Головна  →  Оголошення  →  25 січня 2019

16.01.2019 Організація «Сокіл» планує провести благодійний концерт присвячений ювілейній даті

З нагоди відзначення сто двадцять п’ятої річниці з дня заснування патріотичної спортивної організації «Сокіл», 16 лютого 2019 року о 19:30 за адресою: вул. Жилянська, 107 у Шевченківському районі м. Києва відбудеться благодійний концерт.

Інформаційна довідка:

Організація «Сокіл» була заснована 11 лютого 1894 року у Львові. Зразком були польські та чеські патріотично-гімнастичні товариства Австро-Угорської імперії. Українське товариство позиціонувало себе, як патріотичне тіло виховне, руханкове. Пізніше Основоположниками, а також членами товариства «Сокіл» (перейменованого в «Сокіл-Батько») були такі видатні особистості, як Василь Нагірний, Альфред Будзиновський, Іван Боберський, Лонгин Цегельський, Микола Міхновський, Михайло Волошин та інші. Значна частина членів товариства «Сокіл», що брали участь в житті організації були видатними діячами ЗУНР та УНР, учасниками Української Революції та Визвольних Змагань 1918-1921 років. 1939 року організація була заборонена окупаційною більшовицькою владою.

З 1922 по 1940 роки товариство «Сокіл-Батько» мало дієві осередки в Чехо-Словаччині (нині Чехія та Словаччина) та Югославії (нині незалежні країни Балканського півострова). Великого розвитку зазнало серед українських емігрантів Аргентини.

З жовтня 2006 року товариство «Сокіл-Батько» відновлено, як військово-спортивну Всеукраїнську громадську організацію «Сокіл». Метою є національно-патріотичне виховання молоді. За час своєї діяльності організація розбудувала осередки в усіх регіонах України, окрім окупованого півосторова Крим та районів Донецької і Луганської областей. Члени організації брали активну участь в Революції Гідності та російсько-українській війні.

16 лютого 2019 року організація відзначає 125-річницю від заснування. Саме Київ, як столиця Незалежної України вважається найдоцільнішим місцем відзначення ювілейної дати. За роки своєї діальності з часу заснування і до сьогодення організація довела, що стоїть на засадах ідеї Великої України, вірності традиціям, нації, державі.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку