку продукцію зі своїх працівників як використану та проводить записи на рахунках бухгалтерського обліку з списання товарів (продукції) з одного рахунку на інший, тобто здійснює господарську операцію, за результатами якої змінюються активи даного підприємства.

     Враховуючи викладене, дата виникнення податкових зобов’язань з акцизного податку за операціями з передачі підакцизних товарів (продукції) для власних виробничих потреб визначається на підставі первинного документу, що засвідчує факт такої передачі, а декларування податкових зобов’язань з акцизного податку в декларації акцизного податку здійснюється за період, в якому відбулася така передача.

ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м.Києві

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux