Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Інформація для підприємців "Переваги екологізації підприємницької діяльності"

Опубліковано 13 грудня 2018 року о 15:04

Малий і середній бізнес в Україні є однією з потужних соціально-економічних сил, яка забезпечує роботою більшість найманих працівників в економіці країни та передбачає випуск такого обсягу продукції, що перевищує половину обсягу загальної продукції.

 Окремо взяте мале чи середнє підприємство чинить незначний вплив на довкілля, але сукупний (кумулятивний) вплив на довкілля є значним. Тому актуальним є завдання екологізації малого й середнього бізнесу та розвитку зеленого бізнесу.

 «Зелений» бізнес можна визначити як бізнес, що дотримується принципів екологічної збалансованості у своїй діяльності, прагне до використання відновлюваних ресурсів і намагається мінімізувати негативний вплив своєї діяльності на довкілля, місцеву громаду, суспільство та економіку так, щоб не створювати загроз для нинішнього й майбутнього поколінь.

 Зростаюче усвідомлення екологічних проблем, таких як прискорене виснаження природних ресурсів і погіршення якості довкілля, призвело допоявиконцепції збалансованого (сталого) розвитку, яка передбачає постійне узгодження на рівноправній основі трьох складових розвитку – економічної, соціальної та екологічної.

 Інтеграція екологічних питань у бізнесову діяльність вже давно не є модою, нині це – частина звичайного бізнесу, яка дає змогу заощадити кошти, створити умови для хорошої реклами і навіть залучити нових клієнтів. Інтеграція екологічної складової може бути досягнута в діяльності будь-якого підприємства, у тому числі малого та середнього.

 Підприємці можуть розглянути можливість розвитку бізнесу, орієнтованого на зростаючу тенденцію щодо здорового способу життя, розумного споживання, органічних продуктів, відновлюваної енергії та інших «зелених» секторів.

 Для цього потрібно дослідити ринок для виявлення потенційних можливостей для розвитку бізнесу, націленого на задоволення потреб у товарах і послугах, шляхами, які сприяють екологічній збалансованості.

 Сучасний інформаційний простір відкриває широкий доступ до технологій з усього світу, що дає можливість отримати поради щодо ефективних та екологічних методів виробництва.

 Багато підприємств вже зробили важливі кроки на шляху до мінімізації впливу їхньої діяльності на довкілля. Окремі з них перейшли до безвідходного виробництва, у якому всі матеріали або повністю використовуються в бізнесі, або проходять вторинну переробку. Інші – послуговуються замкненою системою водокористування, у якій було ліквідовано скидання стічних вод. Деякі – використовують лише вторинні (перероблені) матеріали у виробничому процесі. У всіх цих і в багатьох інших випадках власники бізнесу дійшли таких висновків, результатами яких стали рішення щодо інвестицій та операційної діяльності, які значно знизили їхній вплив на довкілля.

 Бізнес може запроваджувати в межах своїх інтересів «зелену» стратегію, яка збільшить доходи – або шляхом зменшення витрат, або шляхом збільшення продажу, або за допомогою поєднання цих двох факторів.

 Інші власники бізнесу можуть вирішити, що довгострокова життєздатність їхньої діяльності залежить не лише від прибутку, а й від зосередження на соціальних і екологічних показниках. Вони можуть затвердити зелену стратегію

в рамках «потрійного критерію», який охоплює не тільки фінансові, а й соціальні та екологічні показники.

 Усе більше представників бізнесу вважає за потрібне реагувати на попит клієнтів на «зелені» продукти та послуги. У таких випадках вони навмисно орієнтують свої продукти й послуги, а також технологію та спосіб, за допомогою яких виробляють і постачають ці продукти та послуги, на дотримання вимог своїх клієнтів (які часто мають бажання платити радше за зелені, ніж за традиційні продукти чи послуги).

 Екологізація інноваційного підприємництва – абсолютно необхідна складова соціально-економічного розвитку суспільства, актуальність якої в подальшому тільки зростатиме через надто недосконале природокористування та неспроможність довкілля до самовідновлення.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux