15 лютого – Міжнародний день дитини, хворої на рак
15 лютого – Міжнародний день дитини, хворої на рак, а 4 лютого світ відзначив день боротьби з раком. Як зазначають у Київському міському центрі здоров’я, мета цих днів – привернути увагу населення до своєчасної профілактики раку. Показник онкозахворювань серед українців становить близько 160 тисяч хворих на рік і 90 тисяч випадків летальності, з яких 40% помирають у перший рік після виявлення, як правило, через пізню діагностику.
Як повідомляють лікарі, онкологічні захворювання – друга за частотою причина смерті після серцево-судинних захворювань. На жаль, неможливо повністю захистити себе і своїх близьких від цієї хвороби, але існує ефективна профілактика раку, яка дає змогу звести ризик захворювання до мінімуму.
Будь-яке онкологічне захворювання пов’язане з двома чинниками: зовнішнім і внутрішнім. Зовнішній чинник – це те, що ми їмо, чим дихаємо, у якому екологічному середовищі живемо. До внутрішнього відноситься стан нашого організму, тобто наскільки повноцінно та злагоджено працюють його органи й системи, а також генетична спадковість, яку отримує людина від своїх батьків.
За інформацією лікарів, головні чинники онкозахворювань – неправильне харчування та тютюнопаління, кожен з них обумовлює третину захворювань. Третє місце – це вміння правильно реагувати у стресових ситуаціях, а також активний спосіб життя. У людини, яка багато рухається, знижується ризик захворіти на рак удвічі.
За рекомендацією лікарів, щоб запобігти захворювання, потрібно раціонально харчуватися, а саме: обмежити вживання тваринних жирів, солодощів, мучних продуктів, введення до свого харчового раціону більше молочних продуктів, риби, морепродуктів, овочів, фруктів та зелені.
Потужним канцерогеном є копченості. Під час теплової обробки у продуктів утворюється бензопірен, який є канцерогеном і зумовлює виникнення пухлини.
На жаль, як зауважують лікарі, протиракової дієти не існує, але правильне приготування їжі та раціональне харчування здатне суттєво знизити ризик онкозахворювання й позитивно вплинути на здоров’я. Тому така шкідлива звичка як паління є причиною виникнення 80% випадків раку легень, а також шлунково-кишкового тракту, молочної залози та інших органів.
Окрім того, споживання алкоголю є встановленим фактором ризику для раку порожнини рота, глотки, гортані, стравоходу, печінки, колоректального раку і раку грудей у жінок, а також є зв’язок із раком підшлункової залози.
За рекомендацією лікарів, для профілактики онкозахворювань, важливо рухатися. З віком у людини знижуються обмінні процеси, а це є ґрунтом для розвитку раку. Так, при активному русі у клітини надходить багато кисню, який поліпшує обмінні процеси, що сприяє травленню й виведенню вже перероблених продуктів обміну. За інформацією Київського міського центру здоров’я, у 45% чоловіків і 28% жінок можливо запобігти онкології, лише займаючись регулярно фізкультурою.
Ще один дуже потужний чинник, що може зумовити онкозахворювання – це стрес. За рекомендацією лікарів, завжди потрібно себе налаштовувати на позитивне сприйняття світу. Деяким людям у цьому питанні не зайвою буде професійна допомога психотерапевта чи психолога.
Важливо знати ознаки та симптоми, які можуть вказувати на початок розвитку онкологічного захворювання, і вчасно на них реагувати.
Перша ознака раку – виникнення новоутворення. Це може бути невеликий вузлик або плямочка, яка нещодавно з’явилося й швидко розвивається. Можуть бути порушення в роботі різних органів, кровотечі, погане самопочуття, схуднення. Відразу ж потрібно вжити заходів – звернутися до лікаря, пройти потрібне обстеження. Як повідомляють спеціалісти, профілактичний огляд потрібно проходити не менше одного разу на рік.
Джерело: КМДА