Головна  →  Новини  →  20 листопада 2019

Президента міста Кракова відзначили медаллю Анни Київської «Троянди і Лілії»

Президента міста Кракова Яцека Майхровського відзначили медаллю Анни Київської «Троянди і Лілії» на честь успішного проведення «Днів Києва у Кракові» та встановлення пам’ятника Анні Київській. Медаль пану Майхровському передали заступник голови Київської міської державної адміністрації Валентин Мондриївський та ініціатор проекту «Шлях Королеви» – головний куратор Міжнародного фестивалю мистецтв «Anne de Kyiv Fest» Федір Баландін.

«Мені надзвичайно приємно вітати великого друга Києва і України, видатного політичного діяча Польщі пана Яцека Майхровського від імені мера Києва Віталія Кличка і всієї київської громади. Встановлення пам’ятника Анни Київської у Кракові – це дуже символічна подія. Це історія наших країн і наших міст. І Україна має в цій історії і минуле, і майбутнє. Я дуже дякую за підтримку мерії міста Кракова, за можливість реалізувати проект, аби підтвердити дружбу між Києвом і Краковом та зробити нашу співпрацю більш міцною та європейською», – зазначив Валентин Мондриївський.

Він також подякував пану Майхровському та мерії міста Кракова за чудовий теплий прийом і запросив відвідати Київ.

«Минув рік від часу проведення «Днів Києва у Кракові» – прекрасної презентації потенціалу столиці України, яка дозволила мешканцям Кракова познайомитися із вашою багатою культурною спадщиною. Мені приємно спостерігати, як за цей час взаємні відносини Кракова та Києва послідовно збагачуються, як обмін досвідом та культурними проектами приносить нашим містам взаємну користь», – сказав Президент міста Кракова Яцек Майхровський.

Нагадаємо, що 19 листопада пам’ятник Анні Київській – Королеві Франції, встановили на території Палацу Вєльопольських, що у Кракові. За ідеєю Президента Кракова пана Яцека Майхровського, ця локація символізує не тільки історичний зв’язок Кракова та Києва, але й демонструватиме рівень довіри та тісної співпраці мерії столиці України та Історичної столиці Польщі.

У церемонії відкриття пам’ятника Анні Київській взяла участь офіційна делегація Києва у складі заступника голови КМДА Валентина Мондриївського, директора Департаменту культури КМДА Діани Попової та депутатів Київської міської ради Вікторії Мухи та Вадима Сторожука.

Довідково.

Медаль Анни Київської засновано громадською організацією «Чотири Королеви» і фестивалем мистецтв «Anne de Kyiv Fest», який відбувається за підтримки МЗС України і Київської міської державної адміністрації.

Медаллю Анни Київської «Троянди і Лілії» нагороджуються керівники держав, парламентів, міст, а також міжнародних організацій.

У композиції присутні білі троянди сорту Anne de Kyiv і лілії як символ влади. Підвіс медалі є гербом Володимира. У центрі медалі – символічна фігурка Анни Київської і напис латиною. Стрічка медалі виготовляється із двох стрічок – кольорів прапору України та кольорів прапору країни, громадянином якої є нагороджуваний. Сплетіння цих стрічок символізує міцну дружбу між двома народами.

Автор – відомий український ювелір Роман Лазар.

Медаллю Анни Київської «Троянди і Лілії» були нагороджені, зокрема, Президент Литовської Республіки Даля Грибаускайте, багаторічний очільник Представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі, відомий індонезійський політичний діяч, губернатор столиці Індонезії Джакарти Аніс Пасвейдан.

Джерело: КМДА

Перейти до спискуВерсiя для друку