Головна  →  Новини  →  15 травня 2023

Що українцям варто знати про ID-картку?

 

Паспорт громадянина України у вигляді ID-картки почали оформлювати з січня 2016 року. Документ має вигляд пластикової картки з чіпом, на якому зберігаються біометричні дані власника, зокрема цифрова фотографія та підпис. Картка містить номер та серію паспорта, дані про місце реєстрації та проживання, сімейне становище та дітей – тобто таку інформацію, як і на сторінках паперового документа. Крім того, до паспорта заноситься податковий номер.

Чи потрібно всім громадянам переходити на нові паспорти та як оформити такий документ? Яка процедура його оформлення, умови користування, терміни зберігання тощо.

Тож коротко відповідаємо на основні питання щодо ID-картки:

  • Усі українці зобов’язані замінити паспорт-книжечку на ID-картку?

Законодавством не передбачений обов’язковий обмін паспорта громадянина України зразка 1994 року на ID-картку.

ID-картка обмінюється за бажанням власника паспорта книжечки або у випадках втрати, крадіжки, псування, зміни прізвища або інших даних власника документа.

  • Хто може одержати?

          Внутрішній паспорт у вигляді ID-картки видають усім громадянам, які досягли 14-річного віку. Щодо решти українців, то замінити паспорт-книжечку на ID-карту можуть лише ті, кому виповнилося 25 та 45 років. Вони можуть вибрати новий документ замість вклеювання фотографії у старий паспорт. Також підставою для видачі ID-картки є вимушена заміна паспорта: у зв'язку зі зміною прізвища після укладення шлюбу, внаслідок крадіжки, втрати чи псування документа. На сьогоднішній день заміна паперового паспорта на ID-картку не є обов'язковою для всіх громадян і відбувається лише за необхідності.

  • Як оформити?

Оформити ID-паспорт можна у відділенні ДМС за фактичним місцем проживання або в Центрі надання адміністративних послуг. Для того, щоб оформити перший паспорт у вигляді ID-картки, необхідно подати свідоцтво про народження, паспорт одного із батьків та інші документи, що підтверджують громадянство України. Особи, які бажають замінити паперовий паспорт на ID, повинні надати паспорт, що підлягає обміну, та ідентифікаційний код. Також знадобляться документи, що підтверджують додаткову змінну інформацію, яка вноситься до ID-картки: довідка про місце реєстрації або витяг з реєстру територіальної громади, свідоцтво про народження дітей, шлюб або розлучення, свідоцтво про зміну імені. Переселенцям потрібно буде надати довідку про поставку на облік внутрішньо переміщених осіб.

  • Скільки коштує?

         У 14 років ID-картка видається безкоштовно, у разі заміни старого документа доведеться сплатити загальний адміністративний збір у розмірі 450 грн. якщо термін виготовлення паспорта становить 20 робочих днів із дня подання документів. Також можна вибрати прискорену процедуру строком на 10 днів, за яку доведеться заплатити 820 грн. Слід зазначити, що ID-картка, яка видається у 14 років, діятиме 4 роки, з 18 років документ видається на 10 років.

  • ID-картка оформляється тільки за місцем реєстрації ?

Така нормативна вимога діяла певний час, але з початком пандемії та запровадженням воєнного стану ID-картку можна оформити незалежно від місця реєстрації у будь-якому підрозділі міграційної служби, «Паспортному сервісі» чи ЦНАП на території України.

  • За межами України оформлення ID-карти неможливе?

Наразі дипломатичні установи МЗС України за кордоном не надають послугу з оформлення ID-картки. Але після початку повномасштабної війни Державна міграційна служба спільно з МВС запровадила надання послуг за кордоном ДП «Документ».

Наразі підрозділи «Паспортного сервісу» вже доступні у чотирьох містах Польщі (Варшава, Краків, Ґданськ і Вроцлав), у Туреччині (Стамбул), Словаччині (Братислава), Чехії (Прага), двох містах Німеччини (Кельн і Берлін) та Іспанії (Валенсії). І ця мережа буде й надалі розширюватися.

  • Отримати готову ID-картку можна тільки в тому підрозділі, де подавалася заява?

Донедавна це було саме так. Але війна вносить свої корективи. Тому для українців з’явилася можливість пересилання готового документа через підрозділі ДМС, а також консульські установи та підрозділи  «Паспортного сервісу» за кордоном.

  • Готова ID-картка зберігається лише кілька місяців, а потім знищується?

ID-картка зберігається три місяці у центрах "Паспортний сервіс" або у ЦНАПі, після чого передається до підрозділу міграційної служби,  де залишається до завершення воєнного стану.

Більше інформації щодо оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID-картки можна отримати на сайті ДМС України за посиланням https://dmsu.gov.ua/poslugi/pasport-gromadyanina-ukrajni.html

 

Перейти до спискуВерсiя для друку