Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Майже 3 тисячі житлових будинків залишаються без гарячої води через відмову «НАК «Нафтогаз» укласти договір з КП «Київтеплоенерго» на постачання природного газу.

Опубліковано 12 червня 2018 року о 17:26

З травня поточного року виконавцем послуги постачання гарячої води та опалення стало комунальне підприємство «Київтеплоенерго». Саме «Київтеплоенерго», після завершення угоди з ПАТ «Київенерго», яка діяла останні 16 років, взяло на себе функції управління теплоенергетичним комплексом міста та виконання функції тепло- та водопостачання у Києві.
«НАК «Нафтогаз» відмовив КП «Київтеплоенерго» в укладенні угоди: газопостачальна компанія заявляє, що угода буде укладена лише після того як міське підприємство погодиться взяти на себе боргові зобов’язання попереднього виконавця послуг – ПАТ «Київенерго».
Слід зазначити, що заборгованість ПАТ «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз» складає майже 5 млрд грн млрд грн. Вона виникла внаслідок накопичення: близько 3 млрд грн боргів населення, мільярду гривень – боргу державного бюджету за надані пільги та субсидії, теплопостачання бюджетних установ, різниці в тарифах, а ще близько 1,2 млрд грн - нарахованих штрафів та пені. По-перше, відносно штрафів та пені між сторонами триває судовий спір. По-друге, штрафні санкції, які нараховує «Нафтогаз», є прямим збитком теплопостачальних компаній, і їх компенсація не має відповідних джерел.
Стаття 22 Закону України «Про теплопостачання», на якій наполягає НАК, як підстави для покладення газових боргів «Київенерго» на «Київтеплоенерго» є суперечливим. КП «Київтеплоенерго» не мало відповідного контролю над процесами створення та управління боргами». Зазначений висновок підготовлено групою експертів у рамках виконання меморандуму між Київською міською державною адміністрацією та Агенцією США з міжнародного розвитку (USAID). Тобто норма, на якій наполягає «Нафтогаз» є спірною і вирішення цього питання може відбуватися у судовій площині.
Однак законодавством України не передбачено норму, за якою «НАК «Нафтогаз» має право блокувати газопостачання багатомільйонного міста. Питання правонаступництва боргів та питання життєзабезпечення міста мають вирішуватися окремо і не залежати один від одного. Більше того, у подальшому позиція «Нафтогазу» може спричинити більш глобальні негативні наслідки. З 1 серпня КП «Київтеплоенерго» має укласти договір на постачання природного газу на ТЕЦ 5 та ТЕЦ 6, які з перейдуть в управління КП. Відсутність газопостачання на ТЕЦ – це відсутність гарячої води ще для 70% будинків Києва. Більше того, це ризик виникнення надзвичайної ситуації регіонального значення, адже ТЕЦ виробляють не лише тепло, а й електроенергію.
Міська влада Києва звернулася до Кабінету Міністрів України як до представника власника компанії НАК «Нафтогаз» і сподівається на його допомогу в недопущенні у столиці ризиків виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру.
Міська влада Києва сподівається на цивілізоване вирішення питання, де кияни та їх комфорт не залежатимуть від деструктивної позиції монополіста на ринку газопостачання.
КТЕ: Попри це у столиці триває активна підготовка до опалювального сезону. Сформований автопарк для КП «Київтеплоенерго» - 211 одиниць техніки вже працює. Закуплені два авто для пошуку пошкоджень мереж Ще 27 одиниць нового транспорту ми очікуємо. З початку міжопалювального сезону підприємство ліквідувало понад 1,5 тисячі пошкоджень мереж. Наша головна мета – стабільне входження в опалювальний сезон.
Окремо слід наголосити на тому, що віднині усі консультації, що стосуються гарячої води та опалення здійснюються через Центр комунального сервісу. Всього у Києві 11 повноцінних районних та міських центрів, а також 53 точки прийому.
Також Київ зараз працює над розробкою нової схеми теплопостачання м.Києва. І дуже важливо, що до цієї роботи залучені міжнародні партнери.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux