Головна  →  Анонси  →  11 жовтня 2013

У Музеї культурної спадщини презентують старовинну бандуру, яку подарувала Ніна Булавіцькі

За ініціативи Міністерства культури України, Київської міської державної адміністрації та Музею історії міста Києва 11 жовтня о 18:00 у приміщенні Музею культурної спадщини (філіалу Музею історії міста Києва), що на вул. Московській, 40-Б, відбудеться урочиста презентація старовинної бандури, що зберігалася у родині Булавіцькі (США).

У заході візьмуть участь представники Міністерства культури України, Міністерства закордонних справ України, Служби зовнішньої розвідки України, Київської міської державної адміністрації та співробітники Музею історії міста Києва, в тому числі Музею культурної спадщини.

З вітальним словом під час урочистої церемонії виступить Міністр культури України  Леонід Новохатько.

Довідково:

Оле́кса Васи́льович Булави́цький (8 жовтня 1916, Умань – 28 липня 2001, Міннеаполіс, Міннесота, США) – український живописець-пейзажист, навчався у Федора Кричевського та закінчив Київський художній інститут (1939–1941). Під час Другої світової війни опинився за межами України: у Німеччині, а з 1950 року – у США, де працював з архітектурними фірмами як кресляр та дизайнер. Майже все післявоєнне життя прожив у Міннеаполісі (штат Міннесота), з 1959 року мав власні мистецьку студію та приватну школу, в якій навчав малюванню дітей і дорослих. Картини художника зберігаються у багатьох приватних і корпоративних колекціях. В Музей культурної спадщини  передано 40 живописних робіт, а також — графічні роботи та колекція писанок дружини художника Ніни Булавіцькі. Ніна Булавіцькі висловила бажання подарувати Музеєві і бандуру, що належала її чоловікові, який власноруч розписав інструмент та грав на ньому до кінця свого життя.

Міністерство культури України організувало повернення раритету до України. МЗС (Генконсульство України в Чикаго, Постійне представництво України при ООН) і Служба зовнішньої розвідки України сприяли в юридичному оформленні дарчої від Н. Булавіцькі, перевезенні музичного інструмента зі штату Міннесота до Нью-Йорка і транспортуванні  до України.

Під час проведення урочистостей планується підписання Акта передачі-приймання старовинної бандури між Службою зовнішньої розвідки України та Музеєм історії міста Києва.

Представників засобів масової інформації запрошуємо до Музею для висвітлення події на 17:00.

Акредитація ЗМІ: Ірина – 095-528-38-50

 

Перейти до спискуВерсiя для друку