КМДА Київська міська державна адміністрація


25 листопада 2020

«Збережи пам’ять. Збережи правду» - день вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні

«Збережи пам’ять. Збережи правду» - день вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні

День пам'яті жертв голодоморів — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада (цьогоріч – 28 листопада). Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні.

Голодомор – це геноцид Українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом з наміром знищити, цілком чи частково, українську національну групу. Ця кваліфікація випливає із Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року “Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього” та Закону України “Про Голодомор 1932–1933 років в Україні” від 2006 року. Способом реалізації геноциду став штучний масовий голод, організований керівництвом комуністичної партії Радянського Союзу та Радянської України, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР і Кубані.

Цьогоріч Український інститут національної пам’яті до 87-мих роковин Голодомору підготував нову книгу “Пам’ять роду”.  Це 16 історій родин, які пережили геноцид 1932-1933 років. До видання увійшли історії родин письменника та політв’язня Олеся Бердника, письменника і публіциста Сергія Плачинди, які самі дивом вижили в роки Голодомору; розповідь про маму письменниці Тетяни Лемешко, яка через геноцид втратила чоловіка та 11 дітей. Свої родинні історії також розповіли поетка Наталка Поклад, актор Олександр Ігнатуша тощо. Видання містить фрагменти з книги Олеся Бердника “Пітьма вогнища не розпалює” та оповідання Оксани Шалак “Торбинка”. Електронна версія книги вже є у вільному доступі за посиланням. Презентація видання також відбулася в ефірі Українського радіо. Прослухати її можна тут.

Тож кожен з нас має можливість долучитися до збереження пам’яті тих страшних для нашого народу подій – записати спогади родичів, які були очевидцями геноциду, передати до музею сімейні реліквії, що належали родичам під час Голодомору чи просто згадати про рідню, якій довелось пережити один з найжахливіших злочинів радянського тоталітарного режиму.

Також закликаємо печерян приєднатися до акції “Запали Свічку пам'яті” – о 16:00 засвітити свічку і залишити її на підвіконні в пам'ять про мільйони замучених голодом українців. 

 

За інформацією Українського інституту національної пам’яті



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.