Головна  →  Новини  →  28 березня 2024

Безпечність харчових продуктів: дієтичні добавки – це не ліки, а харчовий продукт

До Держпродспоживслужби часто надходять звернення громадян стосовно дієтичних добавок. Тому хочемо ще раз нагадати споживачам, що статтею 1 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначено, що дієтична добавка – це харчовий продукт, який:

  • є концентрованим джерелом поживних речовин (у тому числі білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин) або інших речовин з поживним або фізіологічним ефектом;
  • виготовляється у формі капсул, пастилок, пігулок та саше, ампул з рідинами, пляшок для крапельного дозування чи в інших формах рідин та/або порошків;
  • призначений для споживання в невеликих визначених кількостях;
  • споживається як доповнення до звичайного харчового раціону окремо або в комбінації з іншими харчовими продуктами.

На етикетці дієтичних добавок, окрім обов’язкової для надання інформації про харчовий продукт (стаття 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»), відповідно Гігієнічних вимог до дієтичних добавок, що затверджені наказом МОЗ від 19.12.2013 № 1114 має бути зазначено:

  • назву харчового продукту – «дієтична добавка»;
  • назву категорій окремих поживних або інших речовин, що характеризують продукт або які вказують на походження таких окремих поживних або інших речовин;
  • кількість (порцію) дієтичної добавки, рекомендовану для щоденного споживання;
  • попередження не перевищувати зазначену рекомендовану кількість (порцію) для щоденного споживання;
  • вказівку про те, що дієтичні добавки не слід використовувати як заміну повноцінного раціону харчування;
  • застереження про те, що продукт потрібно зберігати в недоступному для дітей місці.

Нагадуємо суб’єктам господарювання, що всі оператори ринку, які здійснюють діяльність з обігу харчових продуктів, у тому числі і аптечні заклади, в асортименті яких є будь-які харчові продукти, відповідно статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності і якості харчових продуктів» повинні бути внесені до державного реєстру потужностей операторів ринку, адміністратором якого є Держпродспоживслужба.

Джерело: Держпродспоживслужба

Перейти до спискуВерсiя для друку