КМДА Київська міська державна адміністрація


16 грудня 2021

Пам’ятка дотримання основних правил безпеки під час Новорічних та Різдвяних свят

Печерська районна в місті Києві державна адміністрація звертає увагу населення та керівників підприємств, установ, організацій району про заходи безпеки при підготовці та під час зустрічі новорічних свят. 

Незабаром новорічні свята. Палаци культури, шкільні та дитячі установи, оселі наших громадян прикрасять новорічні ялинки – неодмінні атрибути цього свята. Однак, поряд із позитивними емоціями, при недотриманні елементарних вимог правил пожежної безпеки, лісові красуні можуть зіпсувати святковий настрій. Тому, необхідно забезпечити пожежну та техногенну безпеку під час організації і проведення новорічних і різдвяних свят у місцях проведення культурно-масових заходів, скласти графіки чергувань відповідальних осіб. Керівникам комунальних підприємств, організацій, установ району вжити вичерпні заходи у межах повноважень та компетенції щодо забезпечення безпеки під час проведення новорічних і різдвяних свят у підвідомчих закладах. Для цього необхідно призначити відповідальних осіб за виконання вимог пожежної та техногенної безпеки в установах під час організації і проведення новорічних та різдвяних свят, провести відповідні інструктажі. 

Під час організації та проведення заходів, пов’язаних із новорічними святами, слід, насамперед, дотримуватись однієї важливої умови: якщо у святкуванні беруть участь понад 50 осіб, то потрібно використовувати приміщення, що забезпеченні не менш як двома евакуаційними виходами, які не мають на вікнах глухих ґрат і розташовані не вище другого поверху в будівлях з перекриттями з горючих матеріалів.

Особи, яким доручено проведення таких заходів, перед їх початком зобов'язані ретельно оглянути приміщення стосовно протипожежного стану і переконатись у повній їх готовності.

Під час проведення новорічних та різдвяних свят:

- ялинка повинна встановлюватися на стійкій основі;

- за відсутності в приміщенні електричного освітлення (під час можливого відключення, тощо) святкування повинно проводитися тільки протягом світлового дня;

- ялинку не слід встановлювати в проходах, біля виходів, на шляхах евакуації;

- ілюмінація повинна бути виконана з додержанням правил улаштування електроустановок;

- у разі використання електричної освітлювальної мережі без понижуючого трансформатора на ялинці можуть застосовуватись гірлянди тільки з послідовним увімкненням лампочок напругою до 12 Вольт;

- при виявленні несправності в ілюмінації (нагрів проводів, блимання лампочок, іскріння тощо) вона повинна бути невідкладно вимкнена;

- не дозволяється прикрашати ялинку целулоїдними іграшками, марлею та ватою, що не просочені вогнезахисною речовиною, застосовувати для ілюмінації ялинки свічки, одягати дітей в костюми з легкозаймистих матеріалів (вати, паперу).

у будь-якому випадку обов'язково необхідно викликати пожежно-рятувальну службу за телефоном "101", а до її приїзду розпочати евакуацію глядачів.

Особливу небезпеку виникненню пожежі та травмуванню людей становить використання піротехнічних засобів. Печерська райдержадміністрація звертає увагу батьків, в жодному разі не залишайте сірники, запальнички, бенгальські вогники та інші піротехнічні засоби у легкодоступних для дітей місцях, не дозволяйте малюкам самим бавитися з такими іграшками.

Будьте уважні та обережні!

Основні вимоги пожежної безпеки при влаштуванні новорічної ялинки та проведенні святкових заходів нескладні не вимагають особливих матеріальних витрат, але водночас такі необхідні. Суворе їх дотримання дозволить не затьмарити веселі новорічні свята, уникнути всіляких неприємностей, пов’язаних із пожежею.

Бажаємо, щоб наступний рік приніс у кожну оселю щастя, здоров’я, миру.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.