Головна  →  Новини  →  18 травня 2022

Міжнародний день музеїв: Київські музеї захищають історико-культурну спадщину України і починають проводити можливі в умовах воєнного стану мистецькі заходи

Київські музеї захищають та зберігають унікальне історико-культурне надбання України, але поступово відновлюють діяльність та починають проводити мистецькі заходи, які можливі в умовах воєнного стану. Зокрема, мистецькі заходи відбудуться з нагоди Міжнародного дня музеїв.

«У час російсько-української війни працівники музеїв із особливою відповідальністю дбають про захист та збереження унікальних духовних надбань українського народу та реліквій історико-культурної спадщини. Попри складний воєнний час київські музеї частково продовжують свою діяльність та проводять відео лекторії, майстер-класи, онлайн вікторини. Культурно-мистецькі заклади, на жаль, не можуть повністю відновити свою роботу у зв’язку з щоденною небезпекою ворожих обстрілів. Так, музеї поки що не поновлюватимуть свої експозиції, але проводитимуть локальні заходи, просвітницьку та наукову діяльність. Усі охочі зможуть відвідати мистецькі заходи, поспілкуватись з музеєзнавцями та літераторами. Культурне життя у столиці поступово відновлюється. Ворог не зможе знищити націю допоки жива її культура та автентичні традиції», – розповів заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Він зазначив, що з перших же днів повномасштабного військового вторгнення російської федерації на територію України музеї комунальної форми власності запровадили низку необхідних заходів для збереження експонатів та захисту музейних колекцій.

А з нагоди Міжнародного дня музеїв київські музеї підготували цикли заходів.

Музей гетьманства:

18 травня відбудеться екскурсія вулицями Подолу «Козацький Київ», яка розпочнеться о 15:00. Деталі маршруту можна дізнатись за телефоном (067) 979-01-32.

Музей видатних діячів української культури:

17-18 травня відбудуться онлайн-екскурсії «Леся Українка: цікаві факти не з підручника».

Літературно-меморіальний музей М. Булгакова:

18-19 травня з доброчинною метою відбудуться «Благодійні чаювання на веранді». Також до 19 травня включно триватиме благодійна ініціатива «Літературні аптечки» – збір коштів на ключові розхідні комплектуючі, а саме турнікети та кровоспинні засоби для тактичних аптечок (до кожної аптечки додадуть наліпки з улюбленими рядками з українських віршів та прози від донаторів).

Музей Шолом-Алейхема:

18 травня пройде виставка графіки «Київ-Ієрусалим»: плакати київського графіка Миколи Гончарова «Війна в Україні» та комп’ютерна графіка Михайла Корості (США). Захід можна відвідати онлайн або у виставковій залі;

26 травня пройде виставка скульптури «Шолом-Алейхем у майстерні Михайла Карловського». Захід за можливості відбудеться у виставковій залі музею або онлайн зі скульптурної майстерні Спілки художників України.

 

Додатково.

Міжнародний день музеїв світова культурна громадськість відзначає щороку 18 травня. Пам’ятна дата запроваджена рішенням Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв у 1977 році.

Джерело: КМДА

Перейти до спискуВерсiя для друку