Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Бібліотека ім. М.Є. Салтикова-Щедріна пропонує ознайомитись із віртуальною виставкою "Війна у пам’яті – біль у серці"

Опубліковано 07 травня 2020 року о 11:45


Централізована бібліотечна система Печерського району пропонує ознайомитись із віртульною виставкою на тему: "Війна у пам’яті – біль у серці", яка нагадує чого коштували нашій країні роки Другої світової війни, про які кожен з нас повинен пам'ятати, адже ті, хто забуває історію, приречені її повторити.

Водночас, про Другу світову війну написано багато книг - від історичних до фантастичних. Пропонуємо вам звернути увагу на деякі з них:

Алексієвич С. О. У війни не жіноче обличчя [пер. з рос. В. Рафєєнка]; Харків: Віват, 2017. – 399 с.

Найвідоміша і найзнаменитіша книга Світлани Алексієвич про Другу світову, де війна вперше показана очима жінки. На найстрашнішій війні XX століття жінці довелося стати солдатом. Вона не тільки рятувала, перев'язувала поранених, а й стріляла зі "снайперы", бомбила, підривала мости, ходила в розвідку, "брала язиків".

…Жінка вбивала. Вона вбивала ворога, що обрушився з небаченою жорстокістю на її землю, на її будинок, на її дітей. Це була найбільша жертва, принесена нею на вівтар Перемоги. І безсмертний подвиг, всю глибину якого ми з роками мирного життя осягаємо.

Це перший із п’яти романів циклу: "Голоси Утопії", що подарував авторці всесвітню славу та Нобелівську премію 2015 року.

Героїчний Київ: Документальні розповіді/ Упор. В.І.Денисенко. - К. : Україна, 2003. - 335 с.

Книга присвячена незламним оборонцям і звитяжним визволителям столиці України від фашистських загарбників. Герої спогадів – льотчики, танкісти, артилеристи, воїни-десантники, підпільники, партизани, командири і воєначальники. З рядків достовірних розповідей постає грандіозний масштаб битви на Дніпрі за славний Київ у 1941-1943 роках.

Улас Самчук. На білому коні. На коні вороному: спомини і враження: у 2 ч.; Острог: Нац. ун-т «Остроз. акад.»; Луцьк: Твердиня, 2007. – 421 с.

Цей автобіографічний твір відомого українского прозаїка, що охоплює період Другої світової війни, вперше виданий на теренах України. Раніше «На білому коні. На коні вороному» видавався ще за життя письменника в Канаді. Ця книга - одне з небагатьох свідчень того, наскільки важко було представникам української інтелігенції перебувати в умовах окупації.

Улас Самчук, як видно зі споминів, прагнув будь-якою ціною зберегти свою людську і національну гідність і, будучи далеко за кордоном, зумів передати настрої земляків та неповторний менталітет свого краю. Персонажі та події не вигадані. Тут читач знайде багато знайомих імен: Олена Теліга, Євген Маланюк, Олег Ольжич… Книга буде цікавою для українського читача, зокрема істориків, літераторів, для тих, хто не байдужий до питань національно-визвольної боротьби українців.

Улас Самчук - великий письменник, патріот, "буржуазний націоналіст" , якого на Нобелівську премію 1980 року висував, проте, чомусь російський емігрантський журнал "Современник", що стояв далеко не на проукраїнських позиціях. Нобелівської премії письменник бездержавного на той час народу не здобув, зате повернувся своєю творчістю в рідну Україну таки на білому коні. Коні переможців.

Говорушко М.А. Камінці на долоні; Україна, 2002. - 112 с.

Книга спогадів, оповідань, документальних розповідей. Воїнською мужністю, патріотизмом, відповідальністю і взаємовиручкою пронизані численні епізоди з фронтового життя піхотинців, танкістів, льотчиків, моряків, партизанів та ін. Окремий розділ становлять оповідання, присвячені дітям війни.

Гнатюк О. Відвага і страх [пер. з пол.] ;4-те вид. – Київ: Дух і літера, 2018. – 488 с.

Це історичне видання про Львів часів Другої світової війни. Головну увагу зосереджено на поведінці людей, які постали перед загрозою смерті. Однак незвичність оповіді, що спирається на щоденники, спогади, листи і навіть протоколи допитів, полягає не тільки в цьому. Йдеться про долю людей і водночас долю польської, української та єврейської інтелігенції, про складні стосунки між ними, про різні вияви солідарності та ворожості, в основі яких лежали відвага і страх. Читачі у відгуках зазначають, що після прочитання книги лишається відчуття, що сам там побував – ходив тією бруківкою, слухав те радіо, і разом з героями книги переживав біль і страх кривавого молоха війни.

Ну і на останок - кілька корисних посилань на літературу:


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux