Головна  →  Новини  →  17 березня 2023

Що означає паліативна допомога за місцем перебування пацієнтів?

Хто потребує паліативної допомоги? Де пацієнт або пацієнтка можуть отримати безоплатну паліативну допомогу? Що передбачає паліативна допомога за місцем перебування пацієнтів і чи є вона безоплатною? Як отримати знеболювальні препарати? НСЗУ відповідає на найпоширеніші питання. 

Паліативна допомога - це підхід, який покращує якість життя дорослих і маленьких  пацієнтів, а також їхніх сімей, які стикаються з проблемами, пов'язаними з небезпечною для життя хворобою. Такий підхід запобігає стражданням та полегшує їх завдяки ранньому виявленню, правильній оцінці та лікуванню болю й інших супутніх симптомів. Паліативна допомога спрямована на гідність, якість життя та вміння жити з прогресуючим захворюванням. 

Де пацієнти можуть отримати безоплатну паліативну допомогу?
Паліативна медична допомога може бути надана як в лікарні або хоспісі, так і вдома чи за місцем перебування важкохворої людини. Для пацієнта з обмеженим прогнозом тривалості життя це означає вибір. Перебувати або на лікарняному ліжку, або поруч з близькими людьми. У стаціонарі можна пройти терапію тривалістю 7-14 днів, а після цього за бажанням повернутися у рідні стіни. За місцем перебування пацієнта з ним або з нею працюватимуть мультидисциплінарні команди для надання послуг паліативної допомоги. Все це є безоплатним.

Знайти медичні заклади, які надають мобільну або стаціонарну паліативну допомогу можна на сайті НСЗУ, обравши в розділі “Е-дані” вкладку “Аналітичні панелі (дашборди)” та дашборд “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”. Потрібно включити у фільтрах вибрати потрібну область або населений пункт, а в “Групі послуг” – необхідний пакет. Дашборд покаже всі заклади, які мають договір на пакет “Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям” або “Стаціонарна  паліативна медична допомога дорослим і дітям”, а також їх контакти. Також можна зателефонувати до контакт-центру за номером 16-77. Оператор підкаже найближчий медзаклад із договором.

Що гарантується пацієнтам в межах пакету “Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям”
Мультидисциплінарна команда з паліативної допомоги приїздить до пацієнта чи пацієнтки не рідше одного разу на місяць. А також зв'язується за допомогою засобів телекомунікації не менше одного разу на тиждень.
Крім того пацієнтам гарантується безоплатно:
- оцінка стану пацієнтів, в тому числі - соматичного стану та виявлення порушень функцій життєво важливих органів і систем, психоемоційного стану (із наданням психологічної допомоги при необхідності), хронічного больового синдрому та його запобігання;
- збір та транспортування біологічного матеріалу до лабораторії закладу;
- інструментальні дослідження за місцем перебування або в медзакладі;
- киснева та респіраторна підтримка;
- знеболення на всіх етапах діагностики та лікування;
- забезпечення асистивними засобами (крісла колісні, милиці тощо);
- послуги із реабілітації;
- навчання членів родини (законних представників, доглядачів) навичкам догляду за важкохворим.

Повний перелік послуг – на сайті НСЗУ пункт 10.

Як отримати безоплатну мобільну паліативну допомогу? 
Для цього потрібно мати направлення. Направлення може видати лікар первинної медичної допомоги або лікуючий лікар. Також підставою для того, аби отримати безоплатну паліативну допомогу є переведення пацієнтів з іншого медзакладу або клінічного підрозділу під нагляд спеціалістів паліативної служби.

Як отримати знеболювальні препарати, якщо пацієнт перебуває вдома, а не в лікарні?
Під час візиту до місця перебування пацієнта мультидисциплінарна команда з паліативної допомоги оцінює больовий синдром та його запобігання, лікування і контроль. Для запобігання болю лікар має призначити та виписати електронний рецепт або рецепт на спеціальному рецептурному бланку форми № 3 (ф-3) на наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, ненаркотичні знеболювальні препарати.

Виписування знеболювальних препаратів регулює Наказ МОЗ №360 https://cutt.ly/kf8r3jZ і Постанова Кабінету Міністрів України №589 https://cutt.ly/yf8r5mB

Джерело: https://nszu.gov.ua/

Перейти до спискуВерсiя для друку