КМДА Київська міська державна адміністрація


8 липня 2021

Сьогодні в Україні святкується День родини!

Здавна відомо, що родина – то невичерпне джерело наснаги, любові та батьківських обов'язків. Кожна сім'я докладає зусиль аби не всохло родове дерево.

Український День родини — відносно молоде свято, яке почали відзначати з 2012 р. Відповідний Указ Президента України № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат і професійних свят» був підписаний 30 грудня 2011 р. Святкування цього дня має щорічний характер і встановлено на 8 липня.

День родини – це не просто дата. Це усвідомлення того, наскільки важливими для суспільства, держави та кожної окремої людини є сімейні цінності. Саме в родині починається та розвивається людське життя. В сімейному колі формуються перші цінності, характер, світогляд.

8 липня відзначається православне свято – День Петра і Февронії. Їх здавна вважають покровителями родини та шлюбу. Це свято, по суті, було українським прототипом Дня закоханих, оскільки саме шлюб Петра і Февронії взято за канонічний зразок християнського подружжя.

Українцям з давніх-давен був властивий культ домашнього вогнища. Українська родина будувала своє життя в тісній єдності зі своїм народом. Батько був оборонцем землі, на яку часто зазіхали неситі сусіди. Мати – берегиня домашнього вогнища. Любов до Батьківщини, до рідної землі, до віри пронизувала все родинне життя. Ненав'язливо, через колискову пісню, народну думу, через дитячу молитву за Україну, а найперше з розповідями про жертовні та героїчні вчинки тих, хто боровся за нашу незалежність, входило в душу дитини і дорослого юнака почуття патріотизму, любові до рідного краю. Це також об'єднувало батьків, увесь рід – на основі єдності громадських прагнень.

Родина - це найдорожчий і цінний скарб. Тому, у всеукраїнський день родини бажаємо, щоб вона була тихою і затишною гаванню. Нехай підтримка найрідніших допомагає впоратися з будь-якими труднощами. Нехай всередині сім'ї та в Україні буде мир і любов!

 

Зі святом!



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.