Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Результати брифінгу міністра охорони здоров’я Максима Степанова за 8 жовтня:

Опубліковано 09 жовтня 2020 року о 11:50

За минулу добу:

захворіли 5 804 особи;

госпіталізовано 852 особи;

89 летальних випадків;

одужало 2 263 пацієнти.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків COVID-19 зареєстрована в Харківській (630, в т.ч. м. Харків – 475), м. Київ (567 випадків), Одеській (403 випадки), Сумській (330 випадків) та Дніпропетровській (307 випадків) областях.

Вчора на телепрограмі “Право на владу” обговорювались питання щодо COVID-19. На цю програму не були запрошені представники МОЗ. Крім цього, наша пропозиція долучитися до ефіру була відхилена представниками програми. Щодо деяких заяв, які пролунали в ефірі, то серед них виявилося багато неточностей та відвертих фейків. МОЗ вважає за потрібне відповісти на ті питання, які були підняті під час програми.

В Україні є 16 компаній, які мають відповідну ліцензію на постачання медичного кисню. Більш того, МОЗ зацікавлене у тому, щоб кількість цих виробників тільки збільшувалась. Наприклад, компанія “Карпатнафтохім” подала документи на отримання ліцензії 30 квітня, вже 7 травня вона отримала відповідну ліцензію Держлікслужби.

Інформація щодо того, що МОЗ понад пів року не видає ліцензії двом виробникам з Одеси - не відповідає дійсності. Перша компанія - Одеський припортовий завод - взагалі поки не зверталася до МОЗ за отриманням ліцензії, а лише планує це зробити. Другий виробник - компанія “Кріопром” - звернулася до МОЗ тільки 7 жовтня.

Деякі “експерти” пропонували взагалі скасувати таке поняття, як “медичний кисень”, та дозволити використання технічного кисню. МОЗ цього робити не буде, адже є суттєві відмінності між цими двома видами кисню. Медичний кисень - це лікарський засіб, який використовується для лікування людини, та він має відповідати певним стандартам. Це світова практика. Використання технічного кисню є небезпечним для життя пацієнта. Більш того, він є вибухонебезпечним.

На початку епідемії, у квітні, в країні була повністю зруйнована система лабораторних центрів. Робилося 200 тестів на добу. Зараз ми робимо 30-35 тисяч ПЛР-тестів на добу. До грудня ми збільшимо цю кількість до 50 тисяч. Такі країни, як Франція, Італія та інші, які роблять зараз велику кількість тестувань, не руйнували свої лабораторні центри, на відміну від України.

Інформація щодо того, що МОЗ приховує статистику. Це відверта брехня. МОЗ кожного ранку дає об'єктивну статистику. У летальні випадки враховуються також пацієнти, в яких прижиттєво не було діагнозу COVID-19, але після смерті було зроблено ПЛР-тест, що показав позитивний результат. МОЗ також об'єктивно показує кількість заповнених ліжок та публікує цю інформацію на своїх джерелах. На початку медична система була готова забезпечити лише 12 тисяч ліжок, зараз ця цифра становить 37 тисяч ліжок, які готові для надання медичної допомоги хворим на COVID-19.

Інформація щодо несплати медичним працівникам 300% доплати за роботу з хворими на коронавірус також не відповідає дійсності. Ці кошти виплачуються в повному обсязі кожного місяця. Затримка була лише під час укладання договорів с НСЗУ в кінці квітня, і МОЗ про цю ситуацію оперативно інформував. Крім цього, МОЗ вважає, що заробітна плата всіх медичних працівників повинна бути справедливою. З вересня медпрацівники отримують надбавки до своєї зарплати: 3560 грн - для лікарів, 2500 грн - для середнього медичного персоналу, 1250 грн - для молодшого медперсоналу. Усі ці кошти виплачуються, і на сьогодні лікарням перераховано 1,210 млрд грн. Більш того, вже почалися перерахування для виплати авансу за жовтень.

МОЗ максимально відкрите для запитань від українців та чесно інформує щодо ситуації у вітчизняній медицині. Це робиться для того, щоб громадяни знали реальний стан справ у медичній галузі.

Джерело: МОЗ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux