Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Затверджено механізм відшкодування частини суми кредиту, залученого населенням на енергоефективні заходи відповідно до Державної програми з енергозбереження

Опубліковано 22 червня 2016 року о 09:01
фото

Держенергоефективності здійснено чергове відшкодування позичальникам «теплих» кредитів
у розмірі 149,5  млн гривень

Згідно отриманих реєстрів позичальників за травень Агентство перерахувало Ощадбанку та Укргазбанку 149,5 млн грн для компенсації частини суми «теплих» кредитів.

З них:

  • 4,4 млн грн отримали позичальники, які придбали в кредит «негазові» котли;
  • 144,4 млн грн компенсовано учасникам програми на енергоефективне обладнання і матеріали;
  • 742 тис грн відшкодовано ОСББ.

У 2016 році загальна сума відшкодувань склала 386 млн гривень. З них: 14,58 млн грн отримали фізичні особи, які придбали котли з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім газу й електроенергії), 2,5 млн грн компенсовано ОСББ. Найбільше коштів виділено учасникам програми, які оформили «теплі» кредити на покупку енергоефективного обладнання та матеріалів, – це 368,98 млн гривень.

«Ми в черговий раз демонструємо суспільству, що Урядова програма підтримки населення та ОСББ до енергоефективності діє і Держава виконує свої зобов’язання перед її учасниками. Для нас важливо не втратити довіру та підтримку з боку населення. Оскільки, від цього залежить як швидко стане Україна енергоефективною та енергонезалежною державою», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та закликав кожного робити свій власний внесок у досягнення цієї загальнонаціональної мети.

За весь період дії програми стимулювання населення та ОСББ до впровадження енергоефективних заходів, з жовтня 2014 по червень 2016 року з державного бюджету відшкодовано 690 млн гривень позичальникам «теплих» кредитів.

У 2016 році Держенергоефективності відшкодовано 236,56 млн гривень позичальникам «теплих» кредитів

Відповідно до зведених реєстрів позичальників Ощадбанку, Укргазбанку та Укрексімбанку з держбюджету уцьому році вже відшкодовано більше 236 млн гривеньучасникам  Програми державної підтримки населення та ОСББ до впровадження енергоефективних заходів.

З них: ОСББ-учасники програми у п.р. отримали компенсацію частини суми «теплих»кредитівв розмірі 1,75 млн гривень.

Населенню, яке купувало в кредит «негазові» котли, відшкодовано10,21 млн гривень. Позичальникам, які придбали енергоефективне обладнання та матеріали, держава вже повернула 224,59 млн гривень.

Останнє відшкодування позичальникам «теплих» кредитів Агентством здійснено у травні цього року в сумі близько 85 млн гривень.

Загалом, з початку дії програми з держбюджету відшкодовано540,8 млн гривень.

«Програма з енергоефективностіуспішно діє із жовтня 2014 року. За цей час вона довела затребуваність та показала готовність населення до заміщення газу, енергозбереження, залучення власних коштів на впровадження енергоефективних заходів», - повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та додав, що відшкодування частини суми енергоефективних кредитів в розмірах від 20% до 70% здійснюється кожного місяця, в порядку черговості надходження до Держенергоефективності зведених реєстрів позичальників від уповноважених банків.

Сьогодні вже можна навести успішні приклади реалізації громадянами енергоефективних проектів за державною програмою з термомодернізації житла. Наприклад, після впровадження енергоефективних заходів в окремих багатоповерхових будинках витрати на житлово-комунальні послуги знизилися на 20-50%, а зменшення споживання теплової енергії та газу сягає від 45 до 55%.

«Звертаю увагу всіх, хто розпочинає підготовку до наступного опалювального сезону 2016-2017 року та прагне зменшити витрати на комунальні послугиіпідвищити енергоефективність власного житла – саме зараз час долучитися до державної програми з утеплення. Вона доступна всім. Варто лише визначитися, які саме енергоефективні заходи потрібно впровадити, оформити «теплий» кредит та згодом отримати компенсацію від держави», - закликав Сергій Савчук та додав, що більше інформації можна отримати в Call-центрі Держенергоефективності.

Довідково:

В рамках програми стимулювання населення та ОСББ до впровадження енергоефективних заходів кредитують три державні банки: Ощадбанк, Укргазбанк, та Укрексімбанк.

За «теплими» кредитами держава відшкодовує частину суми кредиту в таких розмірах:

  • 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн.) – на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім газу та електроенергії) для фізичних осіб;
  • 30% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн.) – на енергоефективне обладнання та матеріали для фізичних осіб;
  • 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку) - на енергоефективне обладнання та матеріали для ОСББ;
  • 70% суми кредиту(але не більше 14 тис. грн.) для отримувачів субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім газу та електрики) та енергоефективного обладнання та матеріалів.

З переліком енергоефективних матеріалів та обладнання, на придбання яких здійснюється відшкодування частини суми кредиту, можна ознайомитися за посиланням:

http://saee.gov.ua/sites/default/files/perelick_materialiv/Perelik.Vidkoreg.pdf

В Держенергоефективності дієCall-центр для надання населенню та ОСББ роз’яснень щодо програми «теплих» кредитів:тел.: (044) 296-71-60, 292-32-57 та e-mail:[email protected], [email protected], [email protected], [email protected].

Кредитування «зелених» проектів для малого та середнього бізнесу стає доступнішим

Укргазбанк прийняв рішення знизити процентну ставку при кредитуванні еко-проектів: з 24% до 20,5% у вітчизняній валюті, з 10% до 7,7% у доларах США та з 9% до 6,7% у євро.

Кредитуватимуть інвестиційні «зелені» проекти, зокрема, в таких напрямках: проведення заходів з підвищення енергоефективності та енергозбереження; скорочення споживання природних енергоресурсів; використання відновлюваних джерел енергії (вітряні парки, сонячні парки, гідроелектростанції) тощо.

Еко-кредити видаватимуть як на придбання нового енергоефективного чи екологічного обладнання, так і на заміну або модернізацію наявного обладнання.

«Сьогодні трендом провідних світових країн стало вкладати інвестиції на користь відновлюваної енергетики, а ніж традиційної. І з кожним роком сума коштів у екологічно чисті проекти збільшується», -прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та додав, що Україна теж у цьому тренді.

«Завдяки підтримці іноземних партнерів та появі на вітчизняному ринку провідних світових гравців, які можуть надавати не лише технічну та експертну, а й фінансовудопомогу, в України з’являється більше можливостістимулювати впровадження «зелених» проектів», - зазначив Сергій Савчук.

«Така фінансова підтримка України дозволила знизити процентну ставку наеко-кредити, що додатково сприятиме збільшенню кількості реалізованих проектів з відновлюваної енергетики», - наголосив Сергій Савчук.

Довідково:

18 травня 2016 року IFC (Міжнародна фінансова корпорація (член Світового банку) та АБ «Укргазбанк» підписали Угоду про співпрацю щодо фінансування компаній, які бажають запровадити відновлювані та енергозберігаючі технології.

Метою такої співпраці є спрощення доступу цих компаній до фінансових ресурсів.

Більше 2 млрд гривень залучено населенням на утеплення за програмою «теплих» кредитів

Повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, коментуючи оперативні дані моніторингу державної програми стимулювання населення та ОСББ до впровадження енергоефективних заходів.

«Цього тижня населенням залучено чергову рекордну суму коштів на придбання енергоефективних продуктів за програмою «теплих» кредитів», - підкреслив Сергій Савчук та додав, щоз 13 по 21 червня ц.р. оформлено 6352 «теплі» кредити на суму 103,9 млн гривень.

Попитом продовжують користуватися «негазові» котли, на придбання яких лише за тиждень видано 252кредити сумою4,2 млн гривень.

Серед учасників програми найбільш популярним енергоефективним продуктом залишається придбання матеріалів і обладнання. За цей тиждень залучено6096 «теплих» кредитівна суму майже99 млн гривень.

Також, до програми продовжують активно долучаються субсидіанти. З 13 по 21 червня п.р. ними залучено 67,4 млн гривень на 4571 «теплий» кредит.

За цей тиждень до програми долучилося ще 4 ОСББ, які взяли 700 тисяч гривеньна проведення заходів з утеплення. Загалом, за весь період дії програми ОСББ видано 258 кредитів, загальною сумою майже 23 млн гривень.

«Сьогоднішня статистика вчергове підтвердила, що у 2014 році Уряд зробив правильний крок, прийнявши програму з утеплення житла. За час її існування інтерес з боку населення, ОСББ та субсидіантів постійно зростає і громадяни вже залучиливеликі кошти на енергозбереження в житлі», -повідомив Голова Агентствата додав, що такий механізм співфінансування заходівз енергоефективності -це реальна можливість провести термомодернізацію житла в масштабах всієї країни.

Від початку дії програми, станом на 21 червня 2016 року, державною підтримкою скористалосяблизько 150 тисяч домогосподарств на суму більше 2млрд гривень.

Попит на «теплі» кредити продовжує демонструвати позитивну динаміку

Так прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук оперативні дані моніторингу програми з енергоефективності.

З 6 по 13 червня 2016 року учасники програми оформили 4166 «теплих» кредитів на суму 69 млн. гривень.

З них: 169 кредитів на придбання «негазових» котлів на суму 2,8 млн гривень та 3991кредит на енергоефективні матеріали і обладнання на суму 65,59 млн гривень.

Крім того, зростає інтерес до програми і з боку ОСББ, які цього тижня оформили6кредитів на суму 603,7 тис гривень.

Неабиякою популярністю програма продовжує користуватися і серед субсидіантів. Так, лише за тиждень ця категорія населення взяла 3162 кредити на суму майже 47 млн гривень.

«Цього тижня статистика вкотре підтвердила, що попит на енергоефективні продукти в рамках Урядової підтримки з енергозбереження для населення та ОСББ показує позитивну динаміку. Це гарний показник зміни свідомості населення щодо ефективного використання енергоресурсів, а також залучення місцевої влади до державної програми», - поінформував Голова Агентства та додав, що завдяки залученню коштів місцевих бюджетів на компенсацію частини відсотків або ж суми «теплих» кредитів, кількість учасників програми суттєво збільшується, а «теплі» кредити стають доступнішими пересічному українцю.

Найактивніше до програми долучаються мешканці Львівської, Київської, Сумської та Вінницької областей.

Загалом, з початку дії програми більше 140 тисяч родин скористалися «теплими» кредитами на суму майже 2 млрд гривень.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux