Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Виступ Президента України П.О.Порошенка на засіданні Кабінету Міністрів України

Опубліковано 09 вересня 2015 року о 10:01

Виступ Президента України П.О.Порошенка на засіданні Кабінету Міністрів України

Виступ Президента України П.О.Порошенка на засіданні Кабінету Міністрів України

Вельмишановний пане Прем’єр-міністр,

Шановний Голово Верховної Ради,

Шановні члени Українського Уряду, запрошені,

Дорогі українці,

Про ті рішення, які сьогодні має ухвалити Кабінет Міністрів, ми досі говорили мало… На відміну від тих, хто постійно на цій темі влаштовував політичні спекуляції.

Ми – це команда, яка взяла на себе відповідальність за долю країни в найкритичніший момент її історії.

Можу лише нагадати, що мова йде не лише про збройну агресію проти нашої країни з боку однієї з найбільших воєнних машин світу. Під час анексії Криму, коли виведено з економіки України 25% її економічного потенціалу, оскільки він знаходиться на окупованій території, при чому 10% економічного потенціалу фізично знищено війною. Значна частина розібрана і вивезена до Російської Федерації, при чому це підприємства військово-промислового комплексу.

Дуже багато сподівалися на те, що країна буде розділена, знищена, буде створений проект «Новоросії» та знищена фінансово-банківська система, буде глибока макроекономічна криза та тотальна дестабілізація в країні.

Ми розчарували наших ворогів.

Ми не говорили. Ми взяли й зробили. Захистили країну.

З одного боку, за ці рішучі кроки – спасибі армії, від солдата до генерала, від волонтера до добровольця, які звільнили більшу частину Донбасу і зупинили російську агресію на далекосхідних рубежах.

Спасибі усій владній команді і Уряду, які дали можливості створити нові Збройні Сили України.

Спасибі Міністру оборони, Начальнику Генштабу, командирам, які за цей рік кардинально змінили армію.

З іншого, в умовах руйнівного воєнного шоку для економіки ми з вами – єдина команда – не допустили дефолту, забезпечили макрофінансову стабілізацію, і зараз, коли з’явилася малесенька можливість – робимо перший крок до підвищення соціальних стандартів.

Коли ми вели важкі переговори з кредиторами, з МВФ, важкі. З кожною країною, коли ми з Прем’єр-міністром, з Міністром фінансів намагалися вибудувати двосторонні відносини, які нам видають кредити на підтримку економіки держави. Всі нас переконували – раніше грудня це зробити неможливо. В цих умовах, у вас і в грудні не вийде…

І лише об’єднаними зусиллями, внаслідок реструктуризації зовнішніх боргів, внаслідок боротьби з корупцією, внаслідок збільшення надходжень до бюджету у вересні з’явилася перша можливість компенсувати частину втрат працівникам бюджетної сфери, пенсіонерам. Ми не гаяли ні секунди. Переконали кредиторів, переконали Міжнародний валютний фонд. Впевнений, що переконаємо Парламент і забезпечимо з 1-го вересня перші кроки компенсації людям тих втрат, які вони зазнали під час війни.

Дуже важливо, що ми уберегли країну від національної катастрофи. Тепер не менш складне завдання – забезпечити сталий та швидкий розвиток.

Позавчора ми зустрічалися з Директором-розпорядником МВФ. Пані Крістін Лагард не просто очолює МВФ, а є одним з найкращих світових макроекономістів. І мені було приємно почути від неї слова, які вона публічно на прес-конференції зі мною озвучила: «Україна і ви українці здивували світ! – сказала вона. – Здивувала тим, чого вам вдалося досягнути за такий короткий проміжок часу». І це казала Голова Міжнародного валютного фонду, який має дуже негативний досвід співпраці з Україною. Всі рази, коли починалася співпраця з Україною, вона не виконувала своїх обов’язків, кажучи прямо – брехала: обіцяла, що буде запроваджувати реформи, і ніколи свого слова не дотримувалася.

Кажуть, що на сьогоднішній день країни, які не просто дають меседжі про підтримку, а приймають рішення про виділення грошей, грошима відповідають за нашу стабільність, кажуть, що Україна їх приємно здивувала.

Не приховую: сказане дуже потішило слух. Дозвольте мені висловитися, що це не лише комплімент українській владі, нам – владній команді, Прем’єр-міністру, Урядові.

Я хочу наголосити, що це визнання світом всієї країни, кожного українського громадянина, який в цей час знайшов мужність і силу відповідно поводитися.

І ми, як люди, які уособлюють владу, давайте подякуємо Українському народові за мудрість та витримку під час таких важких випробувань; за розуміння ситуації, за почуття патріотизму і почуття глибокої відповідальності кожного з нас, а не лише представників влади, за свою країну. Дуже дякую вам за це.

Пані Лагард визнала, що «в складний період, в складних обставинах» ви, українці, досягли макроекономічної стабілізації, і ваша економіка вже зараз показує ознаки відновлення». Я свідомий того, що ця заява дуже здивувала наших опонентів, розчарувала їх. І поки що дисонує, до речі, з відчуттям українців, тому що вона – ця заява, оцінює лише перший етап нашої роботи…

Як би там не було, МВФ слів на вітер не кидає. Бо їхні слова теж мають вартість, капіталізацію. Зазвичай – і ті, хто в цьому розуміється, може це підтвердити, – лише заява МВФ значно підвищує кредитний рейтинг держави. А вже виділення грошей є запорукою того, що створюється потужна фінансова база для проведення реформ.

Тому це більше, ніж просто похвальні фрази. Це – визнання ефективності ухвалених нами рішень, якими б болісними і непростими вони б не були. Я хотів би, щоб ми згадали лютий 2015 року. Скільки пройшло? 7 місяців. Залишок золотовалютних резервів – 5 мільярдів доларів. Причому, коли треба знаходити кошти, щоб платити за газ, «Нафтогаз» може їх купити виключно з золотовалютних резервів України, бо кошти в країну не надходять. Ніхто не вірить в те, що ми з вами об’єднаними зусиллями в лютому виберемся з цієї ситуації. Рішучими зусиллями... Курс тоді сягає далеко за 40. І коли ми виходимо заявляємо, що ми повернемо курс на 20-22, всі лише іронічно посміхаються. І наші рішучі дії – безпрецедентне виділення МВФ 5 млрд доларів одним траншем, одразу, як фактор довіри. Після цього – ще 1,7 млрд. Допомога наших країн-партнерів, стабілізація зовнішньої торгівлі, платіжного балансу, наведення порядку в експорті-імпорті, валюто-обмінних операціях – і, дивіться, вересень. Золотовалютні резерви – вже майже 13 мільярдів, фінансово-банківська і валютна система стабільна, інфляцію – робимо все, щоб приборкати.

Ціною колосальних зусиль вдалося врятувати гривню, поліпшити платіжний та торговельний баланси, які сьогодні вже позитивні. Забезпечити зараз зростання депозитів в гривні, майже на 4%, що є свідченням обнадійливих тенденцій у банківській сфері.

Статистика двох останніх місяців дає підстави сподіватися, що й інфляція поступово піде на спад, зростання цін зупиниться, і ніякої гіперінфляції, яку нам прогнозували, не буде.

Дуже важливу роль в цьому відіграла реструктуризація зовнішніх боргів перед приватними кредиторами. Це не просто на цей час списання 20%, це відтермінування платежів, навантаження на державний бюджет на найбільш важкі 4 роки, які попереду. Що дає можливість Україні скинути борги, зайнятися реформуванням країни і вийти з тієї важкої ситуації, куди загнала нас війна. Головне, і я на цьому наголошую, – того дефолту, який чекав від нас агресор, ми уникнули. Дефолт, який давав можливість агресору одразу ж пред’явити до сплати шалені борги. Ми не дамо їм цього шансу.

Проглядається зараз тенденція до пожвавлення ділової активності. Вже ось-ось відновиться економічне зростання, а от що цьому може завадити, я скажу дещо пізніше.

Наша економіка, яка за 2010-14 роки так і не оговталася від удару, який завдала їй світова криза, пережила ще й глибокий шок від війни. Частину підприємств бойові дії просто знищили фізично. Війна обвалила економіку в зоні АТО: для прикладу видобуток вугілля впав на 50%. Падіння промислового виробництва в окремих районах, які належать ближче до фронтової території, складає 50-60, навіть 80, відсотків. Це означає, що там промисловість повністю зупинена.

Просив би не забувати, що гібридна війна, яка розв’язана проти України, має і економічну складову. Росія практично повністю закрила для нас, для українських виробників свої ринки. Як приклад: лише 2% українського продовольчого експорту потрапляє на закриті російські ринки.

Москва робить все це не з економічною метою, я хотів би це окремо наголосити. Ні про який захист економічних інтересів Росії не йдеться. Її мета суто політична – удушити нашу державу, дестабілізувати її, максимально погіршити соціально-економічне становище українців, не маючи можливість здолати нас зовні, оскільки збройні можливості України значно покращилися, – підірвати нас зсередини.

Ми вистояли не лише у військовому плані. Ми вистояли і чесно проходимо випробування і в економічному плані.

Дорогі українці!

Я розумію, що підвищення соціальних стандартів на 13-18%, яке стосуватиметься трьох мільйонів працівників бюджетної сфери, семи з половиною мільйонів пенсіонерів та ще півтора мільйона людей, які отримують різні види допомоги, – можливо, для когось не перекриває тих втрат, які зазнали люди протягом останнього року. Я не збираюся це приховувати. Про це можна говорити чесно і відверто. Нам не слід дійсно перебільшувати значення сьогоднішнього рішення, але ні в якому разі не можна і применшувати. Бо підвищення соціальних стандартів має не лише фінансово-економічний, але й важливий політичний характер.

Воно символізує відповідальне ставлення влади до своїх обов’язків, показує, що зусилля по боротьбі з корупцією, тінізацією та економічною кризою дають перші фінансові результати у вигляді додаткових надходжень до бюджету.

Це – перший позитивний сигнал того, що важкі і болісні реформи обов’язково принесуть плоди всій країні.

Зараз ми вже виходимо на той проміжок часу, коли реформи, перші кроки реформ, приносять свої плоди.

Позитивні ознаки, які маємо, по-перше, дійсно, ще надто крихкі, по-друге, на жаль, вони не набули незворотного характеру.

Які я бачу головні загрози?

Перша і головна загроза, що в будь-який час, незважаючи на те, що вже 2 дні ми маємо повне припинення вогню: лише дві вилазки диверсійно-розвідувальних груп вчора і сьогодні на 500-кілометровій ділянці фронту вогонь ні з артилерії, ні з мінометів, ні зі стрілецької зброї взагалі не відбувався, і повномасштабне відновлення наступальних дій Російської Федерації, впевнений, становить головну загрозу.

Дуже непроста ситуація зараз складається і у світовій економіці: ми бачимо як лихоманить біржі, і, боюся, це нічого доброго нам не приносить, бо інвестори під час дуже важко приймають рішення щодо того, щоб іти в країну, особливо тоді, коли там йдуть бойові дії.

Загострення політичної боротьби створює дуже серйозну загрозу неадекватних ініціатив, якими всі позитивні тенденції можуть бути змиті неначе грозовою зливою.

Люди, прошу, стережіться популістів, які готові кожного зробити мільйонером. Ми всі добре пам'ятаємо ці приклади в середині 90-х. Від того, що люди ставали мільйонерами, щастя вони не набували.

І друга позиція – нам конче потрібно зберегти єдність всередині країни. Останні події, які відбулися під Верховною Радою 31 жовтня, а я думаю, що найближчим часом стануть відомі подробиці, які нададуть слідчі органи – це буде жах, коли ви почуєте плани терористів і що вони збиралися зробити.

Частина політикуму вирішила, що зовнішні ризики вже неактуальні, і зараз саме час розпалювати в Україні внутрішній конфлікт. Ще раз наголошую - заради зайвих місць в районних ралах ці люди готові і гранати метати під Верховною Радою, і всю Україну підпалити.

Росія теж робить головну ставку зараз на внутрішню дестабілізацію, пам’ятаючи, напевно, біблійну мудрість про те, що царства, розділені з середини, падуть.

Спроба розкачати політичну ситуацію в країні є головню загрозою економічній стабілізації, якої країна, наш народ досягли ціною неймовірних фінансових випробувань і колосальних матеріальних втрат.

Внаслідок безвідповідальності, все може легко піти нанівець - саме в той момент, коли лише лічені місяці відділяють нас від відновлення вистражданого економічного зростання.

Відтак, ще і ще раз закликаю всі політичні сили до консолідації.

В політичній конкуренції, притаманній демократичній країні, межу допустимого, так звані червоні лінії, треба знати, відчувати і ні в якому разі не порушувати.

Особливо велика відповідальність лежить зараз на парламентській коаліції і Верховній Раді.

Спроба одного із учасників коаліції розвалити її із середини зазнала фіаско. Чотири політичних сили підтвердили своє бажання спільно працювати заради України. Я вітаю це рішення, рішення чотирьох фракцій і коаліції, і знову наголошую: інші варіанти коаліції, ніж той, що існує, не розглядається навіть теоретично.

Найближчими днями я планую зустрітися з представниками коаліційних фракцій, на їх прохання, і впевнений, що ми разом маємо знайти друге дихання у спільному марафоні.

Вже наступного пленарного тижня зміни до бюджету, які передбачають зростання соціальних стандартів, мають бути проголосовані. Уряд, Верховна Рада і Президент мають спільними зусиллями забезпечити високий темп ухвалення цього довгоочікуваного рішення.

Зміни до бюджету передбачають і кошти на потреби оборонно-безпекового сектору. І я просив би і Уряд, пане Прем'єр-міністр, прошу і вашої допомоги, Міністра оборони, Міністра внутрішніх справ, керівників силових структур підготуватися: з дня на день відбудеться засідання РНБО, присвячене військовому бюджету на наступний рік. І я наголошую, що ми маємо забезпечити зростання грошового забезпечення для українських військових і бійців Нацгвардії.

Якщо ми говоримо про контрактну армію - кожен контрактник має отримувати достойне грошове забезпечення.

Можу наголосити, що ми на армію витрачаємо – тут у мене написано в 15 разів, ні, не в 15, не в 20, не в 25, не в 30, – в 40 разів менше, ніж країна-агресор. У нас нема іншого виходу, крім як нарощувати власну обороноздатність і власні витрати на оборону.

Створення нової поліції, і не лише патрульної; оновлення прокуратури (зараз започаткований набір, проведення тестів, навчання більше 700 нових прокурорських працівників, які займуть керівні посади в місцевих прокуратурах), запуск Національного антикорупційного бюро – все це теж вимагає видатків, і я хотів би, щоб це розуміли всі.

Шановні пане Прем'єр-міністр, шановний пане Голово Верховної Ради, шановні члени Кабінету Міністрів!

Те, що спромігся в таких умовах зробити наш Уряд, безумовно, заслуговує позитивної оцінки. Але ні на мить не маємо забувати, що суспільство вкрай незадоволене темпами і глибиною реформ, і сьогоднішнє рішення цієї проблеми не усуває. Не знімаю відповідальності і з себе. Нинішня ситуація потребує подальшого збільшення чіткої скоординованої роботи на проведення реформ.

Які завдання стоять зараз перед всіма нами і перед Урядом на найближчі місяці?

Перше – це закріпити незворотність макроекономічної стабілізації, забезпечити продовження ефективної співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. У нас з 22 вересня до початку жовтня буде чергова місія МВФ. І ми домовилися з пані Лагард, що було б дуже добре, щоб у жовтні було прийнято рішення про надання Україні чергового траншу 1,7 мільярди доларів США. Нам конче потрібні зараз ці гроші. Вони також будуть забезпечувати фінансову стабільність нашої держави.

Але крім залучення коштів нам необхідні ще і прямі інвестиції. МВФ вже бачить позитивні сигнали для інвесторів, і навіть посилює їх, але потрібне прискорення реформ по всіх напрямках, насамперед в частині дерегуляції, ліберальної податкової реформи, яка нещодавно була презентована на Національній раді реформ, вона забезпечить необхідні стимули для економічного зростання.

Збільшення соціальних стандартів – це також не разове рішення, і наступного року воно має продовжитися, для чого вже зараз ми плануємо кошти в бюджеті на 2016 рік. Я дуже дякую Павлу Розенку за активну роботу в цьому напрямку.

Пріоритетними є і кроки, які необхідні для виконання умов щодо забезпечення безвізового режиму з ЄС. У нас оціночна місія зараз працює, поки що є крихкі надії, що ми маємо позитивний результат. Я просив би, щоб ми всі доклали максимум зусиль для того, щоб навіть в цих складних умовах українці отримали право на безвізову подорож до Європейського Союзу. Повноцінне функціонування зони вільної торгівлі з Євросоюзом, яке запускається з 1 січня 2016 року, допоможе нам знайти постійну економічну альтернативу політизованому і ненадійному російському ринку, закриття якого було політичним шантажем і стало одним із елементів агресії Росії проти нашої незалежної держави.

Забезпечення країни енергоносіями на зимовий період – важливе тактичне завдання, яке ми реалізуємо в рамках стратегії на зменшення залежності від Росії, і добрі результати тут вже очевидні. Ми довели це зимою минулого року, коли нас намагалися поставити на коліна, а замість цього зазнали серйозного економічного удару по газовому монополісту російському. Я думаю, що це дуже добре, що часи, коли Росія шантажувала не лише Україну, а всю Європу вентилем, – ці часи вже в минулому.

Якщо для вирішення цих проблем потрібні зміни в Уряді, ми вчора про це говорили з Прем’єр-міністром, і зміни у владній команді, зміни в Уряді, будь-які зміни – я прийму це рішення як належне. Рішення, безумовно, – за вами, за коаліцією, за Верховною Радою. Але ми маємо забезпечити спільну і ефективну співпрацю.

Хай допоможе нам Бог.

Слава Україні!

Джерело: Адміністрації Президента України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux