КМДА Київська міська державна адміністрація


9 березня 2021

207-ма річниця з дня народження Тараса Шевченка

207-ма річниця з дня народження Тараса Шевченка

Сьогодні українці у всьому світі відзначають 207-ту річницю з дня народження Тараса Шевченка, видатного українського поета, прозаїка, драматурга, художника, політичного і громадського діяча. Все його життя і творчість були присвячені українському народу.

Народився в сім'ї селянина 25 лютого (9 березня за новим стилем) 1814 року в селі Моринці на Черкащині. Рано залишився сиротою.

18 квітня 1840 року з'явилася перша збірка поезій – «Кобзар» – подія величезного значення не тільки в історії української літератури, а й у самосвідомості українського народу.

Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам'ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім'ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста.

Для українців Шевченків «Кобзар» є надзвичайно важливим, по ньому український селянин  вчився читати. Вуста старанно шепотіли заповітні прості рядки, а розум осявала істина – «Борітеся – поборете!».

Його вчили напам’ять. Шевченко був з кожним українцем у таборах і на засланні; на чужині, в еміграції. Був на Майдані і в окопах війн, в руїні Донецького аеропорту з нескореними кіборгами і з кожним українцем, що залишився на окупованих агресором українських територіях.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.