Головна  →  Новини  →  9 грудня 2015

Служба у справах дітей Печерської РДА звітує про виконану роботу за 11 місяців 2015 року

Служба у справах дітей Печерської РДА звітує про виконану роботу за 11 місяців 2015 року

Служба у справах дітей Печерської райдержадміністрації є одним з важливих суб׳єктів служб та відомств, які відповідають у районі за формування та реалізацію єдиної державної політики у сфері соціального захисту дитинства, здійснення заходів щодо захисту прав, свобод і законних інтересів дітей шляхом взаємодії та тісній співпраці з правоохоронними органами, управлінням освіти, загальноосвітніми та дошкільними  навчальними закладами району, міста Києва та іншими структурними підрозділами.

З метою забезпечення оптимального функціонування цілісної системи захисту прав дітей, організації результативної роботи щодо запобігання соціальному сирітству, запобігання бездоглядності, безпритульності та профілактики правопорушень серед неповнолітніх, сприяння забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання і всебічний розвиток - у Печерському районі протягом 11 місяців 2015 року спеціалістами служби у справах дітей Печерської РДА проводилась відповідна змістовна системна робота  по наступним  напрямкам:

1. Соціально-правовий захист дітей, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

З метою сприяння забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток у районі створено Комісію з питань захисту прав дітей. За період з 01.01.2015 по 08.12.2015 проведено 22 відповідних засідання, на яких розглянуто та вирішено позитивно 218 питань.

Створена та постійно поновлюється Єдина інформаційна аналітична система «Діти» (ЄІАС «Діти») з метою  надання комплексної соціальної допомоги дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування та дітям, які опинились у складних життєвих обставинах (каб. № 400). Служба здійснює постійний контроль за повнотою внесення і своєчасним поповненням інформації в ЄІАС «Діти». З метою запобігання порушень конфіденційності, цілісності та доступності інформації, яка оброблюється, призначено адміністратора безпеки ЄІАС «Діти», системного адміністратора програмно-апаратних засобів та визначено користувачів, які мають право працювати з системою.

Так, станом на 08.12.2015 на первинному обліку служби у справах дітей Печерської РДА перебуває 80 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них під опікою - 47 дітей. Всього у сімейних формах виховання перебувають 56 дітей, що становить 70% від загальної кількості дітей, які перебувають на первинному обліку Служби.

Протягом січня-листопада 2015 року на первинний облік служби поставлено 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 10 дітей - покинуті у пологових будинках №№1 та 7, а 7 дітей залишились без батьківського піклування. Всі діти влаштовані до сімейних форм виховання та до державних дитячих закладів на повне державне утримання (діти-інваліди).

Усиновлено 6 дітей, з них громадянами України – 5 чол., іноземними -1 дитина.

У державних закладах  на повному державному утриманні перебувають 18 дітей, з них: 14 – діти-інваліди; 1 - перебуває у розшуку; 1 – центр соціально-психологічної реабілітації  для дітей № 1; 2 – новонароджені, підбір родини. 

З метою допомоги дітям, які втратили піклування біологічних батьків, захисту їх прав щодо проживання у сім'ї у районі з 2006 року функціонує Дитячий будинок сімейного типу, на вихованні у якому  перебувають 8дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Дитячий будинок перебуває під соціальним супроводом Печерського районного у м. Києві центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Управлінням праці та соціального захисту населення Печерської райдержадміністрації систематично ведуться нарахування та виплата грошового забезпечення дітям-сиротам та матері-виховательці за надання соціальних послуг у дитячому будинку сімейного типу за принципом «гроші ходять за дитиною».

Також, з метою посилення уваги до проблем дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх прав та законних інтересів, створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї на сайтах райдержадміністрації та служби у справах дітей Київської міської державної адміністрації опубліковані статті: «Усиновлення стає нормою», «Вітаємо з Днем усиновлення», «Незахищені – захищені».

Окрім цього, з метою  тимчасового догляду та виховання дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин та/або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування на сайті райдержадміністрації опублікована стаття: «Ви – подружжя і вже виховали своїх дітей?».

Інформацію щодо створення в районі патронатної сім'ї надано до відповідних структурних підрозділів адміністрації, причетних до проблем дитинства.

Протягом зазначеного періоду, з метою захисту законних прав та інтересів дітей,  спеціалісти служби брали  участь у судових засіданнях в Печерському районному суді та судах міста Києва. Зокрема:

- 32 справи/92 засідання про врегулювання відносин між батьками;

- 6 справ про усиновлення дітей;

- 25 справ про позбавлення батьківських прав/ 69 засідань;

- 42 справи щодо захисту житлових та майнових прав дітей/151засідання.

Також, здійснюються обстеження житлово-побутових умов дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою/піклуванням. Опікуни/піклувальники надають відповідні звіти.

2. Захист житлових та майнових прав  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

За інформацією відділу обліку та розподілу житлової площі Печерської РДА, відповідно до ст.46 Житлового Кодексу України, станом на 08.12.2015 на квартирному обліку при райдержадміністрації перебувають 28 осіб.

Протягом зазначеного періоду на квартирний облік службою у справах дітей поставлено 2 дітей-сиріт. У липні 2015 року 1 особа, з числа дітей-сиріт, отримала однокімнатну квартиру в Печерському районі.

Житлова площа надається відповідно до щорічних розпоряджень Київської міської державної адміністрації «Про розподіл загальної площі квартир у жилих будинках».

З метою захисту житлових та майнових прав за дітьми, які  влаштовані на виховання в державний заклад, до родичів, опікунів/піклувальників, протягом усього часу їх перебування зберігається  житло, у тому числі, що знаходиться в іншій місцевості.

3.Проведення профілактичних рейдів

З метою виявлення та повернення до навчаль­них за­кладів дітей шкільного віку, не охоплених навчанням, на початок учбового року, усунення причин та умов даного явища, соціального захисту виявлених дітей, запобігання їх бездоглядності та безпритульності, службою у справах дітей видано наказ від 25.08.2015 № 25 «Про організацію проведення у 2014 році «Всеукраїнського заходу «Урок»» у Печерському районі м. Києва»» – відповідно до якого спільно з відділом кримінальної міліції у справах дітей,  управлінням освіти та Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з 01.09. по 10.09.2015 проведено районні рейди «Урок». Під час проведення відповідних заходів виявлено 7 дітей.

Всього у загальноосвітніх навчальних закладах району навчається 13265 учнів (мікрарайон 6363 дитини віком від 6-18 років). Позаурочною та позашкільною діяльністю охоплено 100% учнів.

Окрім того, службою у справах дітей Печерської РДА, спільно з управлінням освіти та інноваційних технологій 01.10.2015 видано наказ №191/32 «Про проведення спільної перевірки профілактично-виховної роботи у загальноосвітніх навчальних закладах району». ЗНЗ перевірятимуться відповідно складеного графіку.

Всього, протягом зазначеного періоду, з метою зміцнення правопорядку серед неповнолітніх, соціального захисту дітей та підлітків, які залишилися без батьківської опіки та піклування, проведено 36 профілактичних рейдів «Діти вулиці», «Комп’ютер» та «Урок». Дітей відповідних категорій не виявлено.

Поряд з цим, з метою обмеження відвідування дітьми комп’ютерних клубів у навчальний час та після 21:00 години, службою у справах дітей спільно з відповідними структурними підрозділами також постійно здійснюються перевірки даних установ, розважальних закладів. Протягом відповідного періоду здійснено 8 перевірок. 

4.Проведення правової та профілактично-виховної  роботи серед дітей

З метою попередження безпритульності та бездоглядності, правопорушень та злочинності, вироблення свідомої дисципліни серед неповнолітніх, службою у справах дітей розроблено графік проведення правового лекторію та профілактики шкідливих звичок серед дітей і підлітків на базі загальноосвітніх навчальних закладів, який затверджується заступником голови з гуманітарних питань районної державної адміністрації. На виконання вищезазначеного графіку працівниками районного суду, ВКМСД,  відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків Печерського РУ ГУ МВС України у м. Києві, районної прокуратури, юстиції, управління охорони здоров’я, районного «Центру Здоров’я», працівниками районного військового комісаріату проводяться бесіди і лекції відповідної тематики з учнівською молоддю Печерська.

Відповідно до листа служби у справах дітей, адміністрацією закладів освіти району до 5 числа кожного місяця надається інформація щодо проведеного правового лекторію. За період з 01.01.2015 по 08.12.2015 проведено 152 лекції.

Також, службою в справах дітей Печерської РДА, з метою організації належної  профілактичної роботи щодо попередження злочинності серед неповнолітніх, розроблено та затверджено план спільних організаційно-практичних заходів щодо мінімізації злочинного впливу на неповнолітніх та молодіжне середовище Печерського району м. Києва на 2012-2015 роки.

Службою у справах дітей ведеться систематична профілактично-роз’яснювальна робота з дітьми та батьками, які опинились у складних життєвих обставинах і перебувають на профілактичному обліку.

Зокрема, надаються роз’яснення про права дитини і обов’язки батьків відповідно до Законів України «Про охорону дитинства», «Про освіту» та «Про попередження насильства в сім’ї», Сімейного та Кримінального кодексів України, Кодексу України про адміністративні правопорушення тощо. Спеціалістами Служби у справах дітей систематично здійснюються обстеження житлово-побутових умов неповнолітніх, ведеться контроль за успішністю та відвідуванням навчальних закладів, охопленням позаурочною та позашкільною діяльністю.

5. Проведення профілактичної роботи з дітьми, які перебувають у конфлікті з законом

Станом на 08.12.2015 на контролі служби у справах дітей Печерської райдержадміністрації перебуває 12 дітей, в яких є конфлікти з законом ( з них, 8 – мешканці Печерського району).

З усіма дітьми проводиться змістовна виховна профілактична робота, спрямована на соціальну адаптацію та недопущення їх повернення на злочинний шлях.

6. Проведення профілактично-роз’яснювальної робота з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах та їх батьками

Одним із основних напрямків роботи служби у справах дітей Печерської РДА є робота з виявлення дітей, які опинились у складних життєвих обставинах  та проведення відповідної профілактичної роботи з ними.

Так, під особливимконтролем перебувають 13 сімей, з яких, 23 дитини перебуває на профілактичному обліку служби у справах дітей.

З метою з’ясування причин неблагополуччя сімей, пошуків шляхів їх усунення та покращення ситуації в родині, спеціалістами служби проводиться систематична змістовна робота. А саме:

-  здійснення обстежень житлово-побутових умов  - 136;

-  здійснення контролю за забезпеченням житлових та майнових прав дітей, які опинились у складних життєвих обставинах (з метою захисту житлових прав неповнолітніх, начальнику районного відділу міграційної служби України в місті Києві направлено листи щодо взяття під контроль квартир, в яких зареєстровані та мають право на користування житлом неповнолітні);

-  надання роз’яснень про права дитини і обов’язки батьків, відповідно до Законів України «Про охорону дитинства», «Про освіту» та Сімейного кодексу України;

-  здійснення контролю за відвідуванням навчальних установ;

-  надання допомоги в оформленні документів (паспорт, індентифікаційний код тощо);

-  працевлаштування неповнолітніх;

-  складання індивідуальних планів соціального захисту на кожну дитину із залученням відповідних структурних підрозділів та здійснення контролю за його виконанням;

- запрошення на засідання  Координаційної ради у справах дітей.

Якщо проведена робота не дає позитивних результатів, на підставі зібраних матеріалів, службою до судових органів подаються позовні заяви щодо позбавлення батьків батьківських прав або відібрання їх дітей без позбавлення. Так, за ініціативи служби у справах дітей порушено 2 позови щодо позбавлення батьків батьківських прав. Одна справа перебуває на розгляді у Печерському  суді м. Києва.

Окрім цього, 18.11.2015, відповідно до ст.170 Сімейного кодексу України, було відібрано двомісячну дитину у матері у зв'язку з загрозою життю та здоров'ю дитини (мати систематично вживає алкогольні напої). Позовну заяву про позбавлення матері батьківських прав подано до Печерського райсуду м. Києва.

7. Працевлаштування неповнолітніх

Умови праці та працевлаштування неповнолітніх тримаються на постійному контролі служби у справах дітей Печерської районної в місті Києві державної адміністрації.

З метою реалізації державної політики зайнятості населення укладено Угоду про взаємодію між службою у справах дітей та Печерським районним центром зайнятості.

Відповідно до п.2.1.1. Угоди, служба у справах дітей щоквартально інформує Печерський центр зайнятості про неповнолітніх, які перебувають на обліку в службі, не навчаються, не працюють та потребують допомоги у працевлаштуванні, а Печерський районний центр зайнятості, у свою чергу, щомісячно надає інформацію про працевлаштування неповнолітніх.

Окрім того, щорічно, наприкінці вересня, управління освіти надає Службі у справах дітей інформацію про зайнятість випускників 9-их та 11-их класів, а відділ кримінальної міліції - інформацію про зайнятість  дітей, які перебувають у конфлікті з законом.

Так, відповідно до інформації, наданої управлінням освіти та інноваційного розвитку, станом на вересень 2015 року  кількість випускників 9-их класів – 1220 чол. З них: 1183 чол. – продовжують здобувати освіту, 37 – виїхали за межі України; відповідно до інформації, наданої адміністраціями навчальних установ - всі випускники 11-их класів продовжують здобувати освіту у ВУЗах або відвідують курси.

За період з 01.01.2015 по 08.12.2015 – працевлаштованих не було.

         8. Оздоровлення дітей, які перебувають на первинному та профілактичному обліках

Оздоровлення дітей в Службі у справах дітей здійснюється виключно за рахунок путівок, наданих Службою у справах дітей Київської міської державної адміністрації. Так, влітку 2015 року отримано 11 путівок (дві зміни) для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і дітей, які опинились у складних життєвих обставинах до дитячого закладу «Зміна» Бородянського району Київської області.

Також, протягом літнього періоду 2015 року оздоровлено 10 дітей пільгових категорій  відділом у справах сім'ї, молоді та спорту і 5 дітей  Центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Окрім цього, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають на вихованні у районному дитячому будинку сімейного типу (8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених піклування) оздоровлені:

-            4 дитини в Іспанії;

-            1 дитина в Італії;

-            2 дитини в Закарпатті;

-            1 дитина в Витоках Черкаської області.

Перейти до спискуВерсiя для друку