Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

На Печерську успішно функціонують заклади соціального захисту населення

Опубліковано 31 жовтня 2014 року о 15:21

Традиційно в перших числах листопада держава і суспільство вітають працівників, які стоять на захисті прав і свобод соціально незахищених верств населення. Це свято є свідченням високої оцінки ролі працівників, які щодня забезпечують реалізацію державної політики з питань соціального захисту, зайнятості, організації оплати та безпеки праці, трудових відносин. Турбота про людей є головним завданням у діяльності працівників соціальної сфери. Вони дарують людям надію на краще, вчасно подають руку допомоги тим, хто цього потребує.
 
Можна сміливо сказати, що Печерський район серед інших районів Києва знаходиться на передовій соціального захисту, оскільки навряд чи десь знайдеться таке високе відсоткове співвідношення пільгових категорій населення: приблизно чверть населення району, а це понад 30 тисяч осіб, - люди пенсійного віку.
 
З року в рік цими категоріями мешканців району опікуються та щоденно стоять на сторожі їх інтересів працівники районних закладів соціального спрямування: Управління праці та соціального захисту населення, Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Печерського району, Управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва, Печерського районного у м. Києві центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Печерського центру зайнятості, районної організації Товариства Червоного Хреста. Крім того, надають посильну допомогу активісти волонтерського руху «Пенсіонер – пенсіонеру».
 
Турбота про найбільш вразливих, милосердя і готовність прийти на допомогу, професійність та людяність, відданість своєї справі – саме такі риси притаманні працівникам, які присвятили своє життя служінню народові України саме в соціальній сфері.
 
Провідну роль у практичній реалізації однієї з визначальних конституційних засад, за якою Українська держава є соціальною, відіграє система органів праці та соціального захисту населення.
Працівниками управління праці та соціального захисту населення вирішуються проблеми інвалідів, малозабезпечених громадян та багатодітних родин, дітей, позбавлених батьківського піклування, ветеранів війни та праці, осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, також контролюється забезпечення дотримання трудового законодавства, удосконалення трудових відносин,  виплати на підприємствах заробітної плати.
 
Тільки протягом десяти місяців поточного року працівниками управління праці та соціального захисту населення призначено 3506 державних соціальних допомог (діючих справ – 5747), видано 724 посвідчення, перевірено майже 3000 пенсійних справ, призначено 1765 допомог та компенсацій особам постраждалих внаслідок  аварії на ЧАЕС.
 
Зрозуміло, що це – лише сухі цифри, які відображають виключно статистичну інформацію. Проте, якщо вдуматись яка кількість людей щоденно приходить до управління, а кожного треба вислухати, надати кваліфіковану пораду, підтримати добрим словом – повірте, це колосальний труд, на який спроможні тільки віддані собі та оточуючим люди, адже за кожним відвідувачем стоїть окрема проблема, окремий душевний чи фізичний біль.
 
Окремо хотілося б сказати про значне зростання звернень мешканців з питань надання їм житлових субсидій, що зумовлено посиленням соціальних гарантій, яке впроваджується діючим Урядом країни. Однак, незважаючи на великі обсяги роботи та кількість заявників, кожен спеціаліст з увагою, добрим словом та корисною порадою ставиться до кожного з відвідувачів.
 
Доволі відчутну соціальну допомогу малозабезпеченим надає Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Печерського району, який працює вже 20 років. Тут найбільш вразливим верствам населення - малозабезпеченим одиноким печерянам похилого віку, видають талони на безкоштовний ремонт взуття, послуги перукаря, лазні, прання білизни, тощо. З початку року підопічними ТЦ отримано більше 800 таких послуг.
 
На обліку в Територіальному центрі перебуває 1319 одиноких малозабезпечених громадян району. За 769 особами доглядають соціальні працівники вдома, які за 10 місяців 2014 року надали більше 300 000 послуг своїм підопічним. На одного соціального робітника припадає в середньому 19 підопічних. Територіальний центр надає своїм підопічним різноманітні послуги: закупівля продуктів харчового та господарчого призначення, доставка медикаментів, вологе прибирання квартири, допомога в приготуванні їжі, та інше.
 
Працівники територіального центру підтримують зв’язок з громадськими організаціями району в питанні виявлення одиноких непрацездатних громадян, інвалідів, які потребують сторонньої допомоги.
 
Разом з цим, при Територіальному центрі працює відділення соціально-медичної реабілітації дітей з органічним ураженням центральної нервової системи та розумово відсталих дітей (денне перебування). З дітьми працюють педагоги, логопед, психолог, лікар-реабілітолог, медсестра-масажист. Заходи, які вживаються до таких дітей, допомагають дітям-інвалідам подолати труднощі розвитку, розвивати свої здібності, набувати знань, умінь та навичок, які б дали змогу їм повністю або частково інтегрувати у загальноосвітні дитячі колективи та суспільство.
 
Крім того, з 2008 року Територіальний центр співпрацює з Інститутом паліативної та хоспісної медицини МОЗ України та Всеукраїнською асоціацією паліативної допомоги.
 
Паліативна допомога є важливою складовою системи охорони здоров’я та соціального захисту громадян України і забезпечує реалізацію прав людини на гідне завершення життя, максимальне зменшення болю і страждань та включає в себе надання соціальним робітником соціальної допомоги вдома, консультації психолога, медичні послуги лікаря-терапевта, медичної сестри та інших спеціалістів. Так, на даний час послугами відділення паліативної допомоги користуються 118 печерян.
 
Для малозахищених категорій громадян Територіальним центром організовуються "вогники", безкоштовні відвідування театрів, виставок, зустрічі з аматорами, письменниками, співаками. Найбільш нужденні отримують адресну матеріальну допомогу.
 
Значну  роботу  щодо профілактики негативних явищ в дитячому та молодіжному середовищі,    супроводу  прийомних  сімей та  сімей, які потрапили в кризову ситуацію, популяризацію волонтерського руху  здійснює молодь із районного  Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Багато людей відчуває турботу, увагу та доброзичливість працівників служби, які підтримують родини у скрутні хвилини. Кожен їхній день - це випробування на людяність, моральність... Через службу проходять десятки людських доль. Надзвичайно приємно, коли життєві історії тих, хто потребував допомоги, мають щасливий фінал.
 
Спеціалісти управління Пенсійного фонду України у Печерському районі щоденно сприяють підвищенню рівня правосвідомості людей, вихованню чуйного ставлення до тих, хто потребує уваги й опіки. Прагнення допомогти кожному в непростих життєвих ситуаціях - характерна професійна риса кожного працівника фонду. Їхня щоденна копітка робота зміцнює довіру людей до влади.
 
Патронажні сестри районної організації Товариства Червоного Хреста обслуговують самотніх громадян похилого віку, інвалідів; проводять роботу з молоддю у напрямку попередження ВІЛ/СНІДу та туберкульозу; надають гуманітарну допомогу. 
 
Метою Печерського центру зайнятості є забезпечення продуктивної зайнятості та соціального захисту безробітних. Значна увага приділяється молоді, що стоїть на обліку в службі зайнятості, з питання вибору чи зміни професії, адаптації до ринку праці.
 
На варті інтересів працюючих стоять фонди: соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.
 
Соціальний захист – це особлива галузь, яка найближче стоїть до життєвих інтересів усіх громадян. Саме ви – працівники соціальної сфери – щоденно піклуєтесь про ветеранів війни і праці, людей похилого віку, інвалідів, пенсіонерів, дітей-сиріт, безробітних, підтримуєте малозабезпечені та багатодітні сім’ї, допомагаєте їм здолати життєві труднощі, повірити  в себе і свої можливості, знайти вихід із найскрутнішої ситуації. Така повсякденна  увага, підтримка і допомога є важливою складовою реалізації державної соціальної політики, в центрі якої є людина.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux