Головна  →  Новини  →  28 лютого 2020

COVID-19: що треба знати про симптоми та профілактику

Коронавірус — рід вірусів, що об'єднує РНК-вмісні плеоморфні віруси середньої величини. Діаметр різних вірусів — приблизно 80—220 нм. Віруси розмножуються в цитоплазмі інфікованих клітин.

Спалах коронавірусної хвороби 2019, скорочена офіційна назва Covid-2019 або COVID-19, офіційна назва коронавірусу – SARS-CoV-2, який розпочався в середині грудня 2019 року в місті Ухань у центральному Китаї з фіксації появи серед місцевих мешканців пневмонії невідомого походження, які були різною мірою пов'язані насамперед із ринком тваринних та морепродуктів Уханя.

Станом на ранок 28 лютого 2020 року зареєстровано 83 389 випадків захворювання COVID-19, з них 2858 закінчились смертю, у той же час 36 569 (43,8%) осіб одужали. За межами Китаю зафіксовано 4430  випадків у 45 країнах світу.

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано.

Які симптоми COVID-19?

Найпоширеніші симптоми COVID-19 – лихоманка, втома та сухий кашель. У деяких пацієнтів можуть виникати болі, закладеність носа, нежить, біль у горлі або діарея. Ці симптоми, як правило, легкі і починаються поступово. Деякі люди заражаються, але не проявляють жодних симптомів і не почуваються зле. Більшість людей (близько 80%) одужують, не потребуючи спеціального лікування. Приблизно в кожної 6 людини, яка захворіла на COVID-19, виникають ускладнення і розвивається ускладнене дихання. Ускладнення здебільшого виникають у людей похилого віку та тих, хто має інші захворювання – такі як високий кров'яний тиск, проблеми з серцем або діабет.

Як поширюється вірус?

Люди можуть заразитися COVID-19 від тих, у кого вже є вірус. Хвороба може поширитися від людини до людини через невеликі крапельки з носа чи рота, які поширюються, коли людина з COVID-19 кашляє або чхає. Ці краплі опадають на предмети та поверхні навколо людини. Інші люди можуть підхопити COVID-19, торкаючись спочатку цих предметів чи поверхонь, а потім торкаючись своїх очей, носа чи рота. Також можна інфікуватися COVID-19, якщо вдихати крапельки від людини з COVID-19, що кашляє або чхає. Ось чому важливо триматися на відстані більше 1 метра від хворої людини.

Для профілактики захворювань, слід дотримуватись таких стандартних рекомендацій:

- часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;

- під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;

- якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;

-  не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження;

Тимчасові рекомендації для підприємств та роботодавців:

-  Працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають повідомити свого керівника та залишатися вдома.

-  Якщо на роботу вийшла людина з гострим респіраторним захворюванням, її слід відокремити від інших працівників та негайно направити додому.

- Варто регулярно проводити прибирання на робочому місці: очищати поверхні, стільниці та дверні ручки відповідними засобами для чищення.

- Працівники мають обробляти руки дезінфекційними спиртовмісними засобами або мити руки з милом не менше 20 секунд.

Громадянам України, які планують подорож до Китаю або наразі перебувають в країні, рекомендується:

- при плануванні подорожі до КНР чи всередині країни зважати на ризики, пов’язані з розповсюдженням вірусу, виявляти підвищену пильність та уточнювати актуальну епідемічну ситуацію в регіоні відвідування;

- вживати лише належним чином термічно оброблені продукти тваринного походження та рибу;

- уникати контакту з тваринами (живими або мертвими), відвідування ринків із продажу м’яса, цирків, зоопарків, тваринницьких ферм тощо;

- не контактувати з людьми з ознаками респіраторних захворювань;

- ретельно мити руки із застосуванням засобів гігієни, особливо після відвідання місць масового скупчення людей та перед їжею; користуватись антисептичними засобами на спиртовій основі;

- при симптомах, схожих на грип чи ГРВІ (несподіване погіршення стану, підвищення температури тіла, нежить, кашель тощо) мінімізувати контакти з іншими людьми й невідкладно звернутися до медичного закладу.

Питання- відповідь:

В яких лікарнях будуть діагностувати новий коронавірус?

Тест-система знаходиться у вірусологічній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України (вул. Ярославська, 41). Для дослідження зразки будуть направлятися саме в цю лабораторію.

Через скільки буде результат з лабораторії?

Від моменту отримання зразка лабораторією в середньому необхідно 5-7 годин робочого часу для визначення результату.

Тепер усіх, хто був у Китаї, будуть діагностувати? Де можна пройти ці тести? Чи можна купити самим?

Діагностика буде здійснюватися виключно у випадках, що відповідають епідеміологічному і клінічному визначенню хвороби, зазначених в рекомендаціях ВООЗ. Тестування буде проводити вірусологічна референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Купити тест-систему для самостійного користування неможливо.

Це правда, що її вистачить для перевірки тільки 20-30 чоловік?

Отримана тест-система та реагенти розраховані на близько 30-ти досліджень, чого цілком достатньо до моменту отримання чергових реагентів. Також лабораторному діагностуванню на коронавірус підлягають лише випадки, які чітко підпадають під критерії ВООЗ як підозрілі.

Як підготуватися до діагностики?

Підготовку пацієнта до діагностики має забезпечити лікар. Усі лікарі отримали настанови та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо ведення пацієнтів з підозрою на нову коронавірусну інфекцію. Також заклади охорони здоров’я отримали методичні рекомендації щодо забору зразків та транспортування до лабораторії.

Довідково:

Рекомендації підготовлені на основі матеріалів Міністерства охорони здоров′я України, ДУ «Центр громадського здоров′я»  та  «The U.S. Centers for Disease Control and Prevention».

Перейти до спискуВерсiя для друку