КМДА Київська міська державна адміністрація


22 листопада 2022

Ожеледиця – це завжди підвищений ризик травмувань, тож необхідно бути уважними та дотримуватися простих порад – Валентина Гінзбург

Під час ожеледиці існує підвищений ризик травмувань. Аби їх уникнути, фахівці рекомендують дотримуватися низки простих правил, а також закликають у разі травмувань звертатися до травмпунктів. Про це нагадує директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

«Терпимо, коли діагноз травмованого забій або розтягнення зв’язок. Після медичної допомоги людина може вирушити додому та відносно швидко відновитися. Гірше, якщо йдеться про складний перелом або травму голови. Тож краще сконцентруватися на виконанні кількох правил, що мінімізують ризики падінь. А також – зробити поки ще не зовсім звичне для багатьох обстеження, що розповість про щільність ваших кісток та дозволить лікарю призначити лікування для їхнього зміцнення», – зазначає Валентина Гінзбург.

Як зазначають фахівці, кращими для ходьби на льоду є підошви з мікропористої або іншої м’якої основи. І звісно – без великих підборів. Якщо підошва слизька, її можна оздобити «льодоходами» (у продажу наявні різні моделі).

Під час прогулянки в ожеледицю слід ходити неспішно, ступати на всю ступню. Руки не повинні бути у кишенях, або зайняті сумками.

Не пересувайтеся краєм проїжджої частини дороги. Не перебігайте проїжджу частину під час снігопаду і в ожеледицю, адже в цей період значно збільшується гальмівний шлях машини. Падіння перед автомобілем, який рухається, призводить як мінімум до каліцтв. Дуже небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп’яніння травми найчастіше бувають тяжкими.

«І головне – зверніться до травмпункту. Навіть, коли вам здається, що травма несерйозна, огляд лікаря не завадить. Якщо за деякий час після падіння відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, м’язах, утворилися пухлини або великі синці – терміново відвідайте травматолога, інакше можуть виникнути ускладнення з небезпечними наслідками», – попередила Валентина Гінзбург.

Також директорка Департаменту порадила киянам звернуться до лікаря, із яким підписано декларацію, за направленням на проведення денситометрії:

«Це сучасне абсолютно безпечне обстеження за допомогою якого визначається рівень мінеральної щільності кісткових тканин, що дозволяє виявити в них патологічні зміни на ранніх стадіях. З одного боку, за результатами цієї процедури тривалістю близько 30 хвилин сама людина буде розуміти свої «слабкі» місця скелету. А з іншого – лікар зможе призначити лікування, що гальмуватиме процес подальшого руйнування кісток».

Валентина Гінзбург зазначила, що денситометрію за направленням лікаря можна зробити безкоштовно в районних консультативно-діагностичних центрах та у низці комунальних стаціонарних закладів охорони здоров’я. Це обстеження бажано зробити всім і необхідно для людей із груп ризику захворювання на остеопороз: люди віком від 65 років; ті, хто мав переломи стегна в родинному анамнезі, або власні попередні неодноразові переломи; жінки з ранньою менопаузою; люди з дефіцитом маси тіла, низькою фізичною активністю; хворі на ревматоїдний артрит або інші хронічні захворювання. Також остеопороз небезпечний для тих, хто вживає недостатньо кальцію, має дефіцит вітаміну Д, курить, зловживає алкоголем.

«Крім того, остеопороз, на жаль, все частіше зустрічається у дітей, тож щодо доцільності їхньої перевірки теж варто проконсультуватися з педіатром. Щодо старших родичів – краще за все переконати їх менше виходити на вулицю. Забезпечити всім необхідним, а на прогулянках супроводжувати, підтримуючи під руку. Адже для людей похилого віку падіння часто призводять до переломів, після яких встати з ліжка і вести звичний спосіб життя вдається далеко не всім», – зауважила Валентина Гінзбург.

Адреси травматологічних пунктів

№ з/п

Назва закладу, якому підпорядковується травмпункт

Назва травмпункту

Адреса розташування

1.

Київська міська клінічна лікарня № 1

травмпункт 

для дорослих

Харківське шосе, 121

2.

Київська міська клінічна лікарня № 4

травмпункт 

для дорослих

вул. Солом’янcька, 17

3.

Київська міська клінічна лікарня № 6

травмпункт 

для дорослих

вул. Л. Гузара, 3

4.

Київська міська клінічна лікарня № 7

спеціалізований ортопедичний травмпункт

для дорослих

вул. Котельникова, 95

5.

Київська міська клінічна лікарня № 8

травмпункт 

для дорослих

вул. Кондратюка, 8

6.

Київська міська клінічна лікарня № 12

травмпункт 

для дорослих

вул. Підвисоцького, 4-А

7.

Київська міська дитяча клінічна лікарня № 2

травмпункт 

для дітей

вул. А. Навої, 3

8.

Київська міська дитяча клінічна лікарня № 1

травмпункт

для дітей

вул. Богатирська, 30

9.

Дитяча клінічна лікарня № 7 Печерського району

спеціалізований щелепно-лицевий травмпункт для дітей

вул. Підвисоцького, 4-Б

10.

Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги

травмпункт 

для дорослих

вул. Братиславська, 3

11.

КНП «Консультативно-діагностичний центр» Голосіївського району м. Києва

травмпункт

для дорослих

пр. Голосіївський, 59-А

12.

КНП «Консультативно-діагностичний центр» Деснянського району м. Києва (філія № 2)

травмпункт

для дорослих

вул. Драйзера, 19

13.

КНП «Консультативно-діагностичний центр» Подільського району м. Києва

травмпункт 

для дорослих

вул. Мостицька, 9

14.

КНП «Консультативно-діагностичний центр» Шевченківського району м. Києва (філія № 1)

травмпункт 

для дорослих

вул. Б. Хмельницького, 37

15.

КНП «Консультативно-діагностичний центр» Шевченківського району м. Києва (філія № 3)

травмпункт 

для дорослих

вул. Ризька, 1

16.

КНП «Консультативно-діагностичний центр» Дніпровського району м. Києва

травмпункт 

для дорослих

вул. Луначарського, 5

Джерело: КМДА



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.