Головна  →  Новини  →  22 червня 2021

Щоб у спеку не лишитися без світла: поради від ДТЕК Київські електромережі

За прогнозами Укргідрометцентру, на території Києва у найближчі 5 діб спостерігатиметься спекотна погода з екстримально високою температурою повітря, яка сягатиме позначки в понад +35 °C. Через підвищення температури повітря громадяни починають активно користуватися охолоджуючими електроприладами та перенавантажують мережу. ДТЕК Київські електромережі підготував рекомендації для своїх клієнтів, які допоможуть не залишитися без світла у цей спекотний період.

Основною проблемою електричних мереж в надспекотні періоди є перевантаження. Клієнти активно та одночасно вмикають енерговитратні електричні прилади (кондиціонери, кліматичні системи), які за умов надвисоких температур працюють на повну потужність та часто перевищують проектні можливості внутрішньобудинкових та зовнішніх мереж. Як наслідок – електролінії не витримують, трапляються аварії, а мешканці Києва залишаються без світла.

Особливо це актуально для будинків та кварталів старої забудови. Де внутрішньобудинкові та зовнішні мережі (електричні лінії, трансформатори тощо) проектувалися та зводилися під мінімальний набір електроприладів. Поява великої кількості енергоємної техніки, в тому числі встановлення потужних кліматичних систем, призводить до того, що мережа не витримує. Особливо в пікові години споживання та в періоди екстремальних температур.

Для того, щоб не залишитися в спеку без світла ДТЕК Київські електромережі підготував поради:

- при купівлі електричного обладнання надавайте перевагу класу енергоефективності А, А+, А++, А+++;

- не вмикайте одночасно в оселі усі енергоємні прилади;

- за наявності в оселі декількох кондиціонерів, вмикайте його там де ви безпосередньо перебуваєте. Пам’ятайте що в спеку температура за вікном та в оселі не має різнитися більше ніж на 10°C;

- модернізуйте електричні мережі у власних квартирах та будинках;

- пам’ятайте, що електромережі вашої оселі та будинку в цілому спроектовані під споживання певного об’єму електропотужності. Його перевищення може стати причиною аварійного відключення. Цей об’єм зазначений у вашому договорі на розподіл, який ви уклали з ДТЕК Київські електромережі;

- майте під рукою контакти електрика. Адже якщо сталася аварія і проблема всередині будинку, то це питання має вирішувати відповідальний за внутрішньобудинкову мережу (управляюча компанія, ОСББ, власник).

У разі відключення світла через перевантаження: вимкніть усі енерговитратні прилади й увімкніть «автомат». Якщо продовжує вибивати світло, необхідно звернутися до електрика. Не намагайтеся здійснити ремонт самостійно, це небезпечно!

Перейти до спискуВерсiя для друку